(SIDE2): Spesialist i mattrygghet Trygve Eklund holdt tirsdag et foredrag om «Matskrekk».

Der fikk vi vite hva nordmenn flest er redde for, og hva de faktisk har grunn til å være redde for.

Eklund er utdannet cand. real og tekn. dr. i mikrobiologi, og har mange års erfaring fra forskning, forskningsledelse og forskningsadministrasjon. Nå er Eklund styremedlem i Teknologisk Matforum, og har forsket på tilsetningsstoffer i en årrekke.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Folket tar feil
Det folk flest er mest redde for når det kommer til mat er sprøytemidler, nye matkjemikalier, og tilsetningsstoffer. Nederst på lista finner vi mikroorganismer.

Men det forskerne frykter mest, er nettopp mikroorganismer.

Når det kommer til risikofaktorer ved for eksempel sprøytemidler og radioaktivitet i mat, har det aldri blitt registrert skader på forbrukerne.

Det har vært mye snakk om tilsetningsstoffer, eller E-stoffer de siste årene. Og mange ernæringsfysiologer og medier har vært ute og advart mot halvfabrikater og ferdigmat tilsatt E-stoffer.

- Grunnen til at folk frykter tilsetningsstoffer er at de er ukjent med hva det faktisk er. Alt som er ukjent er skremmende. Ting som produseres i en fabrikk, på en kjemisk måte, tror folk automatisk er skadelig. Men det er faktisk slik at mange av tilsetningsstoffene er basert på helt naturlige råvarer. Hadde ikke tilsetningsstoffene hatt kjemiske navn, hadde de trolig sett mer ufarlige ut. Det er klart at dette fagspråket skremmer de som ikke vet noe om det, sier Eklund til Side2.

Uvitenhet
- Nå er det så klart ikke alle tilsetningsstoffer som er like positive, det finnes jo noen fargestoffer som jeg ikke synes så mye om. Men hovedbudskapet er at man ikke skal snakke om tilsetningsstoffer som farlige generelt. De som gjør det er faktisk stokk dumme. Man må vurdere hvert enkelt stoff. Den allmenne frykten for tilsetningsstoffer er lite begrunnet, og vil forsvinne om folk blir klar over de positive virkningene av stoffene. Deres funksjon er en utvidelse av hvordan vanlige ingredienser virker, sier han.

Tilsetningsstoffer er en omfattende samling av svært ulike substanser, med ulik kjemi, ulik opprinnelse og ulike funksjonelle egenskaper

For eksempel er stoffet alginsyre (det høres skummelt ut, ikke sant?) utvunnet fra brune alger. Pektin er utvikler av sitrusfrukter og epler, og guarkjernemel er utviklet av planten guar. Fosfatidylcholin tilsvarer eggeplomme. Karragenan er også utvunnet fra alger, og får en del dessertgeleer til å være stive.

Hva er naturlig?
Naturlig mat har blitt en trend i Europa. Nå skal alt være naturlig og mange produkter har påskriften «ikke tilsatt tilsetningsstoffer».

Eklund utfordrer nå befolkningen til å tenke over hva det er som egentlig er naturlig - hvis man ser på det i en historisk sammenheng.

Er sminke, paraplyer, kokt mat, eller narkose naturlig?

Han mener fordelene til tilsetningsstoffer burde overgå frykten. Tilsetningsstoffer sikrer holdbarhet, gir smak og aroma, farge, konsistens, og sikrer næringsinntak.

Det som er mest skadelig for folk flest, ifølge Eklund, er som nevnt mikroorganismer.

- Mikroorganismer, som fører til mugg og sopp, er det som gjør flest folk syke.

HTML EMBED