Gå til sidens hovedinnhold

- Behov for å vise at jeg duger

Men fjorårets brakdebutant innen krim, Thomas Enger, sier usikkerheten gir ham energi.

(SIDE2:) Fra Thomas Enger presenterte sin krimidé om en seks bøker lang serie om den traumatiserte journalisten Henning Juul til han var solgt til en rekke land, inkludert England og USA, tok det usedvanlig kort tid.

Opplevde forventningspress
Faktisk så kort tid at den første boken «Skinndød» ikke en gang var kommet ut her hjemme da flere land sikret seg krimserien. I dag er serien solgt til 17 land.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

4 ½, produksjonsselskapet bak «Kongen av Bastøy», sikret seg filmrettighetene. Og tilbake satt en veldig glad forfatter som også var veldig glad for at han visste hvor den litterære ferden gikk videre.

I disse dager er oppfølgeren, «Fantomsmerte», i butikkene.

- Det beste med bok to er at jeg føler jeg er blitt en bedre forfatter. Det verste var egentlig det store behovet som meldte seg for å vise folk at jeg ikke bare var et blaff, smiler Enger.

Han er glad for at han etter hvert klarte å stå imot trøkket, som han kaller det. Å legge vekk tankene på de 17 landene, forventningene fra forlagene, de mange forfatterne han der «konkurrerer mot» og de hjemlige leserne og heller konsentrere seg om å skrive en god historie.

Personlig traume
Den nye boken, «Fantomsmerte», tar til der den andre sluttet. Hovedpersonen, krimjournalist Henning Juul sliter fremdeles med psyken etter at han ikke klarte å redde sin lille sønn fra å dø i leilighetsbrannen for to år siden. Juul husker fremdeles svært lite fra dagene før og dagene etter. Så når en fengslet torpedo antyder at han vet hva som skjedde den fatale natten to år tidligere, blir Henning Juuls personlige traume vevd sammen med bokens pågående krimgåte på en langt tydeligere måte enn i bok 1.

Det er gåten om hva som skjedde rundt brannen som binder de seks planlagte bøkene sammen. Enger har full kontroll på historiens utvikling. Samtidig sniker det seg stadig nye saker inn i fortellingen.

- Det må skje ting som jeg ikke er herre over. Den usikkerheten gir meg masse energi, sier han.

- For underholdningens del
Thomas Enger er tidligere sportssjef i Nettavisen. Da han ga ut første boken om journalist Henning Juul i 123nyheter.no var det mange ekskolleger som leste den med lys og lykte i håp om å finne noen infame karakteristikker av egen arbeidsplass – og ble litt skuffet.

Enger humrer.

- Nettavisen er bare en modell for et avishus av denne typen. Menneskene i min bok har ingenting med de jeg jobbet med å gjøre, selv om mange nok tror det.

Derimot er han kritisk til media og skriver litt om det. Det er tross alt et miljø han kjenner med mekanismer han ikke likte så godt og dermed forlot.

- Men jeg er ingen politisk forfatter. Jeg synes det er litt slitsomt å lese politiske korrekte bøker som skal sette trafficking eller narkopolitikk på dagsordenen. Jeg synes man må kunne skrive for underholdningens del.

Når det er sagt så skriver han om innvandringsproblematikk («Skinndød»), torpedomiljøet («Fantomsmerte») og vil ta for seg medier og drittpakker i bok tre («Blodtåke»).

Nedringt av utenlandske medier
Og da Norge ble rammet av terror i sommer, opplevde den sjokkerte forfatteren og familiefaren å bli nedringt av utenlandske medier mens han var på ferie i Egypt. En ytterst sær situasjon, om han sier.

- Det var veldig rart plutselig å bli sett på som en person som de mente kunne uttale seg. Det er en oppfatning at en forfatter som skriver krim innehar en helt spesiell kunnskap om hvorfor menneskene der agerer som de gjør. Men det har vi jo ikke, sier han.

Til høsten skal Thomas Enger både til England og Finland for å snakke om første bok. Han ligger på Ti på topp-lista på Island og I Tyskland ruller forlaget ut et stort opplag på bok én denne uken.

- Mange utenlandske forleggere kjøpte nok «Skinndød» på hypen som oppsto. Derfor blir jeg ekstra glad når jeg får gode tilbakemeldinger fra redaktører i for eksempel England, Danmark og Tyskland som nå faktisk har lest den oversatte boka og er veldig entusiastiske, sier Thomas Enger.

HTML EMBED
Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken