(Venezia/SIDE2:) Tilda Swinton er den Oscar-vinnende skuespilleren som er kjent for å gå sine egne veier.

Swinton er regnet som en av dagens mest habile britiske skuespillere. Skuespilleren velger de rollene hun vil ha, enten det er for franske, meksikanske eller uavhengige britiske filmskapere.

- Er definitivt europeisk
De siste årene har hun også slått gjennom i Hollywood, som Heksa hvit i «Narnia» og som den kontrollerende sjef i «Michael Clayton» mot George Clooney.

Når toppregissører skal velge, står Swinton ofte øverst på listen. Det gjorde hun også for Coen-brødrene. I den kinoaktuelle «Burn After Reading» spiller hun igjen mot Clooney.

- Jeg føler meg definitivt veldig europeisk når jeg er her i Italia sammen med en gjeng amerikanere, sier Swinton med et glimt i øyet.

Lot agent få Oscar
Skuespilleren sier at hun føler hennes amerikanske karriere har gått sakte oppover. En av årsakene er at det tok et og et halvt år fra «Michael Clayton» var ferdig til den kom opp på kino. Da hun vant Oscar, var det over to år siden hun hadde gjort filmen ferdig.

- Oscar bor sammen med agenten min, ler hun.

Men det siste året er det ikke bare Tildas profesjonelle liv som har fått oppmerksomhet.

Også privatlivet hennes ble plutselig interessant, da britisk media fant ut at hun ikke bare bor sammen med mannen i Nord-Skottland, men også sin nåværende kjæreste, kunstneren Sandro Cropp.

De to møttes på filmsettet av «Narnia». Cropp var med da Swinton inkasserte Oscar-statuetten og underholdt skuespillerens barn under utdelingen.

Swinton snakker gjerne om sin nye mann, men reagerte da britisk presse begynte å skrive om hennes bofellesskap som om hun og John Byrne fremdeles var et par.

«I kjølvannet av vår artikkel 2. juni, er vi glade for å klargjøre at Tilda Swinton og John Byrne ikke har vært et par de siste fem årene, men at de oppdrar sine barn sammen. De har begge nye partnere, men er fortsatt gode venner», kunne man lese i The Daily Mail tidligere i år.

Det pent formulerte tilbaketoget fra avisen fulgte en artikkel om at Tilda Swinton levde ekteskapelig med dem begge.

Tilda Swinton (48)

Skotsk-engelsk skuespiller kjent for sitt samarbeid med Derek Jarman.

Æresdoktor ved to universiteter, utdannet ved Cambridge i samfunn og politikk.

Gift med maleren John Byrne, som hun har tvillingene Xavier og Honor sammen med. Samboer med maleren Sandro Cropp. Byrne og Swinton har ikke vært et par siden 2004, men selv om de begge har nye partnere, så bor de fremdeles sammen i Nairns i Skottland.

Aktuell i «Burn After Reading» og snart i «The Curious Case of Benjamin Button». Mest kjente filmer er «Orlando», «The Beach», «Young Adam», «Michael Clayton» og «Narnia».

Slo gjennom i «Orlando» av Sally Potter der hun både spilte en mann og en kvinne.

Tidligere har Swinton sagt at arrangementet har vart siden 2004 og at hun føler seg heldig.

- Det fungerer fint for oss, sier hun til Side2.

Langt unna allfarvei
Swinton forteller med innlevelse hvordan hun og hennes familie og venner arrangerte en barnefilmfestival i den lille skotske landsbyen de bor der de viste filmer fra andre steder i verden enn Hollywood.

- Det kom seks ganger så mange folk som vi hadde ventet. Folk fløy inn fra Finland. Det var fantastisk, men jeg kan ikke garantere at det blir en årlig foreteelse, sier Tilda som ved en tidligere anledning fortalte Side2 at hennes egne barn er helt uinteressert i Narnia og hennes hollywoodfilmer. («Vi bor milevis fra nærmeste kino»).

Igjen mot Pitt
Tilda Swinton sier at hun aldri velger roller, men alltid filmskapere når hun velger prosjekter.

Derfor har hun ved et pussig sammentreff nå spilt med George Clooney og Brad Pitt i «Burn After Reading» og hun dukker opp mot Brad Pitt i «The Curious Case of Benjamin Button». Filmen handler om Brad Pitt som har den merkelige lidelsen at han blir født gammel for så å bli yngre og yngre for hvert år.

Filmen er regissert av David Fincher.

- Jeg spiller Brads første kjæreste når han er 17 år gammel, forteller hun.

Tilda Swinton sier hun tok rollen fordi det er en eksperimentell film, men også fordi hun - pussig nok - er helt gal etter spesialeffekter.

- Alle mine hollywoodfilmer har hatt spesialeffekter. Jeg er ekstremt fascinert av digitale effekter. Jeg mener vi fikk Brad Pitt til å se ut som om han var 19 år gammel.

Tvillingmammaen Swinton hadde også noe annet å bidra med overfor Brad Pitt.

- Jeg har gitt ham noen råd ja, Og tro meg, råd er nødvendig når du får to, ler hun.

SE VIDEO AV THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON HER

HTML EMBED
video_embed(11146,1);