- Jeg er prinsippielt motstander av å gi tips, sier fagforeningssjefen til servitørene i Oslo.

Alle som har vært på ferie i Europa, vet at det er vanlig å legge på rundt ti prosent av regningen i tips til personalet, og gjerne en påskjønnelse både til taxisjåfører, hotellpersonell og lignende.

Reiser du til USA er det derimot nærmest forventet 17-20 prosent ekstra på en restaurant, og mange servitører jobber mer eller mindre utelukkende for tipsen. Samtidig skal en gjerne gi 1-5 dollar til nærmest enhver som gir deg en hjelpende hånd.

Men hvordan er reglene i Norge?

Mange vil ha tips

På restauranter og barer har det blitt helt vanlig å slå inn et «totalbeløp» eller en tipssum, og mange taxisjåfører spør gjerne om det samme.

Mange velger å legge på ti prosent på regningen også her i Norge, noen tipser ut i fra hvilken service de får. Andre har skapt seg regler som «opp til fem prosent for service, og opp til fem prosent for maten».

Men hva er egentlig de uskrevne reglene?

- Frivillig

Direktør for Reise Norge i Virke, Hilde Solheim, kjenner godt til denne utfordringen.

- Tips blir satt pris på, men i Norge er det frivillig. Kutter du tipsen i USA, da er det veldig urimelig, for det er en del av lønna, og det er i utgangspunktet ikke frivillig. I Norge er det derimot frivillig, og kommer i tillegg til personalets faste lønn, sier Solheim til Nettavisen NA24.

- Tips er en påskjønnelse fra kunden fordi man setter pris på servicen eller mat. Det er ikke noen fast regel eller tommelfingerregel. Mange runder opp til et rundt beløp eller legger på en prosentsats. Det handler om å gi en bonus for en god opplevelse, og det er helt greit å ikke tipse om man ikke er fornøyd med service og mat, sier Virke-direktøren.

Ifølge Solheim er det i Norge mindre vanlig å tipse taxisjåfører.

Belønne gode opplevelser

- Som forbruker skal man tenke på at de som anstrenger seg og skaper en positive opplever får tips, men at man ikke skal føle at man må tipse, eller tipse mer enn man har råd til. Dessuten er det greit å si ifra at man sier ifra at man vil at tipsen skal deles mer kjøkkenet, det er jo noen som står der bak og lager maten man likte, eller at ting skal deles mellom alle servitørene, sier Solheim.

- Hva med når du står i en bar og bestiller en øl eller to?

- Servicejobbene er ofte tøffe, og ser jeg folk som er flinke og effektive når de håndterer mange kunder, så legger jeg gjerne på noen kroner når jeg kjøper en øl. Men får jeg et surt fjes eller lignende, så blir det ingenting, sier hun.

Servitør-sjefen mener tips er feil

Lederen for Oslo servitørforening, Tore Skjelstadaune, mener tipskulturen i Norge har gått helt av skaftet.

- Nå roter du i et vepsebord vet du, sier Skjelstadaune på telefon til Nettavisen NA24.

- Jeg er prinsippielt motstander av å gi tips, med mindre du får noe ut over det du kan forvente. Det er et prinsipp om at du skal ha en lønn du kan leve for i Norge. Nå er vi i ferd med å få amerikanske tilstander, der en har en absolutt minimumslønn og skal leve av tips. Det er ingen tjent med, verken du som kunde eller servitørene, sier Skjelstadaune.

Skjelstadaune har forståelse for at mange servitører setter pris på mye tips, men mener dette har sine problemer.

- Du bygger ikke opp sykepengerettigheter, pensjonsrettigheter og lignende med tips. Du må betale skatt av det, men får ikke de ekstra rettighetene. I praksis blir det som regel svart inntekt, sier han.

- Jeg er servitør av yrke, og satt pris på tips da jeg jobbet som det. En liker jo å få penger i hånda, men vi har sett en utvikling de siste årene på lønn i restaurantbransjen, som for å si det forsiktig ikke har gått opp - spesielt i uorganiserte bedrifter. Vi har sett annonser der de garanterer så-så-mye i tips, og det er for å si det rett ut svart avlønning, sier Skjelstadaune.

Må gjøre seg fortjent til det

Han sier han ikke er motstander av tips på generelt grunnlag, men mener det skal komme for noe ekstra.

- La meg ta et eksempel: Du kommer med toget inn til Oslo S, og har med deg et par tunge kofferter. Du går til taxiholdeplassen, og får hjelp til å legge de i bilen, og når du kommer frem, bærer taxisjåføren kofferten opp trappene til deg. Da får du noe ekstra utover det du kan forvente, og tips er på sin plass, sier Skjelstadaune.

- Men hvis en servitør bærer maten og smiler, så gjør man bare jobben sin. Hvorfor skal du gi tips da? Da kan man heller legge på prisen på regningen og gi servitørene høyere lønn, sier han.

- Prinsippet i Norge er at du skal ha lønn, og den skal være så stor at du kan leve av den. Dette systemet vi legger opp til nå er noe vi kjenner fra 1800-tallet da en hadde drikkepenger, og det var kunden som bestemte hvor mye servitøren tjener. Jeg er ikke så sikker på om vi vil ha en slik utvikling, sier han.

Skjelstadaune forteller at servitører i Oslo gjerne kan tjene 800-1200 kroner på en dag.

Skal ikke leve av tips

- Jeg får pepper så det holder hver gang jeg sier det jeg sier, og det er greit, jeg skjønner det godt. Dette er viktige penger for mange. Men samtidig så holder jeg på at du skal ha en lønn du kan leve av, ikke forholde deg til forgodtbefinnende til den du serverer.

- Så en bør slutte å gi tips?

- Man skal vurdere det ut i fra hva man får på mat, service og forventninger. En må vurdere det for hvert tilfelle.

- Så er det bare hva man kan forvente, skal man ikke betale noe ekstra?

- Nei. Er maten grei, vinen grei og serveringen grei, har de da gjort seg fortjent til noe ekstra? spør han retorisk.

- Jeg gir tips jeg også, men da skal jeg få noe mer enn jeg forventer. Trenden er mot amerikanske tilstander, og nå går det i stadig mer den retningen. Kjøper man en kaffe på en kaffebar, står det en skål på disken der det står tips. Hallo! Dette er «tigging», sier han.

Skjelstadaune mener at det eneste som kan snu dette, er en trend over tid der det gis mindre tips for å presse opp den vanlige lønnen.

Varierer i utlandet

Virke-direktør Solheim understreker at det er viktig å sette seg inn i tipsrelene i andre land man kommer til.

Nettavisen opplevde for noen år en hysterisk servitør som kom løpende etter oss på vei ut fra en restaurant i Kina. Vi hadde lagt igjen et for oss normalt tips, men i Kina er det offisielt ulovlig å gi tips, og vi måtte ta med oss pengene hjem. Det er likevel ikke uvanlig at mange - spesielt taxisjåfører - gjerne tar imot litt likevel.

USA er motstykket, der servitører gjerne uppfordret regner ut hvor mye både 18 og 20 prosent er av regningen er, og i mange tilfeller legger på tips på regningen du får levert. Her tjener servitørene ofte langt under minstelønn, og i praksis er det tips en lever på.

Britene tar gjerne 10-15 prosent, mens de fleste andre typiske ferieland gjerne ligger på rundt 10 prosent.

På cruise er det ofte helt egne regler og kotymer, avhengig av hvilket skip du reiser med.

Hva mener du? Bør man gi tips på serveringssteder i Norge?