Gå til sidens hovedinnhold

Tips for bedre feriebilder

Ferien er over, og digitalkameraet er fullt av blinkskudd - og noen skivebom. Her er 10 tips for hvordan du får det beste ut av feriebildene dine.

Fredrik Rossander er produktansvarlig i Adobe Nordic, selskapet som blant annet gir ut det populære bildebehandlingsprogrammet Photoshop.

Her er hans ti tips for hvordan du får det beste ut av feriebildene dine.

Har du fortsatt noe du lurer på, fortvil ikke. I morgen, tirsdag, klokken 11 kommer Fredrik på nettmøte her hos oss og du kan sende inn alle spørsmålene du måtte ønske her.Nederst i saken kan du sende inn dine egne spørsmål.

Her er Fredriks tips:

1. Utnytt digitalkameraenes fordeler
Utnytt det faktum at digitale bilder gir deg mange valgmuligheter. Du kan for eksempel lage panoramabilder eller kombinere ulike bilder med hverandre.

Iblant vil du gjøre det for å kompensere for dårlige lysforhold eller andre omstendigheter og som kan rettes opp i ettertid. Andre ganger trenger du bare forvrenge bildet litt for at det skal se morsomt ut.

2. Kompenser i ettertid
Alle arbeider jo ikke som fotografer eller kan alt om fotografering og lyssetting. Derfor kan det være bra å føle seg trygg på at du i ettertid kan kompensere for mangler, uten å ødelegge bildet.

Du kan gjøre bildet lysere, mørkere, svart/hvitt, ta bort røde øyne, eller ta bort trær og annet som sjenerer i bildet. Å justere bildet i ettertid betyr ikke nødvendigvis at du forvrenger bildet eller virkeligheten.

Det er bare snakk om å kompensere for at vi ikke er profesjonelle fotografer, selv om det moro å vri litt på sannheten i feriebildene noen ganger.

3. Gi navn til de digitale bildene dine
Digital fotografering gjør at du sitter med veldig mange bilder å holde orden på. Et godt tips er at så snart du laster bildene over på datamaskinen, bør du dem navn og legge dem i ulike kataloger. Slik blir det enklere å finne tilbake til rett bilde.

4. Del bildene med andre
Ikke bare la bildene ligge på pc-en – del dem med andre!

Digitalfotografering har medført at vi tar flere bilder enn tidligere. Du skal ikke behøve å utføre en rekke avanserte oppgaver i ulike dataprogram for å dele bildene dine med andre. Et bra bildebehandlingsprogram skal gjøre jobben for deg.

Uansett om du vil dele bildene dine via fotoalbum, DVD, e-post, internett eller direkte på pc-en, så finnes det enkle funksjoner for dette.

5. Lag en bildeframvisning
Å lage et bildeframvisning er enklere enn du tror og er en morsom måte å dele bildene dine med andre. Du kan også legge musikk til. Det er kun noen enkle museklikk som skal til.

6. Riktig innstilling på kamera
Hvis du allerede fra start vet at bildene skal skrives ut, så er det best at du stiller inn kamera på høy oppløsning. Det gir deg mulighet til å skrive ut i god kvalitet og lage gode forstørrelser.

Skal du bare sende bildene med e-post er det lurt å stille kamera på en lavere oppløsning. Jeg synes imidlertid at det er best å alltid fotografere med høy oppløsning, fordi du ikke alltid vet hva du vil gjøre med bildene etter en uke, en måned eller ett år.

7. Korrekt beskjæring av bilder
Ettersom digitale bilder er basert på pixler, er det viktig at du beskjærer bildet korrekt for å få riktige proposisjoner og bedre bildekvalitet når du skriver ut bildet.

8. Ta backup
Ikke ta sjansen på at bildene dine kan bli borte ved et datahavari eller at du ved en glipp sletter bildene. Ta backup på en cd.

9. Velg rett programvare
Det finnes ulike programmer som gjør mer eller mindre avanserte bildebehandlingsfunksjoner. Noen koster penger, noen er gratis.

Ved digital fotografering har vi alltid behov for å enkelt få bildene fra kamera over i pc-en. Samtidig vil vi organisere bildene og kunne fjerne røde øyne og kompensere for dårlig lys og ha mulighet til å dele bildene med andre.

En programvare som kan håndtere dette på en enkel måte, vil gjøre bildebehandling din morsommere.

10. Support
Det finnes ulike bildebehandlingsprogram å velge mellom. Jeg vil imidlertid anbefale at du velger programvare som gir deg gratis telefonsupport. Det sikrer at du får full utbytte av bildebehandlingen og du kan fokusere på bilder dine i stedet for på teknisk problemløsning.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken