Gå til sidens hovedinnhold

Tidsbilde på Italia

Det sies at Il Caimano var filmen Silvio Berlusconi ville ha stanset.

Il Caimano – Italia 2006: Regi: Silvio Orlando, Jasmine Trinca.

Aldersgrense 7 år

Filmskaper Bruno Bonomo hard et ikke så greit. Kona skal forlate ham, tilværelsen som filmskaper er passe tørr og storprosjektet Columbus vender tilbake står i stampe.

Se trailer:Il Caimano

Da så den unge Theresa kommer til ham med et filmmanus hun har kalt Il Caimano griper han begjærlig halmstrået og setter all sin prestisje inn på det. Litt for sent oppdager den adspredte filmskaperen at manuset er et nidportrett av den daværende statsminister Silvio Berlusconi.

LES OGSÅ: - Verden ler av Italia

At italienske politikere og medier gikk i ball for denne komedien av Nanni Moretti og det faktum at den ble spilt inn i hemmelighet, sier kanskje alt om den kontrollen Berlusconi utøvde i sine år ved makten. Det var flere toneangivende stemmer som fryktet filmen og mente den måtte oppfattes som valgfusk.

Vittig, lun og tidvis bitende sentreres det meste rundt Silvio Orlando som Bruno Bonomo en mann hvis evne til å stikke hodet i sanden sjelden har vært så godt portrettert.

Moretti er blitt kalt Italias Woody Allen, ikke uten grunn. Denne filmen oppfattes likevel ganske så ufarlig for en utenforstående. Og kanskje også hadde den blitt oppfattet som litt utdatert – hadde det ikke vært for Berlusconis siste uke i media der han offentlig har bedt sin kone om unnskyldning etter en litt uheldig kommentar til en glamourmodell.

Morettis komedie er på ingen måte bare politisk. Berlusconi blir brukt, latterliggjort, og kritisert, men denne filmen kan like gjerne sees som et tidsbilde på Italia.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte