Gå til sidens hovedinnhold

Siste kveld med gjengen

Et av verdens aller mest populære jazzensembler sa takk for seg 26. desember 1967. Nå har konserten dukka opp for første gang.

The Dave Brubeck Quartet
Their Last Time Out
Columbia/Legacy/Sony Music

Dave Brubeck ga både publikum og musikantene i kvartetten sin beskjed et år i forveien om at ved utgangen av 1967 så var tida over for hans legendariske ensemble. Brubeck ville videre og mente at 10 år med musikken han, altsaksofonisten Paul Desmond, trommeslageren Joe Morello og bassisten Eugene Wright hadde bergtatt verden, måtte være nok.

Brubeck og Desmond hadde spilt sammen siden 1951, mens de to andre kom til og etablerte den klassiske kvartetten i 1958 etter at flere bassister og trommeslagere hadde vært innom. Suksessen var umiddelbar og med sine originale låter som ”Blue Rondo a la Turk” og ”Take Five” og taktarter som 5/4 og annet som verden ikke hørt i noen særlig grad før, blei dette spennende og utfordrende for både jazzpublikum og andre som var klar for noe nytt.

Tapen til denne konserten blei funnet i en boks hjemme hos Brubeck av produsenten Russell Gloyd og han skjønte raskt at han satt på historisk materiale. Hvordan opptaket var gjort er det ingen som har funnet ut av, men siden det er mono så er sannsynligheten stor for at det er tappa direkte fra miksebordet.

Denne andre juledagen i Pittsburgh skulle vise seg å bli en høytidsdag på så mange vis. Kvartetten var i storform og ga publikum nesten to timer med klassisk Brubeck-musikk som her er samla på en dobbelt- cd. Brubeck tok for seg store deler av jazzhistoria i løpet av en konsert og her får vi alt fra ”St. Louis Blues”, ”These Foolish Things”, ”Take the ”A” Train”, ”Swanee River”, ”You Go to My Head” til ”Three to Get Ready”, ”Cielito Lindo”, ”La Paloma Azul”, ”Set My People Free” og sjølsagt blir ballet avslutta med ”Take Five”.

Brubeck, bandet hans og musikken hans blei av sett på som akademisk og til dels kald. Denne historiske avslutningskonserten forteller oss med all ønskelig tydelighet at det ikke var tilfelle. Dette er både klassisk og historisk Brubeck.

Kommentarer til denne saken