Gå til sidens hovedinnhold

Til rakfiskens pris

Få matretter er omspunnet med flere rynkede barneneser enn rakfisk. Heldigvis endrer det seg med årene.

Marianne Tveito har er høyst spesielt forhold til gourmetfisken. Her er hennes tanker omkring juledelikatessen.

«At det var mulig å like, ja en dog elske rakfisk, var for meg komplett uforståelig. Hver førjul, helt fra tidlig 60-tall, fylte mine foreldre huset. Først med en påtrengende lukt, som i beste fall kunne karakteriseres som fisefin. Deretter med gjester som hoiet stadig høyere og lovpriste FISKEN og dens flytende følge.

Helt rasert
Da en trebutt fylt til randen med slimete fisk og ditto lake veltet i vår Volvo Amazon, var mitt forhold til rakfisk fullstendig rasert, i lang tid.

Det var dessuten et svare strev å få rakørreten i hus. Det startet med at yngel ble båret frem og satt ut i et fiskevann langt inne på Hardangervidda. Da fiskesesongen startet var det evige spørsmålet; har tjuvfiskere vært på ferde? Var det skrint i garnet, ble det som regel konkludert med det.

Et annet diskusjonstema var forholdet mellom rakfisk og ferskfisk. Mor og tre døtre ønsket ferske eksemplarer for frysing, far ville ha rakfisk. Far vant.

Riktig dosering
Så skulle fisken renses og vaskes, i bitende kaldt vann fra olla. Deretter gjaldt det å dosere riktig mengde salt og vann. Gjennom hele høsten stakk far nesa ned i trebutten. Han prøvesmakte så fort det var forsvarlig. Satt ikke smak og konsistens som den skulle, ble han gram i hu. Kjøpefisk var et ikke-tema.

Da jeg i voksen alder trådte inn i et selskap, og oppdaget at rakfisk sto på menyen, piplet svetten frem. Aldri. Kun potet og flatbrød til meg. Inntil da var min kunnskap om rakfisklag fisk i tjukke biter, mandelpotet, smør og flatbrød. Punktum.

Var jo godt!
Positivt overrasket så jeg remedier som rømme, rødløk, purreløk og kapers, i tillegg til potetmos og flatbrød ble satt frem. Med utilslørt interesse så jeg hvordan enkelte skrapte fisken til en slags mousse som de smurte tynt på flatbrødet. Dette gikk an. Dette var godt. Dette er blitt en slager.

Nå lovpriser også jeg rakfisk, vakumpakket fra Vera, Valdres, Sjåk, Lom eller hvor den nå er tilberedt, uberørt av bagasjerommet i en Volvo Amazon. »

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken