Gå til sidens hovedinnhold

Ti boktips for høstferien

Umberto Ecos nyeste, Andre Brinks erotiske og politiske roman eller Unni Lindells siste Isaksen-krim? Vi gir deg boktipsene i høstferien.

Luften er klar og skarp - fargene vakre og marken akkurat så våt at slagstøvler anbefales.

Enten du er hjemme eller på hytta, er høsten perfekt lesetid. Vi gir deg ti boktips til ferie- og høstbruk.

1. Unni Lindells «Orkestergraven». Cato Isaksen er tilbake etter tre års hvile. Denne gang må han hanskes med en død orkestermusiker med et havarert ekteskap bak seg og en tenåringsdatter i drift. For krimelskere er Lindells bøker verdt å få med seg.

LES INTERVJU MED UNNI LINDELL

2. Andre Brinks «Før jeg glemmer». Forfatteren Chris Minaar tror han har elsket for siste gang, og i den anledning beretter han historien om alle sine kvinner. En høyst erotisk og innsiktsfull roman om det å elske et bilde man skaper, snarere enn personen selv. Med glimt fra Sør-Afrikas nåtid og nær fortid. Brink tilbake i mester-kategorien, konkluderte Aftenpostens anmelder.

LES INTERVJU MED ANDRE BRINK

3. Umberto Ecos «Dronning Loanas mystiske flamme». En italiensk antikvar husker slett ingenting verken av sitt liv eller sin familie når han våkner opp etter et sykdomsanfall. Derimot husker han hvert ord han har lest i bøker, enhver film han har sett og et hvert musikkstykke han har hørt. I et forsøk på å rekonstruere sitt liv, går han igjennom hele historien fra 30-tallet og til i dag.

4. Jonathan Safran Foers «Ekstremt nært og utrolig høyt» . Denne unge, og kritikerbejublede forfatteren, har skrevet sin versjon av 11. september. Gjennom en snurrig niårings øyne følger vi en familie som mister ektemann og far når World Trade Center ramler sammen.

LES INTERVJU MED JONATHAN SAFRAN FOER HER

5. Jan Mehlums «Din eneste venn». Advokat og snushane Sven Foyn er tilbake, denne gang langt mer lysere til sinns så lenge det varer. «Din eneste venn» handler om justismord og hvordan samfunnet reagerer på egen frykt.

LES INTERVJU MED JAN MEHLUM

6. Tore Renbergs «Kompani Orheim». Boken om å vokse opp uten foreldrenes kjærlighet lå lenge inne på Topp ti av boklistene. Har du ikke fått den med deg, er høstferien en gyllen anledning.

LES INTERVJU MED TORE RENBERG HER

7. Håkan Nessers «Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen» er en oppvekstroman som nå kommer på norske kinoer. Boken er en av de mest omdiskuterte i Sverige, spesielt for sin åpne slutt. Den handler om sommeren da Erik og skolekameraten Edmund blir sendt på landet med Eriks kule bror. Dit kommer også guttas lærerinne Ewa, eller Kim Novak som tenåringene kaller henne i hemmelighet. Men den sommeren kommer også til å innebære en hemmelighet som vil endre guttenes liv.

8. Elfriede Jelineks «Pianolærerinnen». Nobelprisvinneren i litteratur Elfriede Jelineks roman er ikke lystig lesning, men svært fascinerende. Den handler om pianolærerinnen, som stengt inne i sin egen leilighet og med sin egen dominerende mor, får utløp for sine undertrykte lyster blant annet ved å spionere på folk som har sex. Boken er Jelineks mest kjente og er filmet av Michael Haneke.

LES ET INTERVJU MED SKUESPILLEREN SOM FREMSTILTE PIANOLÆRERINNEN HER

9. CS Lewis' «Legenden om Narnia». Den første store spillefilmen over Narnia-bøkene, «Løven, heksa og klesskapet» nærmer seg og i den anledning gir Gyldendal ut en samlet utgave av alle de sju Narnia-bøkene. Lewis skrev bøker for barn med svært tydelige kristne henvisninger, men eventyret i Narnia, med de fire barna Peter, Susan, Lucy og Edmund - og ikke minst løven Aslan, passer for de fleste.

10. Sue Monk Kidds «Bienes hemmelige liv». Man kan nærmest høre humla suse i denne boken fra Sørstatene - fortellingen om det uønskende barnet som finner et kollektiv av svarte kvinner å søke trøst i alt mens raseopptøyene er i ferd med å bryte ut. Sommerens store bestselger beholder varmen utover høsten også.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken