Vi snakker om tidenes blåmandag for sponsorene av golfesset Tiger Woods. En ny studie gjennomført av University of California viser nemlig at sponsorene til Tiger har tapt milliardsummer på å være assosiert med golfstjernen de siste ukene.

Studien slår fast at aksjonærene til sponsorene til Tiger, som er Nike, Gatorade og andre, har samlet tapt mellom 5 og 12 milliarder dollar i verdier på skandalen om de utenomekteskapelige krumspringene. Dette tilsvarer mellom 30 og 70 milliarder kroner.

Hvis man legger til tapene for Tigers egen fremtidige inntjening, blir tapene enda større på golfskandalen.

Sjekket børsendringen
Studien til University of California baserer seg på aksjekursutviklingen til sponsorene i de dagene ekteskapsaffæren bygde seg opp. De to forfatterne Victor Stango og Christopher Knittel tok ut børsutviklingen i de 13 handelsdagen mellom 27. november, som er datoen for bilulykken, og 17. desember, som er en uke etter at golfstjernen annonserte sin midlertidig pause fra videre spill.

For å komme til et så riktig bilde som mulig, sammenlignet forfatterne utviklingen i det generelle aksjemarkedet og utviklingen til sponsorenes viktigste konkurrrenter. I alt fant Knittel og Stango ut at skandalen kostet aksjonærverdier i snitt på 2,3 prosent, eller 70 milliarder kroner.

- Dette mønsteret over tapene er usannsynlig å komme fra ordnær dag-til-dag endring i deres aksjekurs, skriver de to forfatterne i rapporten.

Trodde det var verre
Studien viser videre at sponsorene til Tiger hadde fryktet enda større utslag i aksjekursen somm følge av den omfattende skandalen. Investorene i de tre sportsrelaterte sponsorene hadde ventet et verditap på 4,3 prosent, noe som tilsvarer 6 milliarder dollar.

Konsulentselskapet Accenture, uttalte på sin side, at de har sett liten effekt av Tiger-skandalen på sine forretninger.

Før skandalen ble kjent var Tiger Woods verdens best betalte idrettsutøver.