Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) tar ikke gjenvalg til Stortinget. Det gjorde han klart på en pressekonferanse på sitt kontor klokka 13 tirsdag.

- Før sommerferien ble jeg spurt av regjeringen om å være norsk kandidat til å bekle stillingen som generalsekretær i Europarådet, sier Jagland, som takket ja.

- Det betyr at jeg sier nei til å bli renominert til Stortinget, men jeg fortsetter på Stortinget ut perioden, sier Jagland.

Ministerkomiteen som skal plukke ut kandidat ledes av Carl Bildt. Det endelige valget skjer 22. juni neste år.

Jagland vil fortsette på Stortinget ut perioden. Han går dermed ikke av som stortingspresident. Det betyr at stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp) igjen må se langt etter drømmen om å bli stortingspresident.

Hagen vakte stor oppmerksomhet da han gråtkvalt fra Stortingets talerstol fortalte at han hadde fått drømmen sin knust etter at Kosmo ble president høsten 2001.

Buskerud Ap informert
Lederen for nominasjonskomiteen i Buskerud Ap, Jan Erik Thorgersen, sier til Drammens Tidende at han er informert Jaglands beslutning.

- Jeg har snakket med Thorbjørn innimellom. Det har vært full åpenhet, sier han til avisa.

Jagland har tidligere sagt at han ønsker en ny periode på Stortinget, men nå har han revurdert dette standpunktet.

Jagland var leder for Arbeiderpartiet fra 1992 til 2002, statsminister fra 1996 til 1997 og utenriksminister fra 2000 til 2001. I 2005 ble han stortingspresident.

- Fjær i hatten
- Jeg tror ingen norsk politiker har hatt en så sterk posisjon i europeisk politikk tidligere, så det er en fjær i hatten til Jagland og Norge hvis han blir valgt. Og det er jo grunn til å tro at fotarbeidet er gjort på forhånd her, og sjansene er gode for at han får jobben, sier TV 2s politiske kommentator Stein Kåre Kristiansen om Jaglands kandidatur til stillingen i Europarådet.

Ble sykemeldt etter strid
Jagland fikk mye pes for ideen om «Det norske hus» da han var statsminister. Han lå dessuten i en langvarig og bitter lederstrid med Jens Stoltenberg for seks år siden.

Konflikten tok så hardt på Jagland at han ble sykemeldt i tre uker etter at han fikk et illebefinnende på kontoret på Stortinget. Da sykemeldingen gikk ut erklærte han at han ville trekke seg som partileder.

Han hadde etter dette en lav standing i Ap, men de siste årene har han fått stor autoritet gjennom sitt arbeid i Stortingets utenrikskomité og de siste årene som stortingspresident.

Råd til Jens via media
Jagland har den siste tiden kommet med en rekke råd til Ap-ledelsen via kronikker i forskjellige aviser. I sommer sa han blant annet at Ap-ledelsen og regjeringen må ta Frp på større alvor. Partimedlemmer reagerte med å si at kritikken skulle vært luftet internt.