Gå til sidens hovedinnhold

Tillater rådyr Bond-delikatesse

Etter ett års forbud har FN åpnet opp for internasjonal handel med James Bonds favoritt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Cites, FN-organet som holder utredningstruede arter under oppsikt, har vedtatt at det igjen skal bli lovlig å selge Beluga-kaviar fra Det kaspiske hav. CITES tillot mandag eksport av 3,7 tonn av denne kaviaren. Kvoten blir fordelt mellom Russland, Kasakhstan, Aserbajdsjan og Iran, ifølge Ritzau.

NA24 - din næringslivsavis

CITES er fornøyd med at landete rundt Det kaspiske hav er villige til å kutte produksjonen og at de setter ut millioner av unge stør, fisken som produserer den attraktive kaviaren. Men tross denne innsatsen er det et overordnet fall i bestanden, som bekymrer organisasjonen.

FN-organet tillater nå at nesten 96 tonn kaviar fra vill stør selges i løpet av 2007, 15 prosent mindre enn den kvoten som ble tillatt i 2005.

Storfiskende mafia
Men et annet problem enn bestandnedgangen er at mafiaen har begynt å fiske. En kilo kaviar koster omlag 60.000 kroner og mafiaen fisker opp det svarte gullet verdt millioner av svarte kroner.

På det illegale markedet finnes det mer kaviar fra vill stør. Og her har den russiske mafiaen så godt som monopol, og det anslås at verdensetterspørselen etter kaviar ligger mellom 300-500 tonn.

- Det er veldig enkelt. Hvis man kan fange en stør på 200-300 kilo, så får man kaviar for mange hundretusener av kroner. Og det har mafiaen selvfølgelig sett, sier formann for dansk akvakultur, Jacob Bregnballe, til Børsens nyhetstjeneste.

Kraftig råvarenedgang
De siste 20 årene har størbestanden falt med så mye som 90 prosent grunnet overfiske, forurensing og demningsbygging i elven Volga.

Om lag 90 prosent av all kaviaren som konsumeres i verden kommer fra Det kaspiske hav.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis