Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må noen snart ta meg

Thom Hell om ny skive, kjærlighet, fylla og Thomas vs. Thom.

Grünerløkka (SIDE2:) -Thomas vil egentlig ikke stå på en scene i det hele tatt. Thom Hell kan stå på en scene og synes det er greit nok. Men hadde det vært opp til Thomas så ville jeg bare vært i studio. De første årene jeg spilte kastet jeg opp hele tiden. Men jeg snakket med en operasanger, han sa at det er helt vanlig. Alle gjør det i begynnelsen. Etter hvert så skjønner du at dette kan jeg, da blir det ikke skummelt lenger, sier Thom Hell, eller Thomas Helland (34) som han egentlig heter.

Artisten fra Kristiansand, som er ute med sin fjerde skive til topp anmeldelser, innrømmer videre at han egentlig er ganske sjenert:

- Jeg kunne aldri holdt et foredrag, da hadde jeg besvimt. For det kan jeg ikke. Tanken på å gifte seg frister ikke i det hele tatt, da tenker jeg bare på talen jeg må holde. Jeg kunne godt giftet meg, bare ikke holdt den talen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Mye press borte på forhånd
Albumet «All Good Things» er oppfølgeren til låta «All Bad Things» fra Hells første skive. Avisene har trillet terningkast 5 i god tid før albumslipp, så Hell har vært storfornøyd og rolig før denne utgivelsen. Det første han gjorde på mandagens slipp var å sjekke på Big Dipper at vinylen sto i butikken. Deretter levert han en vinyl hos Los Lobos.

- Jeg mente ikke at de skulle ha den foran, men jeg vil de skal ha den tilgjengelig, sier Hell.

Han innleder ofte setningen med et balansert «eeh» før han fortsetter rolig og blidt:

- Jeg er ikke så voldsomt flink til å promotere og selge meg selv. Jeg er litt...vet ikke om old school kanskje er det riktige ordet?

Uansett sier Hell på ydmyk sørlandsdialekt at han synes det er kjempegøy med de gode anmeldelsene. Men han frykter snart en motreaksjon:

- Jeg tenker jo alltid at nå må noen snart ta meg. Det ligger i journalisters natur tror jeg. Når man får gode anmeldelser hele tiden så blir det ofte motreaksjoner, noen tenker, «nei, faen, jeg liker ikke dette her». Tror egentlig det også er greit. Alle kan jo ikke like musikken.

Oppfølgeren
«All Good Things» er en toer, understreker Hell. Eller, altså del to.

- Det er litt farlig å si, for alle vet jo at oppfølgeren aldri blir så bra som eneren. Men så tenkte jeg, jeg liker jo Indiana Jones to bedre enn Indiana Jones en. Og jeg synes Star Wars to har den beste storyen så det er ikke gitt at toeren nødvendigvis blir dårligere. Det var en skriveprosess som jeg ikke var ferdig med etter den forrige. Så vi fortsatte bare å spille inn med de samme folkene. Jeg følte jeg hadde mer å gjøre i det landskapet jeg holdt på med. Nå tror jeg at jeg er ferdig... tror... sier Hell og ler.

Utømmelig kilde
Det handler fremdeles mye om forhold på den aktuelle plata, som vår anmelder beskriver som «Hellvetes bra».

Les mer: Hellvetes bra

- De fleste har jo hatt noen forhold og opplevd kjærlighet. Det er jo en utømmelig kilde. Det er så mye å ta av. Det er noe med den første kjærligheten som føles så sterkt. Du tror at det er det lissom. Hvis ikke jeg får den dama der så er det ikke vits lenger.

Hell smiler når han blir spurt om sin første kjærlighet. Han tror nok han har hatt mange førsteforelskelser. Men han husker mer den følelsen hvor han gikk på gymnaset og var forelsket i alle jentene.

- Det pubertale hvor du bare er så full av et eller annet du ikke får utløp for. Også føler du deg skikkelig kjip. Du har masse kviser og alle jentene er sammen med eldre gutter, og du har ikke sjans på noen.

Nå er den tiden over. Hell er sammen med Marit Larsen, som for øvrig mange mener er stemmen bak den ukjente June Johnson på låta «Til That Day Was Gone». Men hvem som er bak kvinnestemmen vil Hell ha for seg selv.

Det er imidlertid mange andre som bidrar på «All Good Things», som blant andre Martin og Lars Horntveth, Thomas Dybdahl, David Wallumrød og Lucy Swann.

- Det er jo en drøm å ha med andre musikere, og andre som man ser opp til. Jeg har prøvd å finne dem som kler låtene best. Så for meg var det helt naturlig å spørre for eksempel Lucy Swann. Jeg synes hun er så utrolig flink.

Mulig å være så lykkelig?
Hell trekker fram uromomenter som noe annerledes ved hans nye skive. At alt ikke er helt bra. Selv om låtene er fine, så ligger det noe og skurrer.

- Stryk og blås tilfører dette veldig fint. Jeg hadde laget en fin låt, også kommer det inn og røsker opp. Du får følelsen av at det ligger noe under. Uansett hvor lykkelig du er, så er ikke alt bra likevel, mener Hell og utdyper:

- Det er psyken, at man tenker «Er det mulig at jeg har vært så heldig? At jeg har det så bra?» Hjernen tenker, pass deg, noe stemmer ikke. Du har det for bra, men du glemmer å nyte øyeblikket. Det gjelder meg for eksempel med anmeldelser og plateslipp, jeg må tvinge meg til å nyte det. Det er jeg blitt flinkere til. Det går jo så fort over. Men det var annerledes med Spellemann. Det tok to uker før jeg tenkte « Shit, jeg vant jo to Spellemann. Kult!».

Hell kapret pris for årets mannlige artist, og årets populærkomponist for sangen «Darling» fra plata «God If I Saw Her Now». Med latter innrømmer imidlertid Hell at prisene ligger på loftet. Men han forklarer bortgjemmingen med at han ikke kan ha de framme. Da mister han fokus.

Ikke gi opp drømmen
Side2 er imidlertid uenig i Hells tidlige utsagn om dårlig egenpromotering. Han er svært åpen, lett og snakker kanskje mer enn han selv tror. Hvis han kan prate i vei om film, TV-serier, spesielt South Park med fokus på Cartman, og litt om TV-serien Lost, så går det nesten i ett. Og hvis du stiller riktig spørsmål:

- Det virker som du har det bra for tiden?

- Ja. Punktum. Du spurte jo et ja og nei-spørsmål!

Hell synger om at «all good things will come for those who wait». Det handler om å ikke gi opp drømmen. Selv mener 34-åringen at han er kommet dit han har lyst sil å være. Om han har brukt noen spesiell strategi på å oppnå dette er han usikker på:

- Hvis du kan kalle det å gå på fylla mange ganger i uka som en god strategi, så...sier han og humrer:

- Men det verste er at det er en del av jobben. Det er sånn man skaper kontaktnett. Det er et hardt liv, ler han videre.

«All Good Things» er i salg nå.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær

Kommentarer til denne saken