Gå til sidens hovedinnhold

Tidenens største fiaskoer

Når Hollywood først bommer, så bommer de så skikkelig. Se topp 10-listen.

(SIDE2:) Å tape en million eller to på en film er vanlig kost for Hollywood-studioene, men å tape over 700 millioner er det ikke. Når Hollywood først bommer, så bommer de så skikkelig at det nesten ikke kan sammenlignes. Det er gjort til de grader så mange ganger at man skulle tro de hadde lært, noe man forsåvidt kan si at de gjorde i 2006 også. Til en viss grad.

Fjorårets Miami Vice kostet 135 millioner, og spilte kun inn 63 millioner i USA. Likevel, takket være det internasjonale publikummet, ble det et lite overskudd for filmen.

I tidligere år har det ikke gått så bra for de største fiaoskene fra USA. Her er listen over de 10 verste.

1. Cutthroat Island
I tiden før Pirates of the Caribbean og Johnny Depps supre pirat var sjørøverfilmer noe som luktet hestemøkk i USA. Takket være denne filmen fra Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger). Filmen tapte over 700 millioner kroner. Geena Davis og Matthew Modine (sistnevnte fikk rollen etter at Michael Douglas, Keanu Reeves, Liam Neeson, Jeff Bridges, Charlie Sheen og Michael Keaton alle sa nei) spilte hovedrollene. Det merkeligste var at kritikerne syntes filmen var helt grei, men publikum nektet å se den. Selskapet som finansierte filmen, Carolco, gikk konkurs etter at filmen spilte inn nesten absolutt ingenting.

2. Inchion
Denne filmen har en av de aller største skuespillerne noensinne i hovedrollen, Laurence Olivier, og Jaqueline Bisset spiller den kvinnelige hovedrollen. Regissøren var Terrence Young, som var mest kjent for å ha regissert Dr.No (den første James Bond-filmen). Filmen var en episk historie om Koreakrigen, eller i hvert fall skulle den være det. Det endte med en innspilling som tok fem år og en absurd smørje av bråk og ufrivillig humor og et tap på nærmere 650 millioner kroner.

3. Cleopatra
En av de første virkelige store filmskandalene. Richard Burton og Elizabeth Taylor, som spilte hovedrollene, var begge gift når de skulle spille inn filmen og sladderpressen hadde virkelig sine beste dager da de ikke la skjul på at de hadde et forhold mens de spilte inn filmen. Regissør Joseph Mankiewicz hadde blant annet regissert The Quiet American og Julius Caesar før han bommet totalt med denne. Problemet var ikke at filmen ble dårlig, bare at den kostet uhorvelig med penger å lage.

4. The Adventures of Pluto Nash
Muligens en av de aller dårligste filmene som er laget de siste årene. Regissør Ron Underwood hadde hatt suksess med komediene City Slickers og Tremors før han laget denne utrolig dårlige science fiction-komedien med Eddie Murphy i hovedrollen. Filmen kostet over 700 millioner kroner å lage, og spilte inn litt over 28 millioner i USA.

5. Heaven's Gate
Denne filmen er ofte regnet som den største fiaskoen noensinne, men det er mest fordi den sørget for at United Artists gikk konkurs. Michael Cimino hadde laget Hjortejegeren før denne filmen med Kris Kristoffersen, Christopher Walken, Jeff Bridges, John Hurt og 219 lange minutter. Filmen sørget for at produsenter av filmer etter denne har blitt mye mer restriktive når det gjelder kunsterisk frihet og bruk av penger. Det bør nevnes at lengden på filmen som regissøren viste fram til studioet etter at han var ferdig med klippingen var fem timer og tjuefem minutter. FIlmen tapte 600 millioner kroner.

6. The Postman
Kevin Costner spilte hovedrollen og regisserte denne filmen om en postman som reiser i USA etter at landet har gått til hundene. I 177 minutter. Filmen tapte 580 millioner kroner.

7. Town and Country
Denne filmen har blitt kalt en av de kjedeligste som noensinne har laget, og det skulle være en komedie. Regissør Peter Chelsom fikk med seg Warren Beatty, Diane Keaton, Andie MacDowell, Nastassja Kinski, Josh Hartnett, Jenna Elfman og Goldie Hawn. Ikke rart filmen tapte 550 millioner kroner.

8. Ishtar
Warren Beatty spilte også i denne filmen som også skulle være en komedie. Dustin Hoffmann spilte den andre hovedrollen. Regissør Elaine May regisserte aldri igjen. Filmen tapte 500 millioner kroner.

9. Hudson Hawk
Alt med Bruce Willis går ikke bra, muligens fordi han skrev mye av historien selv. Regissør Michael Lehmann hadde laget den glitrende Heathers før han gjorde denne filmen hvor også Andie MacDowell spiller (samt broren til Sylvester: Frank). Filmen tapte rett under 450 millioner kroner.

10. Howard the Duck
Han stod bak Star Wars, og mange gledet seg da det kom en ny film fra George Lucas. Regissøren som ble hentet inn hadde riktignok laget den fullstendig forferdelige «komedien» Best Defense med Dudley Moore og Eddie Murphy, men forhåpningene var mange. Filmen tapte 210 millioner kroner.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen