(Rjukan Arbeiderblad) Den 9. september gikk Thomas Nordskog og hunden hans Rex tur i Månastien på Rjukan. Dette er en tur disse to går hele tiden, men denne gangen endte det med at denne hundeeieren til slutt ble lagt inn på sykehus.

Det at en så liten skapning kan gjøre så mye skade er vanskelig å tro – og nå har Nordskog fått en helt ny type respekt for insektet.

Under klokka

Han tenker selv at flåtten var nok innom Rex først, for etter turen så hadde han sovnet med hunden på fanget og det var når han våknet han oppdaget flåtten, som hadde bitt seg fast.

Han tror selv at den hang på kroppen i to til tre timer.

– Jeg går alltid Månastien med bikkja og det var den ettermiddagen jeg merket at jeg hadde fått den på armen. Flåtten hadde bitt seg fast på håndleddet under klokka mi, forteller han.


Dårligere og dårligere

Det var ikke før en ukes tid etter at han hadde fått fjernet flåtten at han merket noe var galt. Selv da tenkte han ikke at det var flåttbittet kroppen reagerte så voldsomt på.

Lørdag 17. september begynte det, og to dager senere var han innlagt på sykehus.

– Jeg forsto jo ikke hva som skjedde lørdag. Jeg visste ikke i det hele tatt at det var flåttbittet som var grunnen. Jeg ble jo bare dårligere og dårligere, og fikk fryktelig vondt i hodet, forklarer Nordskog.

– Det begynte med at jeg ble støl i hele kroppen, som en spesiell muskelstivhet. Jeg ble bare mer og mer støl i beina, både på baksiden og forsiden. Tåkesyn fikk jeg og kraftig hodeverk. Dette begynte på lørdagen, så ble jeg lagt inn på sykehus på mandag.

Fikk ikke utslett

Etter flåttbittet hadde han ingen tegn på at det var noe fare ved det.

Thomas forteller at selv om de fleste får utslett eller noe lignende, så gjorde ikke han det.

– Det som var problemet, var at jeg ikke fikk noe utslett og ikke hovnet jeg opp heller. For det er visst noen som ikke får utslett. De fleste får jo store utslett, men det gjorde ikke jeg, så derfor reagerte jeg ikke noe spesielt på det.

– Ikke noe å leke med

Han har fått mer respekt for flåtten og sier selv at dette ikke er noe å leke med.

Flått er seriøse greier og selv om det er liten sjanse for å bli smittet av borrelia, så kan det skje med hvem som helst.

– Jeg har aldri tenkt på at et bitt av en flått kunne gi så tøffe utslag. Jeg har jo selvfølgelig lest mye om det, men ikke tenkt at det er så voldsomt. Det er jo bare to prosent av alle flåttbitt som får denne borrelia. Og du tenker jo ikke at du er en del av den prosenten, understreker han.

– Folk må forstå at dette er ikke noe leketøy. Jeg skulle aldri trodd at jeg skulle få så respekt overfor en sånn liten satan som lager så mye faen for kroppen.

Hjernehinnebetennelse og borrelia

Framover blir han liggende på sykehuset, for å bli behandlet for hjernehinnebetennelse og borrelia.

Ifølge legen er det en hard behandling han går igjennom, for å bli frisk igjen.

– Jeg har ikke peiling på hvor lenge jeg må være på sykehus, men jeg vet i hvert fall at jeg må være tre uker på antibiotika. Så nå går jeg på to forskjellige antibiotika, med åtte slike flasker i døgnet, og det er rimelig hardt intravenøst, forklarer han.

– Ikke noe som hjelper

Han sier selv at hodeverken fortsatt er intens og at smertestillende hjelper fint lite. Og framover kommer han til å tilbringe mye tid i senga.

– Jeg går jo på veldig sterke medisiner, men det er klart at jeg fortsatt har veldig vondt i hodet. Og det er ikke noe som hjelper, smertestillende klarer ikke å ta tak i det. Penicillin er det eneste som får banka det nedpå litt, tror jeg, sier Thomas.

– Så det blir å ligge i senga. Det er ikke noe spesielt du kan gjøre selv for å få det til å bli bedre. Det er podkast det går i for meg, for jeg klarer jo ikke å se på TV. Det blir for mye fokus for hodet og det blir veldig slitsomt.