Gå til sidens hovedinnhold

- Skulle ikke være en lesbefilm

Men «The Kids Are Alright-regissøren tok opp et tema nær henne selv.

HTML EMBED

(SIDE2): Lisa Cholodenko er kvinnen bak filmene High Art og Laurel Canyon. Nå er hun aktuell med The Kids Are Alright, en humoristisk, varm og kritikerost beretning om hva som skjer med en litt annerledes familie når sæddonoren til de to barna en dag dukker opp.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Lever konvensjonelt
Cholodenko er selv lesbisk og har en sønn som nå er fire år med sin partner.

- Jeg lever et ganske konvensjonelt liv. Da jeg begynte på manuset, hadde vi snakket om å få barn. Vi snakket mye om vi skulle spørre en venn av oss eller om vi skulle velge en anonym donor. Vi endte opp med det siste, forteller hun.

Men de temaene som dukker opp i «The Kids Are Alright» er temaer Cholodenko grunnet på da hun selv gikk gravid.

- For eksempel tenkte jeg på hva han må ta stilling til når han blir 18 år og kan ta opp telefonen og ringe sin donor. Jeg vil absolutt støtte ham i det. I California kan man ved enkelte sædbanker få opplyst hvem som er din donor når du fyller 18 år. Og nå er vi i en tid da disse barna nettopp blir myndige og kan spørre, sier Lisa Cholodenko.

Annette Bening og Julianne Moore spiller paret og mødrene som går gjennom en dyp krise i forholdet, en krise som har ligget latent, men som blir ansporet av at den sjarmerende og ansvarsfrie Mark Ruffalo kommer på banen som donorpappa.

- Det er kanskje ikke så sexy, men jeg ville utforske hva som skjer innad i en familie. Og ikke minst hva du gjør når du opplever et svik,sier Lisa Cholodenko.

- Ingen talskvinne
Det var heller ikke noe mål for henne å lage en film om to lesbiske kvinner. Isteden ønsket hun å lage en film om familieverdier.

- Jeg føler meg ikke som noen politisk talskvinne for lesbiske eller homofiles rettigheter. Om det er noe politisk ved filmen, så er det at jeg ville gjøre slike familiekonstellasjoner synlige, sier hun.

«The Kids Are Alright» er blitt rost fordi den nettopp ikke er en stereotyp film som preker lesbiske kvinners rettigheter. Det sier Cholodenko er helt bevisst.

- Jeg ville skape noe friskt og freidig, noe som var litt annerledes, men ikke mer annerledes enn at du kan ta med mamma og barnet ditt på kino og se den.

Et perfekt par
Filmen var i ulike faser i over fem år. Julianne Moore var alltid knyttet til prosjektet, men utfordringen var å skrive en partner for henne og finne den rette personen.

LES MER:- Denne rollen ville jeg ha

- Jeg trengte en skuespillerinne som kunne dele humoren til Julianne. Jeg husket Annette Benings rolle i «American Beauty». Og jeg kunne se for meg Annette Bening og Julianne Moore som et par, sier hun.

Les Side2s anmeldelse:Inn i donordebatten

Som har laget en veldig uglamorøs film om en familie i California. Og fått ros av sitt valg av australske Mia Wasikowska og Josh Hutcherson i rollene som barna Joni og Laser. Wasikowska ble senere kjent som Alice i «Alice in Wonderland».

- Jeg ville ikke ha barneskuespillere som er født og oppvokst i industrien i Los Angeles. De bringer med seg noen fakter og sider som du ikke ville ha i en film som dette, sier hun.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken