Gå til sidens hovedinnhold

Gjør Irak sexy

Paul Greengrass og Matt Damon vil engasjere bredt med Irak-krigen. Se video.

(SIDE2:) Irak-krigen har pågått i årevis og skal vi være ærlige så har den for de fleste som ikke er personlig involvert, kanskje blitt noe mer distansert, «noe som foregår langt borte og som det ikke ser ut til å bli en løsning på».

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

En følelse av maktesløshet forplanter seg lett over i likegyldighet og det er her regissør Paul Greengrass og Matt Damon kommer inn.

Greengrass er kjent for å mene at man så visst kan lage brede mainstreamfilmer rundt et høyaktuelt politisk drama. Han gjorde det med «Bloody Sunday» om massakren av irske demonstranter av britisk militære under en Derry-demonstrasjonen i 1972. Han gjorde det igjen med «United 93», et sobert fortalt drama om flight 93 som styrtet før det kom fram til terrormålet Det hvite hus 11. september, som følge av at passasjerene overmannet terroristene.

Opplæring med action
Innimellom har han gjort to «Jason Bourne»-filmer og nå har han og Matt Damon forent krefter for «Green Zone». En film basert på hvordan det ble avslørt at det ikke fantes masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- De som blir sendt for å kjempe i Irak, var publikummet til «Bourne». Men det samme er de unge som er mot krigen i Irak. De vil ikke gå og se en liten arthousefilm om Irak-krigen. Dette er en bred publikumsfilm på linje med Bourne-filmene, sier Paul Greengrass til ComingSoon.

SE NETTET SNØRE SEG I THE GREEN ZONE

HTML EMBED
video_embed(13001,1);

Balansegang
Greengrass er i den unike posisjon at han klarer balansegangen mellom fakta og fiksjon og ikke minst action, uten at han blir kritisert for det. Hans filmer basert på virkelige og ofte betente hendelser har overbevist skeptikerne. Selv da han skapte «United 93» bare tre år etter at terrorangrepet på USA fant sted.

Den gang løste Greengrass noe av floken ved at han faktisk hyret inn de ekte flygelederne og hadde en nær dialog med familiene som mistet sine kjære. Da Side2 møtte både skuespillere og de virkelige menneskene i dramaet under filmfestivalen i Cannes var noe av det første som slo en at tilliten til Greengrass var til å ta og føle på.

Virkeligheten som gave
«Green Zone» er en mer fiksjonalisert historie, basert på en Washington Postreporters dokumentarroman «Life in the Emerald City» om nettopp søket etter masseødeleggelsesvåpen og problemene med å finne dem.

Men ifølge Greengrass kom boken etter ideen. Regissøren ville bare gjøre en film satt i Irak. Og så kom avsløringene av at masseødeleggelsesvåpnene ikke eksisterte som levert på sølvbrett.

– Dette skal være et adrenalinkick av en konspirasjonsthriller, sier Greengrass til Comingsoon. Det er helt greit at folk kommer til kinoene bare for å se det. Og så får de litt oppdatering på Irak samtidig.

SE MATT DAMON BLI KIDNAPPET HER

HTML EMBED
video_embed(13010,1);

Kommentarer til denne saken