(SIDE2): - Jeg vil fortelle min historie for å hjelpe andre, sier Tina Elise Lihaug (20) til Side2. Hun har en blogg hvor hun har valgt å være åpen om den tiden hun skadet seg selv med kniv.

Les Tina Lihaugs blogg her

I gruppen 15-16 år regner man med at rundt 5000 jenter og 1500 gutter skader seg selv i Norge.

- Omtrent tre prosent av alle gutter og ti prosent av alle jenter i tenårene skader seg selv. Dette er en måte noen ungdommer som sliter prøver å mestre livet på, men vi må ta høyde for at det her kan være mørketall, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Ellinor F. Major.

Ungdom har i større grad enn andre plager som angst og depresjon og dette henger ofte sammen med selvskading.

- Selvskading kan være en måte å takle problemene på, men som ikke er konstruktiv. Noen av fellestrekkene for dem som skader seg selv er lav selvfølelse, impulsivitet og ønske om kontroll i hverdagen. Dette er en måte ungdommer som sliter prøver å mestre livet på, sier divisjonsdirektøren.

Les saken: Lærer om selvskading på nett

Tinas selvskading startet etter morens lange sykeleie og død, som gikk hardt innpå henne. Moren til Tina ble bare 34 år og Tina var bare seks år da moren ble syk og 14 år da hun døde. Kanskje den alderen hvor en mor er aller viktigst å støtte seg til?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Gikk inn i en transe
- Jeg tror det var mammas død som utløste det, men egentlig så vet jeg ikke den dag i dag hvorfor og hvor jeg fikk det fra. Det skjedde bare plutselig en dag og så gikk jeg inn i en transe, før jeg våknet opp og følte meg bedre etterpå.

Men, egentlig hadde ikke Tina Elise det bedre, hun ville bare at andre skulle se at hun hadde det vondt.

- Jeg følte at ingen så meg og hvordan jeg hadde det. Jeg hadde ikke lyst til å si det til noen, men jeg ville også at de skulle se meg og se at jeg hadde det vondt. I begynnelsen satt jeg bare på rommet mitt og kuttet meg, men etter hvert kunne jeg sitte i klasserommet å finne det første jeg så som var skarpt. Jeg tror mange ble skremt av det og etter en stund hadde jeg nesten ingen venner igjen. Sinnet og sorgen jeg bar på forsvant litt da jeg kuttet meg. Det var som en rus å kutte seg.

Moren til Tina Elise døde da hun var 14 år. Hun måtte bo hos besteforeldrene, som hadde overtatt omsorgen for henne.

- Følelsen av å ikke ha en mamma lenger var sterkest av alt og det var nok den største grunnen for at selvskadingen begynte. Det var heller ikke så moro å bo hos besteforeldrene mine, når jeg helst bare ville være hjemme hos meg selv og gjøre som jeg ville.

Snakket aldri med familien
Selv om mange rundt henne ble skremt av at hun kuttet seg opp så hadde hun heldigvis en god venninne å støtte seg til.

- Min bestevenninne visste det nesten fra første dag og støttet og hjalp meg, det gjorde også min lærer. De andre rundt meg var mer avvisende og jeg tror de ble litt skremt og ikke visste hva de skulle si eller gjøre. Det var vel egentlig bare søsteren min av familie som sa noe, de andre vet jeg ikke om visste om det, eller om de trodde det ikke var noe jeg slet med, at det bare var noe jeg gjorde. Jeg snakket aldri med familien min om det, derfor viste de nok heller ikke hvor alvorlig situasjonen var. Jeg sa heller ikke hvorfor jeg gikk til psykolog.

Det var allikevel på skolen Tine Elise føler at hun hadde det aller verst og hun grudde seg til å møte en verden der hun ikke hadde så mange å snakke med

- En typisk dag kunne jeg enten «forsove meg» eller «være syk». Eller jeg slet jeg meg opp og kom meg på skolen. Jeg hatet skolen og gjorde ikke så mye der, jeg skulket mye. Da jeg kom hjem til besteforeldrene mine var middagen klar, og etterpå låste jeg meg inn på rommet mitt og ble der. Musikken på full styrke, og kniven som lå under puta kom fort fram. Jeg kunne lage plakater med hatord som jeg farget røde med mitt eget blod. Jeg vet ikke hvorfor, det var bare slik jeg kom meg gjennom dagen.

- Det gikk opp et lys
Vendepunktet kom da hun hadde det som verst.

- Min bestevenninne, lærer og helsesøster hadde lenge prøvd og hjelpe meg, men jeg ville ikke ta imot hjelp. Heldigvis klarte jeg å våkne opp selv.

- Jeg satt på rommet mitt og ville absolutt ikke leve mer, jeg gikk inn i min lille transe og ville ende alt det vonde. Jeg begynte å skjære meg opp over pulsåren, og følte ingenting. Helt til min kjære bestemor banket på døren for å fortelle at det var middag. Det var akkurat som hun vekket meg den dagen. Det gikk opp ett lys for meg om at dette egentlig ikke var godt i det hele tatt. Derfor bestemte jeg meg for å ta imot hjelp.

Da Tina sa ja til hjelp ble hun fort mye bedre.

- Først så var det bare min bestevenninne som viste det, så fortalte hun læreren vår det, som da sendte meg til skolens helsesøster. Henne ville jeg ikke snakke med, så derfor oppsøke vi BUP på Lillehammer. Jeg var på tre møter til sammen og var da kurert. Jeg fant ut att det var mye viktigere å snakke om følelser i stedet for å stenge de inne og ødelegge kroppen min for alltid.

Hennes oppfordring til andre barn og unge som skader seg selv og pårørende er å snakke om det. Derfor har hun også valgt å være så åpen om sin egen sykdomsperiode.

- Jeg vet at det er viktig å snakke om de vanskelige tingene. Ikke la det bli tabu og ikke døm de menneskene som gjør det, hjelp dem eller finn noen som kan hjelpe dem. Før du blir avhengig av å skade deg selv, så søk hjelp. Det er mye lettere å komme ut av det da og det er ikke verdt å ødelegge kroppen sin på den måten.

I dag ser livet helt annerledes ut for Tina Elise. Hun har flere venner og er glad i livet.

- Før stengte jeg inne alle følelser, mens nå har jeg mange jeg snakker med, jeg har mer energi og står på for å nå mine mål. Jeg er veldig lykkelig!

Nå jobber Tina Elise i skobutikk og som modell. Hun har samboer og har kjøpt barndomshjemmet på Vinstra.

TRENGER DU HJELP?

- Hvis du er pårørende til en du vet skader seg selv så er det viktig at du tar det opp med vedkommende. Spør hva dette er et uttrykk for og prøv å lose vei inn i helsetjenesten. Jo tidligere man får hjelp, jo lettere er det å finne alternative og bedre måter å mestre livet på, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Ellinor F. Major.

Det fins mange fora du som ung kan kontakte dersom du er syk. Det beste er å melde fra til en lærer eller helsesøster på skolen. Snakk med en voksen som står deg nær og som du stoler på eller be venner om hjelp til å få hjelp.

Ifølge nettstedet Ung.no som driftes av Barne- ungdoms- og familiedirektoratet er dette også steder du kan få informasjon og hjelp:

Les om selvskading hos utekontakten i Fredrikstad (bra informasjon!) morild.org

Barnevernstjenesten

Krisesenteret i din kommune

Barneombudet

Røde Kors-telefonen for barn og ungdom. Du kan snakke med dem om alt. Tel: 800 33 321

Det er åpent hver mandag til fredag kl. 14.00 – 20.00

Helsedirektoratet har også masse stoff om selvskading på nett

Behandling for ungdom (12-18 år) i Oslo og Akershus. Klikk her.

Er du forelder? Da kan du lese her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!