Gå til sidens hovedinnhold

Inn i donordebatten

Veldig vittig, velspilt og poengtert om familiebegrepet.

HTML EMBED

The Kids Are Alright - USA 2010. Regi: Lisa Cholodenko. Med Julianne Moore, Annette Bening, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson

Aldersgrense 11 år

Nic og Jules har vært kjærester og bodd sammen i over 20 år. De har to barn sammen. Tenåringssønnen er i sin mest klossete og søkende fase, mens datteren nå skal avsted på college og det gruer opphavet seg til.

Det spesielle med Nic og Jules er at de er lesbiske kvinner og barna er født ved hjelp av sæddonor, et faktum ingen av barna har noen problemer med.

Men da datteren fyller 18 år, får hun anledning etter californisk lov til å oppsøke mannen som sørget for at de kom til. Spesielt broren Laser på 15 er ivrig på å se hvem det er. Donoren viser seg å være Paul, en ganske bindingssky, men absolutt sjarmerende restauranteier som etter en viss justering av sitt eget stilige verdensbilde får sansen for de to flotte ungene.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

«The Kids Are Alright» har fått særdeles gode kritikker verden over. Det kan skyldes flere ting. For det første er dete en film der lesbiske ikke fremstilles som stereotypier, og for det andre så er dette mer et vanlig familiedrama enn en historie om to damer som har barn.

«The Kids Are Alright» er et vittig og rørende, en historie som både forteller deg en og annen sannhet, samtidig som den på humoristisk og treffende vis forteller hvor komplisert forhold kan være. Når man har bodd sammen i 20 år dukker den samme slitasjen opp uansett hva slags legning man har, og utfordringen med å komme over hindrene er omtrent like. At filmen på mange måter helt uoppfordret ufarliggjør familiestrukturen gjør at den også oppfattes som mer mainstream.

Men donordebatten er også med. Ikke om man skal benytte seg av en, men hva skjer når «far» plutselig får faderlige følelser og vil være en del av et fellesskap og i dette tilfelle på et ganske sexy vis.

For ungene Joni og Laser blir imidlertid møtet med donoren delt. Hun, som var imot det, blir veldig betatt av Paul, mens Laser som ville oppsøke donoren ikke føler noe fellesskap med ham.

Julianne Moore og Annette Bening gjør en fortreffelig innsats som den vimsete Jules og den ordnede og reflekterte Nic, mens Mark Ruffalo er passe laid back som Paul. Mia Wasikowska og Josh Hutcherson har rollene som Joni og Laser, to fornuftige unger med hodet på riktig plass. Regissør Lisa Cholodenko har et meget observant øye for hverdagsliv og familieliv.

Undertegnede så filmen under filmfestivalen i Berlin i år. Der ble slutten på filmen debattert og også sett i lys av at Cholodenko selv er lesbisk.

Dette er uansett en svært hjertevarm, litt annerledes, men likevel veldig tradisjonell familiehistorie som føles ekte. Ikke minst på gunn av skuespillernes enorme erfaring og store entusiasme for filmen. En frisk og artig gledesspreder i høstmørket.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag

Kommentarer til denne saken