(SIDE2): Det omdiskuterte E-stoffet glutamat fins i matvarer som blant annet leverpostei, krepsehaler og grillpølser.

Det hevdes at tilsetningsstoffet kan gi rødme, kløe, hemme metthetsfølelsen og på den måten få oss til å spise mer, skriver VG

.

Også nudler, rekesalat, potetgull, fiskeboller og ulike posesupper inneholder glutamat, som er en smaksforsterker som gir en kjøttlignende smak.

Den smaksforsterkende virkningen antas å skyldes at glutamat gjør smaksløkene mer mottagelig for naturlige smaksstoffer.

LES OGSÅ: Reglene som endrer kostholdet ditt

- Fjerner etter forbrukerpress

Glutamat er godkjent av Mattilsynet og brukes i stor utstrekning også i resten av verden.

Nå fjerner både Toro og Knorr glutamat i sine produkter, Også Stabburet kommer til å kvitte seg med stoffet og grunnen er press fra forbrukerne.

- Forbrukerne ønsker ikke å ha dette stoffet og vi forsøker å lytte til forbrukerne, sier Marie Rydén hos Unilever.

- Det er ingen helsemessige årsaker. Men vi følger opp en generell strategi om at dersom vi ikke trenger et tilsetningsstoff, skal vi prøve å unngå det. en stadig voksende opinion mot glutamat har også på skyndet beslutningen, sier Ragnar Berger, direktør for matsikkerhet hos Rieber & Søn ASA.