Gå til sidens hovedinnhold

Sterk tsunamifilm

Naomi Watts og Ewan McGregor klamrer seg til håpet i Juan Antonio Bayonas nye film.

HTML EMBED

SE VIDEO:Klikk på playknappen over for å se traileren til «The Impossible».

The Impossible - Spania, 2012. Regi: Juan Antonio Bayona. Med: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, m. fl.

Verden våknet til en grusom nyhet da en enorm flodbølge brutalt ødela det vakre ferieparadiset Khao Lak i Thailand, 2. juledag, 2004. Ikke minst for mange nordmenn der nede og her hjemme ble verden aldri det samme.

Maria (Naomi Watts) og Henry (Ewan McGregor) er der med sine tre sønner og de mister hverandre i de enorme vannmassene. Eldstesønnen Lucas (Tom Holland) hjelper den skadede moren til et sykehus, men faren og de to brødrene er fortsatt savnet i ruinene og kaoset.

«The Impossible» er basert på den sanne historien om en spansk familie som ble rammet den morgenen. Den største tilpasningen i forhold til filmen er at familien er blitt gjort britisk. Regissør Bayona som ble internasjonalt kjent med sin uvanlige skrekkfilm, «The Orphanage» fra 2007, har nok gjort de forandringene som var nødvendige for å få filmen lagd. For det er tydelig at et betydelig budsjett måtte på plass for å virkelig få fram ødeleggelsene som den massive bølgen forårsaket- Da hjelper det alltid med store navn som Watts og McGregor på plakaten.

Det er en ekstrem opplevelse vi blir utsatt for i den første halvdelen av «The Impossible». Scenene der vi får se hvordan vannmassene hensynsløst river ned alt av bygninger og mennesker er fysisk utmattende. Det er heldigvis stødig regissert så det blir aldri altfor usammenhengende og forvirrende, med tanke på hvor mye som foregår. Det er faktisk veldig oversiktlig, og det hele blir svært nervepirrende.

For det er horrible ting vi får se. Det har ikke blitt spart på realisme i noen ledd, så det er en del sterke scener . Heldigvis er Watts og McGregor solide i hovedrollene, godt fulgt av det unge talentet Tom Holland. Spesielt Watts imponerer i filmens første halvdel. Hun leverer portrettet av den sterke moren med et gigantisk overlevelsesinstinkt på en troverdig og sterk måte. Når så filmen skifter fokus til Hollands rolle, er vi inne i filmens svakeste del, før vi så følger McGregor og filmen finner tempoet sitt igjen.

Mot slutten blir historien noe dratt ut og det blir brukt mye tid på lite handling. Vi skjønner fort hvor dette skal hen, så ikke forvent noen overraskelser når det kommer til historien. Det høres kanskje rart med tanke på omstendighetene som filmen baserer seg på, men «The Impossible» er best når det er som verst for menneskene det handler om. Da er den på høyde med noen av de mest ekstreme filmopplevelsene jeg har hatt.

Ikke at det menneskelige elementet i filmen er svakt, for klumpen i halsen meldte seg opptil flere ganger. Manuset er sparsommelig, men det fungerer bra. Selvfølgelig er det mange klisjèer i den og, men det skader ikke. Spesielt siden historien skal være svært nær den sanne historien som filmen er basert på.

La oss bare håpe at Bayona ikke bruker så lang tid på sin neste film, for med han er helt klart et stort talent.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken