Dodgecoin pris nå
kr 0.77 -1.13%

Hva er Dogecoin?

Kjøp dogecoin

Om Dogecoin (DOGE)

Dogecoin er en kryptovaluta som startet med et doge meme, og som senere utviklet seg til en seriøs kryptovaluta med en total markedsverdi som i dag ligger på over 25 milliarder USD. Dogecoin er en versjon av kildekoden til Litecoin(som er basert på Bitcoin), med åpen kildekode. I likhet med Litecoin er Dogecoin også basert på Scrypt algoritmen. Dette betyr at Dogecoin er både raskere og mer miljøvennlig enn for eksempel Bitcoin og Ethereum.

Fra et teknologisk synspunkt er Dogecoin ikke en revolusjonerende kryptovaluta. Den har implementert noen teknologiske forbedringer, men det er hovedsaklig det lekne, humoristiske, og veldig engasjerte miljøet rundt Dogecoin som gjør denne kryptovalutaen unik, og som gjør at den har en fordel når vi sammenligner med andre lignende kryptovalutaer.

Dogecoin historie

Historien om Dogecoin er blant de merkeligste, morsomste og mest utrolige historiene i kryptoindustrien. Dette er nemlig historien om hvordan en useriøs “shitcoin” ble forvandlet til en av markedets topp 5 kryptovalutaer, med en markedsverdi som i mai 2021 oversteg $88 milliarder dollar.

Historien bak Dogecoin startet flere år før den faktiske kryptovalutaen. Det startet med en internett meme rundt den japanske shiba inu hunden Kabosu som ble adoptert av bloggeren Atsuko Sato i 2008. Det var et blogginnlegg i 2010, der Kabosu hadde et veldig menneskelignende uttrykk, som utløste en flom av doge-memer, som typisk inneholdt et bilde av Kabosu, med Comic Sans tekst i feilskrevet engelsk.

2013 var det året doge-memet eksploderte i popularitet, og fant veien inn i utallige subreddits, apper, en Delta Airlines sikkerhetsvideo, svensk reklame for kollektivtransport, og sist men ikke minst, sin egen kryptovaluta.

Det var amerikaneren Jackson Palmer, en ingeniør fra Adobe, i samarbeid med den australske programmereren Billy Markus, som først utviklet Dogecoin i desember 2013. I utgangspunktet ble Dogecoin laget som en spøk som gjorde narr av datidens ville spekulasjon i kryptovaluta. I følge utviklerne brukte de bare 3 timer på utviklingen av prosjektet, som i stor grad var basert på designen til datidens Bitcoin-utfordrer, Litecoin.

Det som skjedde videre overrasket de aller fleste, og kanskje mest av alt utviklerne. 13 desember 2013 steg Dogecoin med 300% i løpet av 72 timer, før den senere tok et fall på 80%. Men det stoppet ikke der. DOGE, til forskjell fra så mange andre altcoins, var der for å bli, med et engasjert samfunn rundt seg, og en stadig økende bruk.

Likevel var det få som kunne forutse DOGE sitt utrolige comeback i januar 2021, da Dogecoin prisen gikk opp med 800% i løpet av bare 24 timer. Mye av den fornyede interessen rundt Dogecoin tilskrives i dag støtten kryptovalutaen har føtt fra Elon musk.

Hvordan Dogecoin virker

Dogecoin er, i likhet med Bitcoin, en kryptovaluta som bruker desentralisert Proof of Work konsensus til å validere transaksjoner. Transaksjoner valideres av såkalte “miners” som plasserer transaksjoner i “blokker” og løser et vanskelig matematisk problem for å tjene Dogecoin “block rewards”. Dette er en prosess som krever stor databehandlings-kapasitet.

De store mengdene databehandlings-kapasitet som trengs for å kunne manipulere blokkjeden gjør at det kostnadene med et angrep på blokkjeden vil langt overstige det potensielle utbyttet en angriper vil kunne forvente seg.

I blokkjeder, slik som Dogecoin, inneholder hver blokk en hash som er laget av en hash-algoritme. En hash er resultatet av en matematisk funksjon som ikke kan reverseres, og hash fra foregående blokk er en integrert del av hash for hver blokk. Resultatet er en kjede der verdiene i en blokk ikke kan endres uten at alle de etterfølgende blokker også må endres. Dermed blir det vanskeligere å endre en transaksjon desto lengre bak i blokkjeden den befinner seg.

Bruken av Scrypt-algoritmen, i stedet for SHA-256 algoritmen som Bitcoin bruker, er en av tingene som gjør Dogecoin forskjellig fra Bitcoin. Scrypt er en teknologi som gjør det mulig for miners å fullføre verifiseringen av blokker i blokkjeden raskere og med mindre datakraft, uten at sikkerheten reduseres.

Dette gjør blant annet at tiden det tar å fullføre en Dogecoin-transaksjon ligger på ett minutt, som er mye kortere enn transaksjoner på både Bitcoin og Ethereum. Siden Dogecoin-transaksjoner bruker mindre datakraft er de også mindre skadelige for miljøet enn det de energiintensive Bitcoin-transaksjonene er.

Dogecoin pris og DOGE som en investering

Når Dogecoin først ble introdusert i markedet hadde den en begrensning på 100 milliarder DOGE. Denne mengden ble allerede utvunnet rundt midten av 2015. Deretter har rundt 5 milliarder DOGE gått inn i sirkulasjon hvert år.

Til forskjell fra Bitcoin så finnes det ingen begrensning for hvor mange DOGE som totalt kan utstedes. I stedet reguleres inflasjonsnivået til kryptovalutaen. Inflasjonen til DOGE , som startet på 5%, synker hvert år, og vil nå 3% i 2027, og 2% i 2035.

Den stadig økende mengden av DOGE i kombinasjon med det forutsigbare inflasjonsnivået, og den reduserte blokktiden, betyr at DOGE, til tross for sitt humoristiske utspring, av mange sees som bedre egnet for bruk i daglige transaksjoner enn for eksempel Bitcoin som har en tendens til å stige så fort i verdi at folk heller ønsker å holde på dem i stedet for å bruke den som betalingsmiddel.

DOGE er fortsatt en usikker investering, men de siste par årene har kryptovalutaen fått et seriøst oppsving, og har helt klart gjennomført forvandlingen fra en spøk til en seriøs kryptovaluta. Det alt nå kommer an på er om interessen rundt Dogecoin kommer til å fortsette, men med et samfunn som er så aktivt, engasjert, godlynt og positivt som samfunnet rundt DOGE, så er det grunn for å se positivt på fremtiden for denne kryptovalutaen.

Prisen på Dogecoin kan oppleve store svingninger, og en av de tingene som i den senere tid har resultert i prisøkninger er kommentarer fra Elon Musk. Dette betyr at det kan være en god ide å selge DOGE etter slike kommentarer, og heller kjøpe DOGE når ting har roet seg litt igjen og feststemningen i markedet begynner å avta.

Dogecoin-samfunnet

Den store konkurransefordelen Dogecoin har i forhold til mange andre kryptovalutaer er et stort samfunn av lojale og entusiastiske følgere, med godt humør. r/dogecoin på Reddit, med sine over 2,3 millioner medlemmer, er et godt eksempel på dette.

Et annet eksempel på innsatsviljen og humoren til Dogecoin-samfunnet er de mange prosjektene som har blitt sponset, og som ofte har et innslag av humor. Et eksempel på dette er sponsingen av Jamaica sitt bobsledeteam, slik at de kunne delta i de 2014 Olympiske leker i Soechi. Teamet mottok 50 000 dollar i Dogecoin, som gjorde det mulig for teamet å delta i de olympiske lekene.

Mange andre eksempler på lignende aktiviteter finnes, deriblant sponsing av flere deltakere i NASCAR-løp i USA, I tillegg i tillegg til mer seriøse prosjekter slik som charitywater.org som hjelper med å bringe rent vann i områder der dette er et problem.

Elon Musk

Det er umulig å snakke om miljøet rundt Dogecoin uten å nevne Elon Musk. Etter sin første Tweet om Dogecoin i 2020 har Musk vært en viktig støttespiller for Dogecoin. Elon Musk sitt engasjement i kryptovalutaen har også bidratt til en sterkt økende interesse for Dogecoin, med stigning i Dogecoin-verdien nærmest hver gang Elon nevner Dogecoin på Twitter.

I Januar 2022 kunngjorde for eksempel Musk at Dogecoin kan brukes til å kjøpe et utvalg av Tesla-produkter. Dette førte umiddelbart til en 18% stigning i Dogecoin prisen. I første kvartal av 2022 vil Elon Musk sitt selskap SpaceX igangsette det Dogecoin-finansierte prosjektet “DOGE-1 Mission to the Moon” som vil sende en 40kg satellitt til månen.

Hvorfor folk investerer i Dogecoin

Dogecoin er kjent for å ha en relativt turbulent pris. Dette sees av noen som en ulempe, men mange profesjonelle tradere ser dette også som en attraktiv fordel. Dette gjelder spesielt day-tradere som ofte utfører kjøp og salg samme dag. En turbulent pris øker nemlig sjansene for god profitt for en profesjonell day-trader.

Det er liten tvil om at mange i starten kjøpte Dogecoin rett og slett på grunn av underholdningsverdien, men selv om Dogecoin startet som en spøk i 2013 er den langt fra en spøk i dag. Til tross for at kryptovalutaen falt en del siden den siste oppturen er den fortsatt en av de største kryptovalutaene i markedet, og har en total markedsverdi på mer enn 25 milliarder dollar.

En annen fordel med Dogecoin er at den, til tross for at den bruker Proof of Work konsensus, bruker mye mindre energi enn det for eksempel Bitcoin og Ethereum gjør. Dette betyr derfor at Dogecoin er mer miljøvennlig enn disse andre kryptovalutaene. Dogecoin tilbyr også raskere og billigere transaksjoner enn disse andre kryptovalutaene, og er derfor også til tider brukt for å sende kryptovaluta mellom kryptobørser.

Dogecoin i Norge

Internasjonalt er Dogecoin en av de mest populære kryptovalutaene, men det er fortsatt ikke like lett å kjøpe Dogecoin som det er å kjøpe Bitcoin eller Ethereum i Norge. Dette har for det meste å gjøre med at volumet på de norske kryptobørsene ofte ikke er stort nok til å kunne støtte handel med veldig mange ulike kryptovalutaer.

Det er for øyeblikket ingen av de store norske kryptobørsene som tilbyr handel med Dogecoin. Kaupang krypto er ett sted i Norge der nordmenn kan finne Dogecoin til salgs. Likevel er det vanligere at nordmenn kjøper Dogecoin fra kryptobørser i utlandet der man finner kryptobørser med større handelsvolum.

eToro er ett av de stedene der mange nordmenn velger å investere i Dogecoin. Hos eToro slipper du nemlig å sette deg inn i alt det tekniske rundt Dogecoin, men kan heller fortsette direkte med kjøp og salg via en enkel og intuitiv programvare. I tillegg til dette gir eToro deg tilgang til å handle innen et bredt utvalg av passende matretter.

Konklusjon

Selv om Dogecoin startet som en spøk, så er kryptovalutaen langt fra en spøk i dag, med en samlet markedsverdi på over 25 milliarder dollar. Deler av de gode resultatene kan tilskrives innsatsen til Elon Musk. I tillegg har forbedringen av Dogecoin skutt fart i det siste, med mange flere utviklere som nå deltar i prosjektet, som utvikler nye funksjonaliteter og mange flere bruksområder for Dogecoin.

Det humoristiske og veldig entusiastiske miljøet som har oppstått rundt Dogecoin er blant denne kryptovalutaen sine største fordeler, og så lenge denne trenden får fortsette er det grunn til å tro at Dogecoin kommer til å fortsette å spille en stadig viktigere rolle i kryptomarkedet.

Ofte stilte spørsmål om Dogecoin

Hva er Dogecoin?

Dogecoin er en Proof of Work kryptovaluta som startet med et doge meme, og som i den senere tid har utviklet seg til en av markedets største kryptovalutaer.

Hva er fordelene med Dogecoin?

Hovedfordelen med Dogecoin er det fantastiske miljøet av aktive støttespillere som har bygget seg opp rundt Dogecoin. Andre fordeler med Dogecoin er at den forurenser mindre, og utsteder blokker fortere enn mange andre PoW kryptovalutaer.

Hva kan Dogecoin brukes til?

Dogecoin begynner i økende grad å brukes som betalingsmiddel både på nettet og i virkelighetens verden. I det siste har for eksempel Tesla begynt å selge produkter med Dogecoin som betalingsmetode.

Hvor mange DOGE tokens finnes i omløp?

Det finnes i skrivende stund 132.67B DOGE i omløp. Totalt antall DOGE er ikke begrenset.

Hvordan kjøpe DOGE i Norge?

Skilling er en kryptomegler som selger DOGE i til norske kunder

Dogecoin
doge
logo
Pris Nåværende pris
kr 0.77
Prisendring 24t Prisending de siste 24 timer
kr -0.01
-1.13%
Volum 24t Hvor mye som ble handlet i løpet av de siste 24 timene.
kr 3,714,897,933.00
Markedsverdi Den totale markedsverdien som sirkulerer.
kr 107,094,676,540.00
Forsyning Mengden coins som sirkulerer på markedet og er i offentlige hender.
138,744,206,383.71 doge

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.