Gå til sidens hovedinnhold

Tilbakeslag på Wall Street

Bank of America sendte de amerikanske børsene ned, etter en ukes opptur. Men teknoaksjene stiger.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Wall Street klarer ikke følge opp den fantastiske avslutningen på forrige uke. Mandag falt aksjene på USA-børsene tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Den kjente Dow Jones-indeksen blir sendt ned 0,19 prosent til12.825,02 poeng mandag ettermiddag. Industriindeksen får følge av den den brede S&P 500-indeksen, som faller 0,16 prosent til 1.388,17 poeng.

Teknologitunge Nasdaq ender på sin side i grønt, og stiger 0,21 prosent til 2.408,04 poeng. Det er selskaper som Apple (opp 3,7 prosent til 167,09 dollar aksjen) og Texas Instruments (opp 3,1 prosent til 30,52 dollar aksjen) som leder an i Nasdaq-oppgangen.

Pessimistisk i banksektoren
Det er blant annet resultatvarslet fra USAs nest største bank, Bank of America, som sender børsene nedover fra start i USA. Banken hadde et nettoresultat på 1,21 milliarder dollar eller et resultat per aksje på 0,23 dollar i første kvartal. Det er et fall fra fjorårets nettoresultat på 5,25 milliarder dollar eller 1,16 dollar per aksje i samme periode året før. Analytikerne hadde ventet et resultat per aksje på 0,41 dollar, viser konsensusestimater fra Thomson One.

I tillegg har det vært spekulert i Financial Times at Bank of America går svangre med planer om å selge seg ned i den kinesiske banken China Construction Bank. Spekulasjonene bygger på forventninger at det kommer tiltak fra banken for å bedre kapitalsituasjonen i selskapet.

Aksjen faller 2,8 prosent.

Børsene hentes seg imidlertid greit inn igjen mot slutten på mandagens børsdag i USA.

Er ikke overbevist
- Resultatestimatene er fortsatt for høye, og vi er fortsatt forsiktige på økonomien, sier markedsstrateg Kevin Caron i Stifel Nicolaus til Bloomberg Television.

Han venter blant annet at det vil komme flere nedskrivninger fra bankene.

Særlig er det finanskonsernene som skuffer med tallene. En gjennomgang foretatt av Bloomberg viser at i snitt har de finansselskapene som har rapportert resultatutviklingene i årets første kvartal levert resultater som ligger 85 prosent under nivået for ett år siden. Finanssektoren er den svakeste av 10 undergrupper.

Analytikerne blir hver uke mer negativ enn hva de var tidligere.

En av aksjene som også leder an nedgangen i banksektoren, er Ohios største bank, National City. Aksjen faller hele 27,7 prosent til 6,02 dollar aksjen, etter at banken reduserte dens dividende til én cent. Kvartalsresultatene var ikke oppløftende. Nå selger de verdier for syv milliarder dollar, for å øke likviditeten.

Barbie vokser ikke
Barbie er ikke hva det var. Produsenten av små pikenes favorittdukke gjennom mange år taper nå penger. Mattel melder at resultatet i første kvartal viser et underskudd på 46,6 millioner dollar eller 13 cents i tap. Det er en nedgang fra et overskudd på 12 millioner dollar eller 3 cents. Analytikerne hadde ventet et nullresultat fra Mattel, skriver Marketwatch.

Omsetningen falt med 2 prosent til 919,3 millioner dollar, og det skyldes flat salgsvekst av Barbie og et fall i lekemerket Fisher-Price. Nå har selskapet varslet prisoppgang fra juni og venter at dette skal få sving på lønnsomheten igjen.

Viser bedring
I første kvartal var legemiddelprodusenten Eli Lilly var nær ved å doble resultatet til 1,06 milliarder dollar eller rundt 97 cents per aksje. Det er en oppgang fra fjorårets overskudd på 508,7 millioner dollar eller 47 cents per aksje. Justert havnet resultatet per aksje i årets første kvartal på 92 cents som er oppgang fra 87 cents i tilsvarende periode året før. Analytikerne ventet at Eli Lilly ville legge frem et resultat på 96 cents per aksje. Omsetningen økte til 4,81 milliarder fra 4,23 milliarder dollar, Analytikerne ventet en omsetning på 4,83 milliarder dollar.

For helåret venter Eli Lilly å presentere et resultat på mellom 3,90 dollar og 4,05 dollar per aksje, mens det justerte resultatet er ventet å havne på mellom 3,85 og 4 dollar per aksje.

Halliburton har lagt frem et resultat på 584 millioner dollar for første kvartal. Det er en oppgang på 5,8 prosent. Målt per aksje steg resultatet til 64 cents per aksje fra 54 cents i tilsvarende periode året før. Igjen er det de internasjonale operasjonene som drar opp. Ifølge Thomson Financial var det ventet et resultat per aksje på 64 cents.

Rekordhøy olje
På råvarebørsen i New York fortsetter oljeprisen å slå tidligere rekorder.

Rett før gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i mai, 117,02 dollar fatet. Dette er en oppgang på 0,3 prosent.

Prisene er nå hele 84 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones: -0,19 % til 12.825,02
Nasdaq Composite: +0,21 % til 2.408,04
S&P 500: -0.16 % til 1.388,17

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene