(SIDE2): The Killers gjestet Oslo og Sentrum Scene tirsdag kveld, som del av P3 Session. Side2 fikk 10 minutter med gitarist David Keuning like før han og resten av mannskapet entret scenen. Det ble åtte spørsmål i hytt og pine, med svar fra en svært så hyggelig Dave.

14. september er det klart for Las Vegas-bandets fjerde studioalbum - «Battle Born».

Gratulerer med 10-års jubileet! Trodde du at du skulle befinne deg her, da du og Brandon startet bandet for et tiår siden?

- Takk. Det er ganske nøyaktig ti år siden ja. 30. august 2002 spilte vi vår første konsert som The Killers, i Las Vegas, på The Boston. Det stedet eksisterer for øvrig ikke lenger. Og ja, vi fantaserte om å bli store, både Brandon og jeg var på samme nivå der og vi siktet høyt. Vi visste vi hadde gode låter, som folk ville like dersom de ble spilt på radio. Men det er en lang vei å gå å komme seg dit, og man må jobbe hardt. Men det fungerte jo.

Dere har vært i Norge i 2007 og 2009, og nå på P3-session. Når kommer dere tilbake for å gjøre (ordentlig) konserter i Norge igjen?

- Vi kommer tilbake tidlig i starten av neste år. Jeg elsker Norge, og skulle ønske denne (P3-session, cirka 1200 i publikum, red.anm.) var større. Men ja, altså, jeg elsker Oslo og folket her. Det eneste jeg hater, er været dere har.

Spiller dere bare stadionkonserter nå, eller er det vanlig at dere gjør mindre, som her i Oslo?

- Jeg liker både de store festivalscenen og mindre, som her, selv om det ikke blir så mange av dem. Kontakten med publikum blir en litt annen. Men det å spille på store festivaler, og kjenne energien fra folk som synger med og danser... Jeg er egentlig ikke en hippie, men nå som jeg har kommet opp i 30-årene, så har jeg begynt å tro på at man får energien fra publikum, det finnes ikke noe annet som er så givende.

FRA DEN NYE SKIVA BATTLE BORN - LÅTA RUNWAYS:

HTML EMBED

Dere hadde halvannet års pause, etter dere var ferdige med turneen for «Day and Age»-skiva i 2010. Hva kom ut av den?

- Litt mindre galskap. Jeg kunne ikke holdt på stort lenger på den måten. Vi hadde ingen pause mellom Hot Fuss og Sams Town, og bare et par måneder, som virket som et øyeblikk, mellom den og Day & Age. Da mener jeg at vi turnerte, var i studio og spilte inn konstant. Det var en sju år lang tornado med Killermania. Jeg ville ha et normalt liv og se sønnen min. Vi var aldri uvenner, vi ville bare ha litt fri. I løpet av 2010 bestemte vi oss for å møtes igjen i mai 2011 og begynne å lage mer musikk, og det gjorde vi.

Dere spillere inn låter årlig til inntekt for AIDS-saken, dere har markert dere i klimadebatten og i kampen mot trafficking. Er dere rockere eller mors beste barn?

- Vi har gode intensjoner, med det vi gjør, selv om det kanskje ikke er all verdens. AIDS-saken trenger penger, og det er ikke så mye vi gjør med én låt. Vi forsøker også å delta i klimadebatten. Personlig prøver jeg å gjøre noe der i hvert fall, som å resirkulere. Men jeg er en hykler. Bilen min er ingen hybrid, og den sluker drivstoff. Jeg liker den, så derfor har jeg den. Men jeg har kjøpt solcellepaneler til huset, og det er jo bra for klimaet. Og kanskje jeg over tid sparer penger, noe som ikke hadde gjort noe. De kostet jævlig mye!

The Killers:
Brandon Flowers (vokal, keyboard)
David Keuning (gitar)
Mark Stoermer (bass)
Ronnie Vannucci Jr (trommer)

Album:
Hot Fuss (2004)
Sam's Town (2006)
(Sawdust - b-sider - 2007)
Day & Age (2008)
Battle Born (2012)

Det er flere som lurer - hva betyr setningen «Are we human? Or are we dancer?» i låta Human. Låta er fin den altså, men noget merkelig den biten der.

- Det er en abstrakt setning, og jeg bryr meg ikke om hva den betyr. Det er en dansbar låt, og det er en danser... og teksten funker. Men jeg vet ikke hva det ellers betyr.

Hvordan er den kommende skiva, Battle Born?

- Den er litt av alle de tre foregående. De er ikke like, men de er oss, hvis du skjønner. I tillegg er det noen rockelåter på Battle Born, som jeg tror vil være kule å spille live. Vi har også laget noen ballader, noe vi aldri har gjort før. Jeg er veldig stolte av de. Det er en sammensatt plate, som jeg gleder meg til kommer ut.

Battle Born er også navnet på studioet deres, hva er greia?

- Ja, og det er også navnet på Nevadas flagg. Vi er stolte av Las Vegas og Nevada, selv om jeg ikke er derfra selv, men det er mer det av vi har samme tanker og ideer som hvem enn det var som sto bak det flagget og den mentaliteten. Vi vil erobre!

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!