Gå til sidens hovedinnhold

Tiden ute for VG-lista

De fire største plateselskapene bruker VG-lista som et salgsverktøy. Nå er lista avslørt og sentrale folk i NRK vil avslutte samarbeidet. Det er på høy tid med en ny og uavhengig toppliste for musikk.

VG-lista er skapt av de fire store plateselskapene Sony BMG, EMI Music, Universal Music og Warner Music. De er samlet i Gramofonplategrossistenes Forening (GGF), hvor den gamle AKP'eren Sæmund Fiskvik er generalsekretær.

Fiskvik er en smart og dyktig strateg som forstår hvor mye markedsmakt det er i en slik liste. Men den gamle Robinson-vinneren Christer Falck var enda smartere og avslørte lista ettertrykkelig ved å manipulere en av sine artister opp på toppen. Også Dagens Næringsliv har avslørt hvor lett det er å manipulere listen og at den uansett ikke har med all musikk.

Men også publiseringen er tvilsom for noe som utgir seg for å være «den offisielle» listen. GGF leverer sine tall kun til VG, og danner på denne måten grunnlaget for VG-lista, som igjen publiseres på NRK. Der er det nå skepsis til lista.

Verken utvalg, metode eller publisering inngir tillit. Det norske markedet trenger en liste som ikke «tilhører» en enkelt medieaktør, og det er fordeler med å ha en liste som viser bredden i musikken og som fremmer alle typer musikk.

Hemmelighetskremmeriet rundt VG-lista og tallene gjør at man også stiller seg kritisk til hva VG-lista virkelig forteller oss. Det er viktig å påpeke at musikkjøp flyttes raskt over til internett og viktigheten av digital nedlastning er økende.

Derfor tok MSN og TV 2 Nettavisen intiativet til en alternativ liste, Spor , som utelukkende tar hensyn til musikk som faktisk blir lastet ned på internett - uansett om de er blant Fiskviks fire venner - eller mer ukjente selskaper. Også SOL har stilt seg i spissen for Spor.

En av fordelene med digital musikknedlastning er at man får større frihet og et større register av låter å velge mellom. Med digital nedlastning har det blitt lettere for artister innenfor ulike sjangere å utpeke seg. Det samme gjelder for ny musikk og for norsk musikk.

Å vise bredden i musikken er et viktig mål for Spor, og man lanserte derfor i tillegg til bestselgerlisten, Spor20, SporNorsk, en liste som viser de mestselgende norske artistene, og SporIndie, som viser de mestselgende artistene som står utenfor de største plateselskapene.

Interessen for kjøp av digital musikk har skjedd raskere enn man først forventet, og internett er blitt en kanal mange plateselskaper benytter seg av for å introdusere og markedsføre sine artister. En digital nedlastningsliste var derfor viktig å introdusere, men det var også viktig at denne listen er så nøytral som mulig.

En klar fordel med en digital liste er at den er vanskeligere å manipulere. Skal man kjøpe seg opp på listen, må man bruke mange tusen forskjellige PC'er - og det er i praksis umulig.

Spor ønsker å spille med helt åpne kort og alle aktører som ønsker å være med.

Hva mener du om VG-lista? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Kommentarer til denne saken