Gå til sidens hovedinnhold

TVs tøffeste damer

Ville TV-detektivene løst en eneste sak uten sine kvinnelige kollegaer?

(SIDE2:) Det er ikke lenge siden kvinnelige sidekicks hadde rimelige begrensede roller.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

TV-kvinnene var superfeminine karakterer som lot seg styre av følelser og impulsive innfall. De skulle se bra ut, skape ufrivillig komikk ved egen mangel på skarpsindighet og havne i situasjoner der de måtte reddes av sine mannlige partnere, både intellektuelt og rent fysisk (da de hadde en lei tendens til å havne i fare).

Kvinnelige helter
Nå er situasjonen en ganske annen, og TV-verdenen flommer over av tøffe, praktiske, vittige og intelligente kvinner som oftere og oftere må ta seg av sine mannlige partnere med manglende bakkekontakt. Nå er det mennene som er tullete og fnisete, og som lett lar seg distrahere av uviktige ting.

Her på Side2 liker vi jenter med bein i nesa, og kommer herved med en hyllest til TVs tøffeste damer.

Teresa Lisbon (Robin Tunney) - The Mentalist
Om ikke Teresa Lisbon hadde vært der for å holde Patrick Jane (Simon Baker) i ørene, hadde CBI nok hatt flere søksmål mot seg enn de kunne telle. Greit nok, hun har ikke Janes mentale evner, men som en handlekraftig politiagent er det få som overgår henne.

Hun har også mot og innsikt nok til å vite når Jane skal få lov til å dundre rundt som en tilsynelatende vandrende PR-katastrofe, og når nok er nok. Hun er villig til å gå i døden for laget sitt og klager bare litt over alle de gangene hun må rydde opp etter sin lite fintfølende og liksom-synske kollega. Han løser jo faktisk en god del saker.

Applaus går også til nydelige politietterforsker Grace Van Pelt (Amanda Righetti) som viser at intelligens og skjønnhet godt kan gå hånd i hånd.

Debra Morgan (Jennifer Carpenter) - Dexter
Dexters hardtslående søster Debra er en god gammeldags politietterforsker som kaller en spade for en jævla fuckings drittspade. Hun banner mer enn en full sjømann, er ikke redd for å si hva hun mener, og ville gladelig gått i døden for sin bror som er seriemorder.

Hadde hun faktisk visst at Dexter (Michael C. Hall) var en seriemorder er det mulig hun ville ombestemt seg, men vi tror egentlig ikke det ville spilt noen rolle. Debra er heftig lojal og alltid, alltid uheldig med kjærligheten. Men nå er det ikke en hvilken som helst kar som klarer å holde tritt med denne frøkna.

I sesong tre av «Dexter» fikk Debra sin etterlengtede forfremmelse til kriminalbetjent, og det var jammen ikke ufortjent.

Kate Beckett (Stana Katic) - Castle
Det er sikkert ikke lett å være kvinne i det mannsdominerte politiyrket, men steintøffe Kate Beckett ser ikke ut til å ha noen problemer med å sette seg i respekt.

Den eneste grunnen til at hun må drasse rundt på den overentusiastiske krimforfatteren Richard Castle, er at han er en nær venn av borgermesteren som ønsker «positiv publisitet» rundt politidepartementet.

Der Patrick Jane i «The Mentalist» faktisk har en del uvurderlige innspill, er Castle mest i veien, men Beckett liker ham egentlig allikevel. Pluss at han jo baserer sin nye heltinne på henne, som jo egentlig er ganske smigrende.

Karen (Natascha McElhone) - Californication
Karen jobber ikke med mordsaker, hun jobber med arkitektur, men hun er nesten den tøffeste TV-dama av alle allikevel. Som Hank Moodys (David Duchovny) av-og-på kjæreste skal det mye til å beholde forstanden, men Karen klarer det både med eleganse, modenhet og snertne replikker.

Hun oppfattes aldri som et offer for Hanks endeløse kvinnehistorier, og når hun setter ned foten så er det gjort, i hvert fall for en god stund. Hank forguder henne over alt på jord, noe en ringere kvinne til stadighet ville utnytte, men Karen er kompromissløs og kjærlig på én gang.

Dessuten ser hun utrolig fantastisk ut, uten å være jåleberte. Karen er vår helt.

Temperance Brennan (Emily Deschanel) - Bones
Dr. «Bones» Brennan er en sylskarp vitenskapskvinne som kan finne ut det mest eventyrlige detaljer fra de minste menneskelige overlevninger, men sliter til gjengjeld når det gjelder popkultur og generell sosial intelligens.

Heldigvis har hun FBI-agent Seeley Booth (David Boreanaz) som kan hjelpe henne ut av kinkige sosiale situasjoner. Dessuten elsker de hverandre, og det er jo koselig bare det, selv om ingen tør å innrømme det.

Brennan er et eksempel på en kvinne som er en absolutt ekspert på sitt område, og hvis ekspertise er helt uvurderlig i etterforskningen av grusomme mord, men som heller ikke er redd for å innrømme sine helt åpenbare feil. Bones er den søteste av de tøffe.

Catherine Willows (Marg Helgenberger) - CSI
Med en far i mafiaen og en mor som var showgirl, er Cathrine Las Vegas til beinet. Hun har derimot valgt en annen vei, og nyter respekt som alfakvinnen på CSI-teamet.

Der nesten-autistiske Grissom har problemer med å se forbi alle blodsporene, insektene og fingeravtrykkene, er Catherine reservemoren til alle kriminalteknikerne på nattskiftet i Las Vegas. Dessuten er hun den ubestridte nestlederen etter Grissom, og til slutt top dog etter at han drar sin kos.

Catherine er en blanding av perfeksjon og mangler, skarp vitenskapelig teft og dyp kjennskap til menneskets natur. Hun er heltinnen som holder CSI-gjengen samlet når krisen inntreffer gang på gang.

Ziva David (Cote de Pablo) - NCIS
Mens McGee (Sean Murray) sjelden får nesen opp fra tastaturet, og DiNozzo (Michael Weatherly) fjoller rundt med filmsitater og slitne sjekketriks, er Ziva den livsfarlige, Mossad-trente drapsmaskinen som (nesten) aldri blir overmannet eller overrumplet.

Med sine mange mystiske dødsgrep, og like mystiske kontakter i den globalpolitiske spionverdenen er det flaks for NCIS at hun spiller på lag med dem. Hun har reddet sine kollegaer ut av mang en farlig situasjon, og under det harde ytret har hun egentlig et hjerte av gull.

Hun snakker ni språk og drepte sin egen bror for å redde livet til Gibbs. Til gjengjeld risikerte hele teamet livet i en spenstig redningsaksjon da Ziva ble holdt fanget av terrorister i Afrika.

Dana Scully (Gillian Anderson) - X Files
Det er ikke langt unna sannheten å påstå at denne nye bølgen med tøffe, intelligente kvinnelige rollefigurer startet med FBIs hotteste agent, Dana Scully, tidlig på 90-tallet.

Mens Fox Mulder lanserte den ene avsindige teorien etter den andre, er Scully den som krever beviser og holder stand mot de stadig skeptiske sjefene. Scully måtte riktignok reddes fra mang en farlig situasjon av sitt mannlige motstykke, men hun gjorde jammen sin del av ryddingen hun også.

Hun var Mulders klippe, og den eneste han kunne stole blindt på, selv på de mest crazy oppdrag. Det skulle mer til enn romvesener, konspiratoriske skyggeregjeringer, sort olje og morderiske monster får å skille disse to.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken