Gå til sidens hovedinnhold

Til rors i hengekøyen

I stille vær kan skipper Paal ligge til rors med fjernkontroll i hånden. Les reisebrevene her.

Paal Myking har utstyrt den tjuefem år gamle seilbåten «Bonita» med gps, autopilot og fjernstyring. Søndag 9. juli seilte Paal og sønnen Lars Andreas nordover fra Os sør for Bergen.

Målet var øyen Reksta utenfor Florø.

Her finner du oppdaterte reisebrev fra de to!

Fra stille til bris
Søndag var en kort prolog, selve turen startet fra Bergen mandag 10. juli. Nordover Hjeltefjorden var det nesten blikkstille.

- Vinden er svak, vi går for motor i den trøtte Hjeltefjorden. Været ser bedre ut mot nord enn mot sør, skriver Paal i bloggen.

Over Sognefjorden frisknet det litt på, og de heiste seil.

- Bestemmelsesstedet i dag er Hardbakke nord for Sognefjorden. Vi har et stykke igjen og guffer på med seil i tillegg til motor for å få en halv knop ekstra.

Autopiloten
Lite vind og mye dønninger er fine forhold for testing av autopiloten fra Raymarine:

I bunnen av båten er det montert et elektronisk kompass. Det er igjen koblet til en servomotor, som holder kursen ved hjelp av en ring som er skrudd fast i teakrattet. I alle fall i prinsippet.

Under noen forhold svinger servomotoren for mye på rattet. Den må justere ved å svinge tilbake, og «Bonita» går i sikksakk i stedet for i en rett linje. Paal har derfor montert en rorføler som registrerer rorutslaget, og forteller servomotoren at den har svingt nok. Det hjelper skriver Paal i bloggen:

- Ingen tvil om at rorføleren har gjort susen. Autopiloten gir mer presise rorutslag nå i forhold til tidligere. Med saftige havdønninger over Fensfjorden fikk den litt problemer innimellom, men ikke verre enn at den tok seg inn i igjen rimelig kjapt. Noen justeringer er blitt gjort underveis, f.eks. «rudder gain», altså hvor mye rorutslag den skal gi ved korreksjoner.

Full kontroll fra hengekøyen
Autopiloten kan styres med fjernkontroll, og Paal har rigget seg til med hengekøye mellom forstaget og masten:

- Den trådløse fjernstyringen til autopiloten er en fryd å bruke! Full kontroll over båtens retning fra hengekøyen, ikke verst! Men jeg måtte gi meg da havdønningene ble for heftige, jeg formelig svaiet fra babord ripe til styrbord, og tilbake igjen, skriver han.

Eksamen
Det siste stykket nordover frisknet det til. Over Buefjorden gjorde «Bonita» 5,5 knop med bare storseil, og Lars Andreas fikk kjørt seg bak rattet. Turen er en slags eksamen for sekstenåringen. Viser han at han klarer å håndtere båten på denne turen, får han dra på seiltur alene neste sommer.

På vei mot Reksta passerte «Bonita» landemerket Alden innhyllet i lave skyer, før Lars Andreas rattet båten gjennom det skumle farvannet vest for Askrova i høy sjø og med mye vind. TV 2 Nettavisens båtekspert Olav Steimler møtte dem ute i Rekstafjorden, og loste dem det siste stykket inn.

Lars Andreas har bestått første del av eksamen!

På Reksta skal Olav lære Paal og Lars Andreas å tilbrede fisk og vilt, og de to skal få seg noen fjellturer før de setter kursen sørover igjen.

Se flere bilder, les reisebrevene og følg resten av turen her!

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris