(SIDE2:) Tikken Manus, hvis fulle navn er Ida Nikoline Lie Lindebrække Manus er død, 96 år gammel, melder NTB.

Hun døde fredelig tirsdag formiddag etter kort tids sykeleie, opplyser familien.

Tikken Manus var gift med forretningsmannen og Kompani Linge-løytnanten og sabotøren Max Manus. De to giftet seg i 1947.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Filmen om Manus
Under 2. verdenskrig arbeidet Tikken som sekretær ved den engelske legasjonen i Stockholm. Hun var et viktig mellomledd mellom sabotørene i Kompani Linge og den engelske forsvarsledelsen. For sin innsats under krigen ble Tikken dekorert med Kong Haakon VIIs Frihetsmedalje.

Hun var en av mange kvinner som gjorde en stor innsats for motstandskampen, men tross at hun er et kjent navn, er det mannen Max som har fått mest oppmerksomhet for sin krigsinnsats.

I 2008 kom filmen om Max Manus, regissert av duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, med Aksel Hennie i hovedrollen som motstandsmannen Max Manus. I filmen spilles bergenske Tikken av Agnes Kittelsen.

Suksessfilmen kapret de store prisene under Amanda-utdeling i fjor. Filmen ble hedret i kategoriene beste film, beste mannlige skuespiller, beste kvinnelige birolle, beste manus og beste lyddesign og foto.

Les mer: - Det drøyeste jeg har opplevd

Tikken Manus har også gitt ut selvbiografien «Tikken Manus - sabotørenes hemmelige medspiller». I samtale med Kajsa Frøysaa valgte hun å fortelle sin historie. Boken kommer 2. februar i fjor.