HIMALAYA - Vandring på verdens tak

Vi nordmenn trives i høyden, og for dem som ikke får nok av det kan «alle fjellvandringers mor» være et alternativ. Den omfatter deler av Silkeveien, spektakulære juv og daler i Himalaya, der basecampen som danner utgangspunktet for klatreturen til «Den tredje pol» – Mount Everest – også inngår.

Slik drar du til Himalaya

* Hvitserk har to turer til Himalaya på kalenderen neste år, i mars og oktober.
* Engelske Transindus arrangerer turer som også kan inkludere andre reisemål i regionen.

ROMA - Senhøst i Den evige stad

Den italienske hovedstaden kan være et mareritt midt på sommeren, med enorm trengsel og stekende hete. Da kan senhøsten være et mer behagelig alternativ. Temperaturen er fortsatt sommerlig, og du trenger sjelden stå i kø.

Slik drar du til Roma

* Ticket har tilbudspakker i perioden, som inkluderer hotellrom.
* Norwegian og SAS har gunstige avganger til Roma.

BOLIVIA - Isolert kulturperle

Det noe isolerte landet i Sør-Amerika er også ett av de fattigste, selv om det er rikt på naturressurser. Besøk den store, hvite saltørkenen Uyuni, eller verdens høyeste by – Potosí – som i sin tid inneholdt den hittil største beholdningen av sølv vi kjenner, og i flere hundre år beriket den vestlige verden.

Slik reiser du til Bolivia

* Kulturreiser arrangerer turer til Bolivia, som også kan knyttes opp til andre reisemål i Sør-Amerika.
* KLM og chilenske LAN har i kombinasjon gode forbindelser til Sør-Amerika, som også inkluderer den bolivianske hovedstaden La Paz.

THAILAND - Bortgjemt øyidyll

Mange drømmer om sin egen strand i Thailand, og det finnes fortsatt noen bortgjemte perler. Koh Kho Khao er en øy like nord for Khao Lak som er relativt uberørt av masseturismen. På den to mil lange stranda på vestkysten er det knapt en håndfull hoteller, som gjør at du også kan finne ditt eget strandparadis.

Slik reiser du til Thailand

* Ving har fra og med oktober inkludert Koh Kho Khao i sitt vinterprogram.
* Med rutefly fra Thai Airways når du Koh Kho Khap hele året, via Phuket.

MARSEILLE - Fransk smeltedigel

Én av de eldste byene i Europa – grunnlagt av fønikerne – er også én av de mest fargerike og sammensatte, fjernt fra det stereotype bildet mange har av det sørlige Frankrike og Provence. Markedene her, for eksempel Noailles, er usedvanlig fargerike.

Slik reiser du til Marseille

* Lufthansa har gode tilbud til Marseille i oktober
* Norwegian og SAS har i perioden bra priser til nærliggende Nice.

CUBA - Sol og sosialisme

Cuba opplever en sterk vekst i antallet besøkende, blant annet fordi de fleste forventer store endringer den dagen Castro-brødrene ikke lenger står ved roret. Cuba egner seg for øvrig ypperlig for den som vil kombinere kulturopplevelser med sol og strand. Varadero rett øst for Havanna har mange resorter og ypperlige strender.

Slik reiser du til Cuba

* Flere av de store charterselskapene, som Apollo og Ving, tilbyr nå både pakketurer eller kun fly til Cuba.
* Inspiratour inviterer i mars 2013 til en kombinert pakke- og fototur, til både kjente og mer ukjente steder på øya.

TEL AVIV - Midtøstens Miami

Mens hovedstaden Jerusalem bærer Israels historie – og landets problemer – på sine skuldre, er Tel Aviv den utsvevende lillebroren. Sammenligningen med den amerikanske storbyen knytter seg ikke bare til det utsvevende utelivet og strandlivet, men også til arkitektur, kunst, kultur, mote og restauranter. En by for levemennesker av alle slag.

Slik reiser du til Tel Aviv

* AirBaltic og Turkish Airlines har gode – og billige – forbindelser til Tel Aviv.
* SAS har også åpnet rute til Tel Aviv, via København.
* Albatros Travel arrangerer pakketurer til Israel, som også inkluderer Tel Aviv.

ISLAND - Opplev naturens under

Den sovende vulkanen Þríhnúkagígur (Thrihnukagigur) er det eneste stedet på jord hvor et stort vulkansk magmakammer er tilgjengelig, og trygt å utforske. Ulempen er at vulkanen kun er tilgjenglig noen få uker på sommeren. Island har imidlertid mange andre spennende naturfenomener lettere tilgjengelig. For noen er Den blå lagune tilstrekkelig, andre vil videre, for eksempel til det geotermiske området Geysir.

Slik reiser du til Island

* Icelandair tilbyr på sine hjemmesider ulike opplevelsespakker, som også inkluderer naturopplevelser utenfor allfarvei.
* Islandia Travel arrangerer ulike turer til Island, også for den mer eventyrlystne.

MOMBASA - Kenyas gullkyst

Mombasa er ikke minst attraktiv på grunn av de lange og vakre strendene ut mot Det indiske hav. Her kan du dykke, eller bare dra ut på båttur og nyte vindene som i sin tid brakte arabere, briter og portugisere hit. Den store innflytelsen fra andre kulturer gjenspeiles fortsatt i kunst og arkitektur, og i byens mange restauranter.

Slik reiser du til Mombasa

* Jambo Tours har et rikholdig program til Kenya, som også inkluderer safariturer.
* Fra 2. november åpner Brussels Airlines ukentlige avganger til Mombasa, med gode forbindelser fra Oslo.

OSLO - Matmekka på Vulkan

Lenge har vi osloboere vært grønne av misunnelse over de lekre mathallene du finner i andre nordiske storbyer som Helsinki, København, Stockholm, og Gøteborg. Nå trenger du ikke reise lengre enn til det gamle broverkstedet på Vulkan i Oslo, der man i oktober åpner et 3500 m2 stort mekka for matelskere. Mathallen blir ikke bare en opplevelse i seg selv, men også et stort trekkplaster for et område som har gjennomgått store endringer de siste årene.

Slik kommer du til Mathallen

*Fra sentrum av Oslo er det en relativt kort spasertur til Grünerløkka og Vulkanområdet, der også det nye og spennende PS:Hotell ligger.
* PS: Like nedenfor, på sørsiden av Grünerbrua – i Brenneriveien – ligger Blå, hvor det er et herlig, eklektisk marked i helgene.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir