Ethereum pris nå
kr 20,465.00 1.08%

Hva er Ethereum? – Lær deg alt om Ethereum (ETH)

Etter Bitcoin er Ethereum den nest største kryptovalutaen. I likhet med Bitcoin er Ethereum en desentralisert blokkjede med åpen kildekode, men i tillegg til disse funksjonalitetene har Ethereum  også smarte kontrakter som bitcoin så langt har manglet.

Ved å lese denne artikkelen vil du få en god forståelse for hva Ethereum er og hvordan det virker, hva smartkontrakter er, og hvorfor dette er en så viktig innovasjon.

Hva er Ethereum, Ether, EVM, Gas og Gwei

Ethereum er navnet på den desentraliserte blokkjeden og plattformen som både kan brukes til enkle P2P transaksjoner, kompliserte smartkontrakter og desentraliserte applikasjoner.

Hva er Ether?

Kryptovalutaen som brukes for transaksjoner på Ethereum blokkjeden heter Ether. Denne brukes både for betaling mellom brukere på plattformen i likhet med de fleste andre kryptovalutaer, i tillegg til at den også brukes for betaling av transaksjonskostnader og bruken av ressursene til Ethereum Virtual Machine(EVM).

Hva er Ethereum Virtual Machine?

Ethereum Virtual Machine er et verdensomspennende desentralisert nettverk av datamaskiner som utfører databehandlings-prosesser. EVM, som ofte kalles en distribuert supercomputer, brukes til å administrere smartkontraktene på Ethereum plattformen. Mye av inspirasjonen for Ethereum Virtual Machine kom fra et praktisk talt ustoppelige peer to peer nettverk kalt Bittorrent.

Hva er GAS?

Alle nodene i Ethereum-nettverket bidrar med databehandlings-ressurser for EVM. Nodene betales i form av såkalte Ethereum GAS fees. Ethereum GAS er faktisk lettere å forstå enn man skulle tro. GAS kan sees som livsblodet til Ethereum-systemet, og representerer hvor mye databehandlings-kapasitet en handling trenger.

Alle handlinger trenger en viss mengde GAS for å kunne gjennomføres. GAS er ikke det samme som Ether. Forholdet her er at GAS er det du kjøper (databehandling), mens Ether er det du betaler for GAS med. Prisen på GAS (databehandling) kan variere alt etter hvor stor etterspørselen er etter ressursene.

Gwei

Gwei er et annet uttrykk du vil høre i forbindelse med Ethereum GAS. Gwei, som også i noen tilfeller kalles Nanoether, er rett og slett bare en mindre denominasjon av Ether som er så liten (1 Gwei er det samme som 0.000000001 Ether) at den vanligvis bare brukes i forbindelse med beregning av kostnaden på prosesser som utføres av EVM.

Smarte kontrakter

Smartkontrakter er ikke i seg selv juridisk bindende kontrakter, men en juridisk bindende kontrakt kan i mange tilfeller utføres i form av en smartkontrakt. De er en slags dataprogram som automatisk utfører handlinger, for eksempel betalinger, basert på fastsatte vilkår.

Smartkontrakter kan øke hastigheten på transaksjoner, samtidig som de reduserer avhengigheten av og kostnadene med mellomledd og megling. De reduserer også faren for svindel, samtidig som man unngår avvik fra standarder som er satt.

På en måte kan smartkontrakter sammenlignes med salgsautomater der du for eksempel putter inn noen kroner og får ut en brusboks, en sjokolade eller noe lignende. Ethereum sin virtuelle datamaskin gjør det mulig å utføre mye mer komplekse kontrakter enn bare salg av en snickers.

Desentraliserte applikasjoner

Desentraliserte applikasjoner er programmer som drives distribuert over et peer to peer nettverk, slik som for eksempel en blokkjede, i stedet for at de drives på en enkelt datamaskin eller server. Desentraliserte applikasjoner ligger dermed ikke under noen spesifikk autoritet, og data er fordelt på alle nodene i nettverket til den desentraliserte appen.

Et av de beste eksemplene på desentraliserte applikasjoner er fildelingsappen BitTorrent som ble introdusert i 2001, og som i dag fortsatt er en dominerende protokoll for fildeling. BitTorrent har vært mye omdiskutert på grunn av rollen den spiller når det gjelder piratkopiering.

Det har så langt vist seg å være umulig for autoriteter å stoppe dette, i stor grad på grunn av den desentraliserte måten BitTorrent setter sender og mottaker i kontakt med hverandre på. Noen andre populære desentraliserte applikasjoner som drives på P2P nettverk er Popcorn Time og Tor.

Steemit er et eksempel på desentraliserte applikasjoner som drives på en blokkjede. Innhold som publiseres på Steemit kan ikke sensureres eller fjernes. Programvaren til de desentraliserte appene er ofte laget med åpen kildekode.

Ethereum Historie

Ethereum var i utgangspunktet basert på ideen til kanadieren Vitalik Buterin. Han hadde lagt merke til en rekke viktige forbedringsmuligheter med Bitcoin, og ønsket å finne en måte å forbedre Bitcoin på. I 2013 Jobbet Vitalik sammen med Amir Chetrit og Yoni Assa fra eToro på et prosjekt kalt Colored Coins, men sluttet da han fant ut at dette prosjektet ikke var i tråd med hans egne tanker om fremtiden for Kryptovaluta.

Han endte opp med å offentliggjøre starten på Ethereum prosjektet i 2014. Det er Vitalik Buterin som har fått mest oppmerksomhet for Ethereum, men han hadde hjelp av 7 andre personer til å starte Ethereum. Disse var Charles Hoskinson, Gavin Wood, Anthony Di Iorio, Amir Chetrit, Jeffrey Wilcke, Mihai Alisie og Joeseph Lubin.

Av disse 8 er det bare Vitalik som fortsatt jobber aktivt på Ethereum. Charles Hoskinson hadde en uoverensstemmelse med resten av teamet, og endte opp med å støtte Ethereum Classic-forgreningen. Han grunnla også kryptovalutaen Cardano, som nå er en av de største kryptovalutaene, og en viktig konkurrent for Ethereum. Gavin Wood gikk videre til å grunnlegge Polkadot, også en viktig konkurrent for Ethereum nettverket.

DAO Hackingen, Ethereum og Ethereum Classic

En særdeles viktig hendelse i historien til Ethereum var hackingen av “The DAO”, som skjedde i Mai 2016. “The DAO” var en desentralisert autonom organisasjon, og ble på tiden rundt sin ICO sett på som en ny og spennende type investor-kontrollert venturekapitalfond. ICOen fikk veldig mye oppmerksomhet, og greide på kort tid å hente inn verdier tilsvarende 150 millioner dollar.

Ikke lenge etter ble det oppdaget en svakhet i The DAO sine smarte kontrakter. Denne svakheten ble utnyttet av en hacker som stjal verdier tilsvarende rundt 50 millioner dollar. Dette var et så stort beløp at teamet bak Ethereum var redde for at hendelsen kunne ødelegge Ethereum, som fortsatt var en liten og ny kryptovaluta.

Etter en avstemning fikk forslaget om en hard fork som kunne tilbakeføre de stjålne verdiene tilbake til de rettmessige eierne støtte fra rundt 90% av Ethereum Samfunnet. Beslutningen om å gjøre dette var veldig kontroversiell, og det er mange som fortsatt den dag i dag mener at denne beslutningen var feil.

Det er liten tvil om at beslutningen gikk tvert imot Ethereum sine grunnprinsipper. Det hjalp naturligvis ikke at både Ethereum-grunnleggeren selv, og flere av de andre Ethereum-utviklerne ryktes å ha hatt betydelige summer investert i The Dao.

Det var responsen til Ethereum i forhold til The DAO hackingen som førte til at en del av Ethereum-samfunnet valgte å fortsette med den originale versjonen av blokkjeden der hackingen aldri ble reversert denne versjonen heter i dag Ethereum Classic (ETC), og er en annen kryptovaluta som på mange måter konkurrerer med Ethereum.

Ethereum 2.0 og fremtiden til Ethereum (ETH)

Ethereum har, i likhet med Bitcoin, siden starten av vært basert på Proof of Work(PoW), men dette er i ferd med å endre seg. Planen er at Ethereum skal bytte til Proof of stake(PoS) ) i nær fremtid. Det er flere grunner for dette skiftet. For det første har PoW en høyere transaksjonskostnad og en lavere kapasitet enn PoS.

PoW er også problematisk med tanke på det høye elektrisitetsforbruket. Implementeringen av PoS forventes å føre til en drastisk reduksjon av Ethereum sin bruk av elektrisitet. Overgangen fra PoW til PoS er allerede i god gang siden 2020. Implementeringen skjer gradvis i flere stadier. Det antas at full implementering av PoS vil gjennomføres i løpet av 2021 eller senest 2022.

Investere i Ethereum (ETH)

For de som mangler erfaring med Ethereum og Ether, kan supercomputere, smarte kontrakter og GAS fees høres komplisert ut. Heldigvis trenger vi ikke kjenne til alle disse detaljene for å kunne investere i Ethereum. Det holder å forstå at Ethereum har en mengde praktiske bruksområder for sine smartkontrakter, noe som den stadig voksende listen av partnere viser.

Listen av partnere inkluderer blant annet kjente navn som Amazon Web Services, BNP Paribas, Citigroup, Comcast, Foxconn, Google, Intel, JP Morgan Chase, Microsoft, Samsung og Siemens. Den intense aktiviteten i faktiske prosjekter på Ethereum blokkjeden betyr at selv om Bitcoin i dag er den største kryptovalutaen når det gjelder verdi, så er Ethereum i dag den mest aktivt brukte blokkjeden.

Inflasjon og beholdning av Ethereum (ETH)

Bitcoin har en maksimumsbeholdning på bare 21 millioner, og er derfor en deflasjonsvaluta. I Ethereum er det derimot ikke fastsatt noen maksimum på mengden Ether som kan utstedes. Mengden med Ether øker jevnt i takt med utvinningen, men hvor mye som utbetales for hver blokk i blokkjeden bestemmes gjennom såkalte “Ethereum Improvement Proposals”.

Hvor mye Ether som utbetales per blokk forventes å bli drastisk redusert med introduksjonen av Proof of Stake på Ethereum-blokkjeden. En naturlig konsekvens av dette vil være en økning i prisen på Ethereum, men her er det selvfølgelig ingen garantier. Mye kommer også an på hvor suksessfull overgangen til PoS er for Ethereum nettverket.

Skiftet til PoS representerer en stor potensiell økning i verdien til Ether, men den er også potensielt en risiko for Ethereum nettverket. Uventede problemer kan oppstå som kan få Ethereum til å tape verdi.

Hvordan investere i Ethereum (ETH)

Ethereum er en av de kryptovalutaene som blir handlet mest, og det er lett å både kjøpe og selge Ether på de aller fleste kryptobørser, meglere eller P2P markedsplasser. Under gir vi deg en kort innføring i de viktigste generelle stegene når du skal kjøpe Ethereum.

Opprett en Ether-lommebok

Ether må oppbevares i en Ether-lommebok, som er en programvare som administrerer de private nøklene dine. Og det er derfor nødvendig å sette opp en Ether-lommebok i forkant av kjøpet ditt. Det finnes mange forskjellige å Ether-lommebøker å velge mellom, inkludert hot wallets og cold wallets.

Hot wallets er tilkoblet internett, og er mer praktiske å bruke, men litt mindre sikre. Noen populære hot wallets er Exodus, MyEtherWallet, Coinbase Wallet, Atomic Wallet, Guarda, Argent, MetaMask, eller eToro-lommeboken. Cold wallets er ikke tilkoblet internett, og er veldig sikre, men litt mindre praktiske å bruke. De mest populære cold wallets inkluderer Ledger Nano X, Ledger Nano S KeepKey og Trezor.

Mange kryptobørser, slik som for eksempel eToro, gjør det mulig å investere i Ether uten å ha en kryptolommebok først, for så å la deg overføre Ether til en ekstern kryptolommebok på et senere tidspunkt når det passer deg. Dette kan de gjøre ved å oppbevare dine Ether for deg i sin egen kryptolommebok frem til du eventuelt velger å flytte dem.

Lokaliser Ethereum-adressen din

Etter at du har satt opp lommeboken din må du finne Ethereum-adressen din. Denne kan på noen måter sammenlignes med en e-postadresse. Du trenger å oppgi denne adressen for at noen skal kunne sende deg Ether.

Det kan variere en del hvordan du går frem for å finne Ethereum-adressen din, men den vil alltid se lignende ut. Ethereum-adresser ser ut som en rekke av 42 tegn, og starter alltid med “0x”.

Kjøpe Ether

Så snart som du har en Ethereum adresse som er klar for å motta penger er det bare å sette i gang med å handle Ether. Ofte gjøres dette ved hjelp av en Kryptobørs, et peer-to-peer nettverk, eller en kryptomegler. Det er også mulig å gjøre Ether transaksjoner direkte dersom du kjenner noen som har Ether til salgs.

Det er ingen begrensninger fra Ethereum sin side for hvordan Ether kan betales. Bankoverføring er sannsynligvis det enkleste og billigste, men kredittkort er også vanlig. Det finnes ikke egentlig noen begrensninger for hvordan du kan betale for dine Ether.

Ofte Stilte Spørsmål om Ethereum

Hva er Ethereum?

Ethereum er navnet på den desentraliserte blokkjeden og plattformen som både kan brukes til enkle P2P transaksjoner, kompliserte smartkontrakter og desentraliserte applikasjoner.

Hva er Ether?

Kryptovalutaen som brukes for transaksjoner på Ethereum blokkjeden heter Ether. Den brukes både for betaling mellom brukere på plattformen i likhet med de fleste andre kryptovalutaer, i tillegg til at den også brukes for betaling av transaksjonskostnader og bruken av ressursene til Ethereum Virtual Machine(EVM).

Hva er GAS?

Alle nodene i Ethereum-nettverket bidrar med databehandlings-ressurser for EVM. Nodene betales i gjennom av såkalte Ethereum GAS fees. Ethereum GAS er faktisk lettere å forstå enn man skulle tro. GAS kan sees som livsblodet til Ethereum-systemet, og representerer hvor mye databehandlings-kapasitet en handling trenger.

Alle handlinger trenger en viss mengde GAS for å kunne gjennomføres. GAS er ikke det samme som Ether. Forholdet her er at GAS er det du kjøper (databehandling), mens Ether er det du betaler for GAS med. Prisen på GAS (databehandling) kan variere alt etter hvor stor etterspørselen er etter ressursene.

Hva er Gwei?

Gwei er et uttrykk som otfte høres i forbindelse med Ethereum GAS. Gwei, er rett og slett bare en mindre denominasjon av Ether som er så liten (1 Gwei er det samme som 0.000000001 Ether) at den vanligvis bare brukes i forbindelse med beregning av kostnaden på prosesser som utføres av EVM.

Hva er Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 er en veldig viktig oppgradering som vil konvertere Ethereum-nettverket fra proof of work til proof of stake.

Ethereum
eth
logo
Pris Nåværende pris
kr 20,465.00
Prisendring 24t Prisending de siste 24 timer
kr 221.83
+ 1.08%
Volum 24t Hvor mye som ble handlet i løpet av de siste 24 timene.
kr 73,961,690,257.00
Markedsverdi Den totale markedsverdien som sirkulerer.
kr 2,459,670,328,246.00
Forsyning Mengden coins som sirkulerer på markedet og er i offentlige hender.
120,242,777.04 eth

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.