Gå til sidens hovedinnhold

Forfriskende resirkulert

Overraskende frisk og fengende gjenskaping av den gamle actionserien.

The A-Team - USA 2010. Regi: Joe Carnahan. Med: Bradley Cooper, Jessica Biel, Liam Neeson, Sharlto Copley, Patrick Wilson, Quinton 'Rampage' Jackson, Dirk Benedict, Dwight Schultz, Gerald McRaney, Maury Sterling, Omari Hardwick, Brian Bloom, Terry Chen

Aldersgrense: 15 år

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

I Hollywoods tilsynelatende uendelige serie med gjenvinninger av gamle suksesser er tiden nå kommet til åttitallsserien «The A-Team». Serien er trolig mest kjent for skuespilleren, fribryteren og kultfiguren Laurence «Mr. T.» Tureaud i rollen som B. A. Baracus.

Uskyldig dømt
Dette a-laget bestod av fire eksmilitære som arbeidet som leiesoldater, fordi de var etterlyst for en forbrytelse de aldri begikk.

Når serien nå er blitt storfilm, er det disse foranledningene som utgjør handlingen, der den suser av gårde med oppdrift fra «reboot»- og «prequel»-vindene som blåser over filmverdenen.

Innledningsvis blir vi kjent med de fantastiske fire, som i tillegg til den nevnte Baracus – denne gang gestaltet av skuespiller og kampsportsutøver Quinton «Rampage» Jackson – teller sjarmøren Face (Bradley Cooper), galningen Murdock (Sharilto Copley) og den kronisk planleggende lederen Hannibal (Liam Neeson).

Forbrytelsen de aldri begikk finner sted i Irak, og når de seks måneder senere bryter ut av sine respektive fengsler er det naturligvis for å renvaske sine navn og rykter. Til dette trenger de å få fatt i noen dollartrykkende plater, som er hva man på fagspråket kaller en «McGuffin» – et tilsynelatende viktig objekt som hele handlingen dreier seg om, men som i bunn og grunn ikke har noen verdens betydning.

Men jaktes på disse platene skal det like forbanna, med hjertet i halsen og tunga i kjaken, hele veien til rulleteksten og enda litt lenger. For her er enda et par scener for den som sitter igjen til den er over.

Slått av Karate Kid
På åpningshelgen i USA konkurrerte filmen med Harald Zwarts gjenfortelling av «Karate Kid». Nesten så man skulle tro det var for å understreke idétørken i drømmefabrikken. Men selv om den primære motivasjonen for dette foretaket trolig er lyden av klingende mynt, er nyversjonen av «The A-Team» blitt et overraskende friskt produkt, preget av både inspirasjon og overskudd. Og da mener jeg ikke bare økonomisk overskudd.

Actionscenene er vellagde og storslåtte, og selv om de kan bli litt vel skrikete og bråkete (i hvert fall for oss som ikke lenger behøver å vise legitimasjon på polet), inneholder de noen overveldende elementer jeg virkelig aldri hadde sett før.

Herlig tull
Handlingen generelt og actionsekvensene spesielt er selvfølgelig totalt usannsynlige, men det er jo halve moroa. Blant den andre halvdelen finner vi de smarte replikkene, de uventede vendingene og det engasjerende karaktergalleriet. Samt den herlig frekke kryssklippingen mellom planleggingen og utførelsen av de mange oppfinnsomme og halsbrekkende operasjonene.

Filmskaperne kunne muligens spart seg de ikkevoldelige kvalene til vår venn Baracus, men på den annen side fører dette til at de på et vis kaller en spade for en spade, som i dette hardbarkede universet helst skal brukes til å slå noen i hjel. Det er ikke plass til pasifistiske pingler på dette laget.

Viktigst er det uansett at filmen aldri mister glimtet i øyet, og framstår som svært bevisst på at den selvsagt bare er tull, tøys og høyspent moro – ikke ulikt filmene om «Charlies Angels». Av og til kan det faktisk være forfriskende å møte resirkulerte helter.

SE VIDEO AV A-TEAM

HTML EMBED
video_embed(13078,1);
Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken