(SIDE2:) Ungdommer som dreper hverandre som underholdning, et samfunn i opprør, et lederskap som kan skimte sin undergang. «The Hunger Games: Catching Fire» er klar for norske kinoer.

Vi har møtt Elisabeth Banks, kjent fra blant annet «The 40 Year Old Virgin», «Zack and Miri Make a Porno», «What to Expect When You're Expecting» og «Modern Family».

Fan av bøkene

Banks spiller Effie Trinket - kvinnen som trekker ut og forbereder årets deltakere fra Distrikt 12. Hvert år trekkes en jente og en gutt ut fra hvert av landets 12 distrikter til å delta i The Hunger Games, og disse må kjempe en kamp på liv og død hvor bare én vinner står levende igjen.

Ledelsen i landet avholder disse lekene for å unngå at folket skal gjøre opprør - både ved å gi dem frykt, men også ved å gi dem håp.

- Jeg er veldig stolt av disse filmene. Jeg var stor fan av bøkene før jeg fikk rollen, og noen ganger må jeg klype meg i armen for å skjønne at jeg faktisk er med i dem, smiler Banks.

HTML EMBED

Viktige kostymer

Effie er en lett gjenkjennelig person, med sine spektakulære kjoler, enda mer spektakulære parykker og mange lag med sminke.

- Jeg brukte tre til fire timer på å bli Effie hver dag. Men jeg ble faktisk ikke lei - det var bare moro å få lov til å bli en sånn karakter, sier Banks.

Hun mener at kostymene var viktige for karakteren.

- Det hadde ikke vært Effie uten de kostymene. Alle Capitol-innbyggerne går egentlig kledd sånn, men vi møter ikke så mange av dem i filmen. Derfor har Effie fått som jobb å representere det som er galt i Capitol, hvilken luksus de lever i, sier hun.

For mens overklassen i Capitol har så mye mat at de må kaste opp underveis i middagen for å kunne smake på resten, lever de andre i landet i fattigdom.

- Hvis jeg hadde levd der i virkeligheten, håper jeg at jeg ville blitt bevisst på forskjellene mellom folk. At jeg ville brukt de ressursene jeg hadde på å skape en undergrunnsbevegelse, sier hun.

Forandrer seg

I den nye «Hunger Games»-filmen får Effie vise mer følelser enn hun gjorde i første film.

- Hun møter to nye deltakere hvert år, og når spillet begynner, tror hun at hun aldri vil se dem igjen. Katniss og Peeta er hennes første vinnere, og det gjør noe med henne, sier hun.

Nå blir Effies jobb å lage en skikkelig seiersturne, og her blir hun bedre kjent med de to tenåringene som vant Hunger Games i første film.

- Når hun nå får to vinnere, våkner morsinstinktet i henne. Hun tror at de vil leve lykkelige sammen. Når de må ut i spillet en gang til, er det ikke bare et profesjonelt nederlag for henne. Det er også personlig. Hun hadde så store forventninger til hvordan ting skulle bli. Det får henne til å sette spørsmålstegn ved hele systemet, sier hun.

- Det ville ikke gått så bra

Hvis hun selv hadde blitt kastet ut i dødslekene, tror hun at sjansene hennes ville vært dårlige.

- Det ville ikke gått så bra ... Jeg ville spilt et skittent spill og prøvd å alliere meg med den største fyren. Eller så ville jeg gjemt meg og håpet at ingen ville oppdage meg, ler hun.