(SIDE2): Anledningen er et frokostseminar om kosthold der personlige trenere er invitert. Det er opplysningskontoret for meieriprodukter, melk.no, som har invitert og foredragsholderne er klinisk ernæringsfysiolog i Synergi helse, Tine Sundfør og ernæringsfysiolog i Thema Nutrition, Therese Fostervold Mathisen.

- Mer kompetanse

- Personlige trenere uttaler seg om kosthold og derfor ville vi invitere til dette seminaret som kan være med på å gi denne gruppen en kompetanseheving, sier klinisk ernæringsfysiolog i melk.no, Kaja Helland-Kigen til Side2.

- Trening og kosthold henger sammen og vi ser at treningssentrene er opptatt av å få mer kompetanse på kostholdsbiten. Jeg tror treningssentrene bør ha som mål å ha klinisk ernæringsfysiologer ved sine sentre som kan være ressurspersoner for de personlige trenerne som stadig får spørsmål fra sine kunder. Det vil gi sentrene et kompetanseløft.

FÅR DU GODE KOSTRÅD FRA DIN PT? DISKUTER UNDER

- Det kan ligge mye sårbarhet under


- En personlig trener må være sitt ansvar bevisst. Ofte ser de jo veldig bra ut selv, de er godt trente og kunder ved et treningssenter har stor tiltro til denne gruppen. En personlig trener bør være klar over at mange kan ha et anstrengt forhold til kroppen sin, kanskje har de forsøkt å gå ned i vekt hele livet uten å lykkes. Det kan ligge mye sårbarhet under og derfor er det viktig å tenke gjennom hvilket ansvar man faktisk har i sin rolle.

- Er det ok at en PT uten nevneverdig utdannelse innenfor ernæring uttaler seg om kosthold til sine PT-kunder?

- Jeg tror de blir spurt uansett og syn det er helt ok at de gir kostråd og veiledning til friske mennesker. Det som kan være lurt er at de har satt seg inn i de offentlig anbefalte kostrådene og tar utgangspunkt i disse. Jeg syns det er flott at så mange engasjerte PT er gir råd og derfor er det viktig å fokusere på kompetanseheving, at sentrene kurser og oppfordrer sine PT-er til å følge med på utviklingen.

- Bør ikke sentrene ha egne ernæringsfysiologer?

- Jeg tror det er smart at i hvert fall de store kjedene knytter til seg ekspertise på dette fagfeltet. De fleste av de kliniske ernæringsfysiologene jobber og trengs ved norske sykehus, men det utdannes en rekke ernæringsfysiologer med bachelorgrad som kunne innehatt en slik rolle.

Mange av treningssentrene frister med bilder av slanke, pene mennesker i sine kampanjer. Det enorme kroppsfokuset har ernæringsfysiologen sett seg lei på.

- Jeg skulle ønske at de store kjedene fokuserte mer på treningsglede og helseaspektet ved treningen, istedenfor kroppsfokuset. Dette er så usunt og sentrene har også et samfunnsansvar.

Også ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen er enig med Sundfør i at personlige trenere er forbilder for mange, i tillegg til at de har stor påvirkningskraft.

- Folk ser opp til dem, de er forbilder i seg selv og for mange er dette den primærkontakten man kan spørre om ulike ting man lurer på angående kosthold. Derfor bør det en PT sier være godt faglig begrunnet og min erfaring er at de fleste har en for snever faglig utdannelse til å vite hvilke råd man skal gi fordi det er vanskelig å vite hvilke referanser man skal stole på når man ikke har utdannelse innenfor fagfeltet. Det er vanskelig å vite hvilke baser man skal søke for å få den riktige informasjonen.og hvordan man skal lese og forstå denne informasjonen. Det viktigste man kan gjøre som PT er å være helt ærlig med det man kan eller ikke kan. Å fortelle kunden at man ikke er en ekspert på kosthold. De kostholdsråd man gir og praktiserer skal ikke bare kortsiktig gi effekt på vekten, men også kunne fremme god helse i lang tid framover (som å forebygge beinskjørhet, hjerte-karsykdommer, kreft og lignende.)

I sin utdannelse er mange innom kosthold og i dag kan man også ta ulike påbyggingskurs for å lære mer om kosthold. Jeg tror dette er veien å gå for jeg kan ikke si at man kan jobbe som PT og ike si noe om kosthold. Kosthold og trening henger sammen.

ER DET RIKTIG AT PERSONLIGE TRENERE GIR KOSTRÅD?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ikke fokus på å telle kalorier


Presseansvarlig og Nordic PR manager hos SATS, Lars-Einar Petterson henviser til kjedens digitale tjeneste som gir medlemmene individuelle trenings- og kostholdsråd. Et gratis tilbud til alle medlemmene der de får et treningsprogram med en tilpasset kostholdsplan. Kostholdsplanen inneholder tips på hvordan man skal spise for å få best mulig utbytte av hver enkelt treningsøkt.og målet er at det skal være enkelt for medlemmene å spise sunt og godt.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no syns det er naturlig at en PT gir kostråd.

- Trening og kosthold henger sammen, så det ville jo være naturlig at man kan gi både trenings- og kostholdsråd til kundene sine. Så lenge man har kompetanse syns jeg det er greit at man gir råd om kosthold. Dessverre er det ikke alle PTer som har det og et helgekurs er heller ikke nok. Dette er jo to ulike utdannelser, slik at et samarbeid mellom en ernæringsfysiolog og en personlig trener på treningssenteret hadde nok vært en bedre løsning for å sikre at kunden fikk god nok oppfølgning på begge områdene.

Kostholdsrådgivningen er utviklet i tråd med retningslinjene fra Mattilsynet i Norge, Olympiatoppen, Livsmedelsverket i Sverige og Verdens helseorganisasjon.

- Vi fokuserer ikke på å telle kalorier, men heller øke folks bevissthet på hvordan fordelingen på tallerkenen bør være og tilby gode oppskrifter som er enkle og sunne. De aller fleste har mye å hente på relativt enkle grep, og det vil vi hjelpe dem med, sier Petterson til Side2.

Han kan også fortelle at flere av PT-ene har tatt kostholdskurs som tilleggsutdanning, men sentrene har ikke egne ernæringsfysiologer som er tilgjengelige for kundene.