Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes beste spill

Bli med og kåre tidenes beste pc-spill!

Konsoller har tatt en stadig større andel av spillmarkedet, og mange ser ut til å ha glemt den store gleden av å spille et fantastisk spill på pc-en.

Når man tenker tilbake i spillhistorien har det vært svært mange godbiter. Hvem husker vel ikke tilbake med glede på den gang man kunne snike seg til å spille «Wolfenstein 3D» på gutterommet, og dermed for første gang drepe det som nesten så ut som etterligninger av tyske soldater.

Mer oppstyr ble det da «Doom» dukket opp, og man for første gang introduserte en viss form for realisme i skytespillene. Det var da debatten om voldelige spill dukket opp – og da man i «Soldier of Fortune» for første gang kunne skyte av folk armer, ben og hode ut i fra hvor du traff dem, da eksploderte diskusjonen. Og mens politikerne diskuterte, så elsket vi spillene.

Den andre tradisjonelle PC-sjangeren har definitivt vært RTS-spillene, der vi har kost oss med klassikere som «Warcraft», «Starcraft», «Rise of Nations» og ikke minst en lang rekke spill av varierende kvalitet i «Command & Conquer»-serien, der «Red Alert» åpenbart er den største klassikeren.

Bilspillene har også vært underholdene opp gjennom årene, og vi har kost oss med «Collin McRae», «Trackmania», «FlatOut» og en fantastisk serie med «Need For Speed».

Når jeg skal sette opp en liste over de fem spillene jeg mener er de beste gjennom tidene, så er det nesten en håpløs oppgave. Hvordan setter man den fartsfyllte gleden jeg har hatt med «Need For Speed»-spillene opp mot alle de fantastiske timene jeg har hatt med «Unreal Tournament»? Var det første «Worms»-spillet mer underholdende enn «FarCrys» fantastiske verden? Det er mange umulige avgjørelser å ta, men skal man bare velge fem, da må man unngå en del spill som definitivt har gitt mye glede.

Min topp 5-liste

1. Civilization 2

Dette er mest sannsynligvis det spillet jeg har brukt mest tid på noen gang. Spillets kjedelige grafikk betyr ingenting. Dette er en tidløs klassiker som er like morsom i dag som da det kom på markedet – og det betyr ingenting om du har spilt spillet 100 ganger før, det er fortsatt like utfordrende og morsomt.

2. Command & Conquer Generals: Zero Hour

Dette spillet er etter min mening det beste RTS-spillet som noen gang er laget. Det er enkelt nok til at nybegynnere kan være med i et multiplayerspill med erfarne spillere, men det er likevel utfordrende nok til at hvem som helst kan ha problemer. Spillet er riktignok nesten helt ubrukelig med helt elendig ytelse hvis du har mange enheter, og AI-en er ikke alltid på topp, men med den fantastiske spillbarheten i bunn så ser vi glatt forbi disse feilene.

3. FarCry

FarCry introduserte en helt ny form for realisme i førstepersons skytespill med sine fantastiske omgivelser, og er et spill som er enkelt å komme i gang med, men som tidvis er så fantastisk vanskelig at selv de mest hardbarkede spillerne har enorme problemer. Spillet har en morsom multiplayerdel, men det var aldri det som var styrken til spillet. Flott grafikk, varierte omgivelser og høy realisme gjorde dette spillet til en klassiker.

4. Savage – The Battle For Newerth

Dette er trolig et av de minst kjente og mest undervurderte spillene som finnes. Det er utelukkende et multiplayerspill som kombinerer førstepersons skytespill (FPS) med sanntids strategi (RTS) på en måte som er helt fantastisk med en liten dose rollespilltaktikk ala World Of Warcraft. Tenk deg at du spiller Warcraft eller lignende, og så er det mennesker som styrer alle enhetene på brettet. Gjør seg best med minimum åtte spillere.

5. Half Life 2

Hva kan man si om denne banebrytende, moderne klassikeren som ikke er sagt tidligere? Historiefortelling, stemning, grafikk og ikke minst den fantastiske fysikken gjør dette til et av de beste spillene gjennom tidene.

Men dette var min liste, nå er det din tur til å si din mening. Nominer det eller de spillene du mener er de beste pc-spillene gjennom tidene i kommentarfeltet under, og sleng gjerne på en god begrunnelse. Neste uke setter vi sammen en liste med de 10-15 beste og mest populære forslagene og lager en avstemning der vi kårer tidenes beste pc-spill. Senere i år tar vi egne kåringer for konsollene.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken