Cardano pris nå
kr 4.06 2.64%

Hva er Cardano – Lær deg alt om Cardano (ADA)

Cardano (ADA) er per i dag en av de mest suksessfulle og populære kryptovalutaene, og har lenge ligget blant de topp 10 største av de mer enn 10 000 kryptovalutaene som finnes. Den samlede markedsverdien til Cardano ligger på vel over 35 milliarder dollar.

En viktig grunn til at Cardano har vært så suksessfull er at de var tidlig ute med å adoptere Proof of Stake (PoS) som sin konsensusmodell, som skalerer bedre og er mye mer energibesparende enn Proof of Work (PoW). En annen grunn til suksessen er at Cardano ble grunnlagt av Charles Hoskinson, som var en av grunnleggerne og pådriverne bak Ethereum.

Cardano sin historie

Den amerikanske programmereren og entreprenøren Charles Hoskinson er den sentrale personen bak Cardano. Hoskinson, som er kjent blant annet for å være en del av teamet som grunnla Ethereum, forlot Ethereum prosjektet på grunn av uenighet med Vitalik Buterin angående Ethereum sin retning. Hoskinson ønsket at Ethereum skulle utvikles mer kommersielt, mens Buterin ønsket å utvikle Ethereum som en ideell organisasjon.

Charles Hoskinson Cardano

Mot sutten av 2016 lanserte Hoskinson Cardano gjernnom en suksessfull ICO som hentet inn 62 millioner dollar som skulle brukes til å utvikle en ny og innovativ blokkjede med forbedret teknologi som bygget på erfaringene fra Bitcoin og Ethereum, og inkluderte det beste som var tilgjengelig av blokkjedeteknologi.

Cardano, som gikk live med den første versjonen av blokkjeden 29 September 2017 inkluderte de nyeste innovasjonene innen skalering, sikkerhet, interoperabilitet og bærekraft. I årene siden har en rekke oppdateringer blitt lagt til i blokkjeden.

Cardano sine partnere

Cardano-systemet har tre forskjellige partnere som spiller særdeles viktige roller i drift og utvikling av blokkjeden og miljøet rundt Cardano. Disse partnerne er Cardano Foundation, EMURGO og IOHK.

Cardano Foundation

Cardano foundation

Cardano Foundation er et uavhengig standardiseringsorgan, basert i Zug i Sveits, som er ansvarlig for å overse utviklingen av Cardano og økosystemet rundt Cardano. En viktig del av arbeidet til Carano foundation går ut på å stimulere innføring og bruk av Cardano blokkjeden, stimulere samarbeid og partnerskap, og stimulere vekst i Cardano-miljøet, og hjelpe myndigheter internasjonalt med utforming av lovgivning og kommersielle standarder. Cardano Foundation er også eieren av Cardano-merkenavnet.

EMURGO

Emurgo

EMURGO er en blokkjede-teknologibedrift som leverer tjenester, utvikling og opplæring som lar organisasjoner få mest mulig ut av blokkjedeteknologien til Cardano. EMURGO arbeider med utviklere, bedrifter og myndigheter. Aktivitetene til EMURGO inkluderer blokkjede-utvikling, utvikling av bedriftsløsninger, opplæring, IT-konsulenttjenester, utvikling av applikasjoner for web og mobil, digital markedsføring, design og UX/UI.

Input Output Hong Kong (IOHK)

Inpute output

IOHK er en bedrift som ble startet i 2014 av Charles Hoskinson og kollegaen hans Jeremy Wood etter at de begge forlot Ethereum som følge av uenighet rundt fremtiden til Ethereum. Siden den gang har IOHK vært drivkraften bak forskning og utvikling for Cardano blokkjeden.

Hva Cardano er og hvordan den virker

Proof of Stake blokkjede

Proof of stake

Cardano bruker Proof of Stake som sin konsensusmodell. Dette er en mye mer miljøvennlig løsning ettersom blokkene ikke valideres ved hjelp av den energikrevende mining-prosessen. I stedet velges såkalte validatorer for å verifisere blokkene. Den tungvinte mining-prosessen tar også mye mer tid. Av den grunn er Proof of Stake mye mer skalerbar og gir raskere transaksjoner enn Proof of Work.

Validatorene velges tilfeldig, men algoritmen gjør det slik at validatorer med høyere garantisum, eller “stake”, har større sjanser for å bli valgt som validatorer. Dette kommer blant annet av at validatorer med en høyere garantisum har større insentiver for å gjøre ting korrekt ettersom transaksjoner i strid med reglene kan føre til at garantisummen til validatoren blir konfiskert.

Cardano Settlement Layer

Cardano Settlement Layer: Cardano-transaksjoner

Cardano plattformen består av en en blokkjede som bruker Proof of Stake konsensusmekanismen. En ting som Cardano gjør litt forskjellig er at konsensusmekanismen er inndelt i to nivåer. Det grunnleggende nivået, kalt Cardano Settlement Layer(CSL), tar seg av vanlige transaksjoner. Funksjonaliteten til dette nivået kan til en viss grad sammenlignes med funksjonaliteten til Bitcoin.

Cardano Control Layer: Smartkontrakter, DeFi og desentraliserte apper

Det andre nivået kalles Cardano Control Layer(CCL) og kan best sammenlignes med funksjonaliteten til Ethereum. Det er dette høyere nivået som håndterer mer avanserte oppgavene slik som administrasjon av smartkontrakter, som automatisk trer i kraft når kontraktens betingelser oppfylles. CCL er også det nivået som håndterer mer sofistikerte funksjoner slik som desentraliserte apper og Desentralisert Finans (DeFi).

KMZ sidechains

I tillegg til de to nivåene har Cardano utviklet såkalte KMZ sidechains. Dette er en teknologi som kobler CSL og CCL sammen slik at transaksjoner fra CSL med letthet kan sendes til en smartkontrakt eller en desentralisert app.

Haskell programmeringsspråk

Solidity, som er programmeringsspråket brukt for smartkontrakter og desentraliserte apper på Ethereum blokkjeden, har blitt en vanlig standard i kryptomiljøet. Til tross for dette har Cardano valgt Haskell som programmeringsspråk for smartkontrakter på Cardano blokkjeden. Haskell er et såkalt rent funksjonelt programmeringsspråk som er basert på matematiske prinsipper og funksjoner. Dette gjør det lettere å verifisere funksjonaliteten, slik at man i større grad unngår feil og svakheter i smartkontrakter og desentraliserte apper som bruker Haskell.

Selv om Cardano fokuserer på Haskell som primært programmeringsspråk har de også introdusert K Ethereum Virtual Machine(KEVM). Dette er et rammeverk som gjør det mulig for Solidity-utviklere å bruke tilpassede smartkontrakter og desentraliserte apper skrevet i Solidity på Cardano blokkjeden.

Daedalus wallet

Daedalus wallet

Formålet med en kryptolommebok er at den kan brukes til å sende og motta kryptovaluta for eksempel i bytte for produkter og tjenester. Daedalus wallet er en kryptolommebok, med åpen kildekode, som er utviklet spesielt for å virke med Cardano-blokkjeden og ADA transaksjoner.

Daedalus wallet er et prosjekt som er støttet av IOHK, og som er mer enn bare en kryptolommebok for å administrere ADA transaksjoner. Daedalus wallet er også en full Cardano node i seg selv, som betyr at kryptolommeboken laster ned en komplett kopi av hele Cardano blokkjeden og selv validerer alle transaksjonene på blokkjeden slik at du som bruker oppnår maksimal sikkerhet.

Kryptolommeboken er også en HD wallet, slik at det er lettvint å gjenopprette innholdet i kryptolommeboken ved hjelp av en frøfrase dersom enheten den er lagret på skulle gå tapt. Daedalus wallet støtter både Windows, macOS, og Linux.

Cardano NFTs

Cardano NFTs

I likhet med Ethereum tilbyr også Cardano funksjonaliteter for utsteding og handel med NFTs. Det finnes allerede en rekke NFT-prosjekter som benytter seg av Cardano blokkjeden. noen av de mest kjente inkluderer AeoniumSky, Stellarhood, Crypto Petz, Cardano Monsters, SpaceBudz, Cardano Bits, Cardano Kidz NFTs, Crypto Knitties, Crypties, Crypto Mayor, Professor Cardano og MAD in ART.

Cardano pris

Kursutvikling

Etter at Cardano ble tilgjengelig på offentlige kryptomarkeder i 2017 steg prisen på ADA fort fra USD 0.02 til en topp på vel over USD 1 før den tapte seg igjen, men i 2021 opplevde ADA nok en seriøs opptur der den gikk helt opp til $3 før den ser ut til å ha etablere seg over $1.

Les mer: Cardano Kurs

Deflasjonsvaluta

Siden ADA er en deflasjonsvaluta betyr dette at, i likhet med Bitcoin, kan kun en begrenset mengde av kryptovalutaen utstedes. Ethereum, som regnes som en av Cardano sine viktigste konkurrenter har derimot en ubegrenset total mengde ETH som kan utstedes, med begrensninger for hvor mye som kan utstedes hvert år.

ADA i sirkulasjon

Den totale mengden ADA som kan utstedes er 45 milliarder ADA. I begynnelsen av 2022 var den totale mengden ADA i sirkulasjon ca. 33,5 milliarder ADA, som utgjør rundt 75% av den totale mengden ADA.

Hvorfor folk investerer i Cardano

Cardano

Cardano har opplevd solid vekst siden introduksjonen av kryptovalutaen i 2017. Dette skyldes blant annet at den overgår konkurrentene sine på en rekke områder, inkludert transaksjonshastighet, sikkerhet, transaksjonskostnader, og på noen måter sikkerhet.

Cardano har en rekke praktiske bruksområder, og den blir allerede brukt i flere interessante prosjekter. Ett av disse er prosjektet til WHO, der Cardano brukes til å holde styr på autentisiteten til farmasøytiske produkter. Andre bruksområder som allerede er i bruk på Cardano er sikring av autentisiteten på akademiske sertifikater, sikring og bruk av pasientinformasjon, matsikkerhet, og mye mer.

Cardano har allerede opplevd sterk vekst fra kryptovalutaen ble introdusert, og den vedvarende interressen for Cardano blokkjeden gjør det sannsynlig at kryptovalutaen kommer til å fortsette å stige i verdi på lang sikt. En annen grunn til at Cardano er så populær er rett og slett fordi den allerede handles så mye i kryptomarkedet, og er listet på de aller fleste seriøse kryptobørsene. Dette betyr at investorer med letthet kan finne kjøpere for Cardano dersom de trenger det.

Teamet til Cardano er en annen grunn til at folk er komfortable med å investere i Cardano. To av Cardano sine grunnleggere kommer fra teamet som også grunnla Ethereum, så de har bevist at de kan oppnå resultater. Teamet har også bevist etter lanseringen av Cardano at de samarbeider godt som et team, og får gjennomført planene sine.

Kjøpe Cardano i Norge

kjøpe cardano

Cardano er en av de relativt få krypotovalutaene som også har funnet veien inn på de norske kryptobørsene det er derfor lettere å kjøpe ADA i norge enn det er å kjøpe mange andre kryptovalutaer. Både NBX og Firi (tidligere Miraiex) tilbyr i dag handelspar med ADA. Du kan også kjøpe ADA på Kaupang Krypto, som er en norsk meglertjeneste.

Les mer: Kjøpe Cardano

Selv om det er muligheter for å kjøpe ADA gjennom de ledende norske kryptobørsene er det likevel mange nordmenn som foretrekker å bruke en internasjonal kryptobørs eller meglertjeneste. Dette er særlig ofte tilfelle for norske tradere som driver mye trading med altcoins og finner for lite utvalg på de norske kryptobørsene.

Internasjonale kryptobørser og meglertjenester som for tiden er populære blant nordmenn inkluderer eToro, Coinbase, Binance, Kraken, Coinmama og lignende.

Konklusjon

Cardano ADA

Cardano er i dag blant markedets 10 største kryptovalutaer, og som følge av introduksjonen av ADA i tradingpar på flere norske kryptobørser og meglertjenester har ADA også blitt en kryptovaluta som flere nordmenn har større interesse for å investere i.

Fra et teknisk synspunkt kan man se på Cardano som en oppgradert versjon av Ethereum, der mange av problemene med Ethereum allerede er løst. Teamet bak Cardano ledes også blant annet av to veteraner som var med på utviklingen av Ethereum, så de har god peiling på det de driver med, og har en stor grad av tillit i markedet.

Prismessig har Cardano gått en del opp og ned, men de som investerte tidlig har opplevd veldig god avkastning på investeringen sin. Det at Cardano har en begrenset total mengde, og med 75% av den totale mengden allerede i sirkulasjon, gjør at det er store sjanser for at Cardano kan stige mye mer så lenge interessen for denne blokkjeden fortsetter.

Ofte stilte spørsmål om Cardano

Hva er Cardano?

Cardano er en Proof of Stake blokkjede som støtter både transaksjoner og smartkontrakter. Transaksjoner på Cardano blokkjeden gjøres ved hjelp av kryptovalutaen ADA.

Hva er fordelene med Cardano?

Cardano tilbyr en kapasitet og hastighet som langt overgår det som er mulig på Ethereum og Bitcoin. kapasiteten gjør det også langt billigere å utføre transaksjoner og drive DeFi-løsninger på Cardano enn på Ethereum blokkjeden. På grunn av sin Proof of Stake konsensusmekanisme har Cardano også en mye bedre miljøprofil enn Bitcoin og Ethereum.

Hva kan Cardano brukes til?

Cardano kan brukes som et betalingsmiddel for varer og tjenester. I tillegg kan Cardano blokkjeden brukes til å lage smartkontrakter og desentraliserte apper slik som for eksempel desentraliserte spill, DeFi applikasjoner og lignende.

Bruker Cardano åpen kildekode?

Ja, Cardano bruker åpen kildekode slik at hvem som helst kan verifisere sjekke og verifisere sikkerheten til Cardano Blokkjeden.

Hvor mange ADA tokens finnes i omløp?

ADA er en deflasjonsvaluta med en begrenset total mengde. Det finnes i dag totalt 33,57 milliarder ADA i omløp i markedet. Dette utgjør 75% av den totale mengden ADA som kan utstedes, som er begrenset til 45 milliarder ADA.

Hvordan kjøpe ADA i Norge?

ADA er en relativt lettvint kryptovaluta å kjøpe for nordmenn enn mange andre kryptovalutaer. Dette er fordi ADA også handles på populære norske kryptobørser slik som NBX og Firi (tidligere Miraiex). ADA kan også kjøpes på den norske meglertjenesten Kaupang Krypto. I tillegg er det naturligvis også mulig å kjøpe ADA på en lang rekke populære internasjonale kryptobørser og meglertjenester slik som eToro, Coinbase, Binance, Kraken, Coinmama og lignende.

Cardano
ada
logo
Pris Nåværende pris
kr 4.06
Prisendring 24t Prisending de siste 24 timer
kr 0.11
+ 2.64%
Volum 24t Hvor mye som ble handlet i løpet av de siste 24 timene.
kr 2,385,117,318.00
Markedsverdi Den totale markedsverdien som sirkulerer.
kr 142,267,403,872.00
Forsyning Mengden coins som sirkulerer på markedet og er i offentlige hender.
35,045,020,830.32 ada

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.