Gå til sidens hovedinnhold

Think reddet fra konkurs

Har fått på plass et nødlån slik at de unngår skifteretten.

El-bilprodusenten Think er reddet fra umiddelbar konkurs. Selskapet har fått på plass 40 millioner kroner i et kriselån.

NA24 - din næringslivsavis

Den norske produsenten av elektriske biler havnet i hardt vær rett i forkant av nyttår. Nok en gang trengte de påfyll av frisk kapital. I påvente av nye millioner permitterte de deler av de ansatte.

Redningspakken består av et brolån på 40 millioner kroner hvor det private investeringsfondet Ener1 Group er den ledende investorene. Ener1 Group er også hovedaksjonær i batteriprodusenten Ener1 Inc., og dermed allerede godt kjent med elbilmarkedet.

Selv om Think har fått på plass finansieringen slik at de unngår den umiddelbare turen til skifteretten er dette kun ett tiltak av flere som skal komme. Think skriver at finansieringen de nå har fått på plass vil gi selskapet anledning til å gå videre på de neste skrittene i restruktureringsprosessen.

Fortsatt skal de hente inn ny egenkapital og dermed være i stand til å produsere som normalt igjen.

TV 2s Christian Steffensen kommenterer Think-investornes redningsaksjon. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

282390

Bilbløffen
I løpet av to uker rett før jul sa ledelsen i selskapet at de hadde nok penger. Så plutselig sto de på konkursens rand.

- Nå gjelder det å holde forspranget. Vi er finansiert opp godt nok til å klare det, uttalte Think-sjef Richard Canny til Aftenposten 2. desember.

Det viste seg imidlertid å være en sannhet med ganske så store modifikasjoner, og tonen til Canny har endret seg ganske mye i løpet av kort tid. Til DN sa Think-sjefen:

- Jeg kom hit for å få bilen produksjonsklar. Nå jobber jeg dag og natt for å berge selskapet. Situasjonen er kritisk, så mye kan jeg si. Hvis vi må vente til regjeringens krisepakke som kommer i januar-februar, kan det være for sent.

Les mer her: Den store bilbløffen

Canny tiltrådte som administrerende direktør 24. oktober i fjor.

Misfornøyde politikere
Både Høyre og Frp signaliserte at de ikke ville redde selskapet.

- Det er en underlig dobbeltkommunikasjon som kommer fra Think. De sier de står solid rustet, og 14 dager senere er det kroken på døren. Dette svekker selvfølgelig troverdigheten til selskapet betydelig, sa Øyvind Korsberg, næringspolitisk talsmann i Frp, til NA24.

Heller ikke Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, var imponert over kommunikasjonen til Think.

Les også NA24-kommentaren: La Think dø

- Jeg synes det er underlige uttalelser. Jeg er absolutt positiv til å produsere denne typen miljøriktige biler, men generelt må vi være forsiktige med å støtte alt som er bra. Regjeringen må komme med generelle virkemidler for næringslivet, men det går alt for sakte, sa Flåtten, som er svært skeptisk til å støtte enkeltbransjer, selv om dette går på produksjon av miljøriktige produkter som elbiler.

Les mer her: - De vil sende regningen til deg

Think har hatt store økonomiske problemer tidligere, og selskapet gikk konkurs så sent som i 2006. Etter dette har investorer som Stein Erik Hagen, Atle Brynestad og Petter A. Stordalen kommet inn på eiersiden. Disse tre alene er, ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste, verdt mer enn 24 milliarder kroner til sammen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken