Ethereum pris nå
kr 17,838.10 -1.42%

Ethereum kurs og prishistorikk

Ethereum er den nest største kryptovalutaen etter Bitcoin, og den har hatt en prisvekst som til tider har overskygget bitcoin. Ethereum er også den mest aktive blokkjeden blant kryptovalutaer, i stor grad på grunn av den økende populariteten til desentraliserte applikasjoner.

Ethereum prishistorikk de siste 12 mnd1Ethereum historisk kurs

Prisen på den nest største kryptovalutaen tok mye av oppmerksomheten fra Bitcoin når den steg mer enn 325% for å nå sin foreløpige all time high i Mai 2021. Selv etter korrigeringen som fulgte ligger Ethereum prisen langt over den tidligere kursen.

Den siste store prisøkningen kommer som resultat av en stadig økende aktivitet, med mange nye prosjekter på Ethereum blokkjeden både innen NFTer og DeFi prosjekter. I tillegg ble den siste toppen sannsynligvis drevet av den generelle optimismen i markedet som også så bitcoin prisen gå til neste 75 000 dollar på det høyeste.

Ethereum Kurs

2017 – CryptoKitties

Oppsvinget kom fra uventet hold. I slutten av 2017 ble en desentralisert app kalt CryptoKitties introdusert. Dette var første gang NFTer ble brukt i stor skala. KeyptoKitties ble så populære at appen på det meste endte opp med å ta opp så mye som 11% av systemressursene til Ethereum nettverket.

Cryptokitties

Den økte bruken av Ethereum blokkjeden førte til at stor aktivitet på EVM, som førte til høy etterspørsel etter Ethereum GAS, etterspørselen etter Ether økte også drastisk, og Ethereum opplevde priser på nesten 1500 dollar.

Ethereum Kurs

2016 – DAO Hackingen og Ethereum Classic

En stor test for Ethereum skjedde i 2016 da en smart kontrakt i The DAO ble hacket, og verdier verdt rundt 50 millioner dollar le stjålet. Hackingen skjedde på grunn av dårlig programmering fra The DAO sin side, og problemet hadde sådan ikke noe med Ethereum å gjøre direkte, men Ethereum sin pris tok likevel stor skade av hendelsen. Prisen på Ethereum falt fra rundt 20 dollar til rundt 13 dollar nærmest over natten.

Ethereum Kurs

Som om ikke selve hackingen var nok oppstod det også stor uenighet om hvordan man skulle håndtere situasjonen. Vitalik Buterin, og et flertall av brukerne bestemte seg for å introdusere en kontroversiell fork for å reversere hackingen. Dette førte til at en mindre gruppering fortsatte å utvinne den gamle blokkjeden på den 20 Juli 2016. Denne versjonen av Ethereum blokkjeden er nå kjent som Ethereum Classic (ETC). Dette var naturligvis heller ikke bra for Ethereum-prisen.

Ethereum kurs Dollar og Ethereum kurs NOK

I tillegg til Bitcoin er Ethereum en av de få kryptovalytaene som har funnet veien inn i det norske kryptomarkedet. Dette betyr at du som nordmann kan kjøpe Ethereum på norske kryptobørser for norske kroner. Med kjøp på norske kryptobørser er kurtasjen kanskje litt høyere, men omveksling til og fra USD eller Euro koster også en del.

Etterspørselen etter Ethereum kan være litt forskjellig i norske kroner enn i det internasjonale markedet, og du vil derfor kunne oppleve prisforskjeller, men eventuelle prisforskjeller gir muligheter for arbitrasje, og de jevnes derfor som oftest fort ut.

2Hva påvirker Ethereum prisen

Fremtidig Ethereum prisutvikling

Viktige faktorer for Ethereum kurs utvikling inkluderer Ethereum mining,  interne oppgraderinger for Ethereum nettverket, slik som for eksempel implementeringen av Ethereum 2.0.

I tillegg vil prisen også påvirkes av eksterne faktorer slik som i hvor stor grad Smartkontrakter, NFT tokens og Desentraliserte applikasjoner basert på Ethereum blir implementert. 

Smarte kontrakter

Smarte kontrakter, og Ethereum sin supercomputer som gjør det mulig, er den viktigste forskjellen mellom Ethereum og Bitcoin. Smarte kontrakter er også en grunnleggende byggeblokk i blant annet desentraliserte apper og DeFi-prosjekter.

Smarte kontrakter er dataprogram som utfører handlinger, slik som for eksempel betalinger, basert på fastsatte vilkår. Noen fordeler smartkontrakter er at de gjør det mulig å gjennomføre transaksjoner hurtigere, uten kostbare mellomledd og meglertjenester, og med mindre fare for svindel eller avvika v anre grunner.

Desentraliserte apper

Desentraliserte apper er drives ikke av en enkelt datamaskin eller server, men av et nettverk av individuelle datamaskiner som er fordelt over et peer to peer nettverk. Dette betyr at slike applikasjoner ikke kommer inn under noen spesifikk autoritet.

Data som brukes av appen er fordelt på alle nodene i nettverket, slik at det ikke er praktisk mulig å stenge den desentraliserte appen. Fildelingsappen BitTorrent, som i dag er den dominerende protokollen for fildeling, er et godt eksempel på en slik desentralisert app. Andre populære eksempler er Popcorn Time og Tor.

Det har så langt vist seg å være umulig for autoriteter å stoppe denne typen apper. Steemit er en desentralisert app som drives på en blokkjede, og som bruker dette til å publisere innhold. Innhold som ikke kan sensureres.

DeFi

En påvirkende faktor for Ethereum prisen er DeFi, som er en ny og dynamisk del av krypto-industrien som har opplevd et stort oppsving i det siste. DeFi bruker desentraliserte apper og smartkontrakter til å sette sammen kompliserte finanstjenester slik som for eksempel desentraliserte kryptobørser, eller tjenester for lån eller investering.

DeFi

ERC20 Tokens

Det er verdt å nevne ERC-20 tokens i sammenheng med Ethereum sin kursutvikling. ERC20 tokens er bygget etter de samme reglene som Ethereum sine egne tokens, og er derfor kompatible med Ethereum-blokkjeden. Dette betyr at de ikke trenger sin egen blokkjede, men kan i stedet bruke den sikre blokkjeden til Ethereum.

Hver gang transaksjoner gjøres med et ERC20 token på Ethereum blokkjeden trenger man også en liten mengde Ether til å betale for Ethereum GAS. Dette betyr at stor bruk av ERC20 tokens også automatisk resulterer i økt etterspørsel etter Ethereum ETH.

ERC721 – Ethereum NFT tokens

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse for mange at mesterverket over, kalt “Nyan Cat” av “kunstneren” Chris Torres ble solgt for $590,000. I det siste har interessen rundt NFT tokens nådd nye, og noen ganger uforståelige, høyder.

NFTs

Tokens selges for for millioner av dollar. Ethereum med sin allerede veletablerte ERC721 standard som allerede har bevist at den har det som trengs for NFTer med blant annet den store CryptoKitties suksessen bak seg, nyter i dag godt av den nye interessen rundt NFTer.

NFT tokens er relevante for Ethereum prisen fordi de, i likhet med vanlige Ethereum tokens og ERC20 tokens, trenger Ethereum GAS når transaksjoner eller andre funksjoner skal utføres på blokkjeden. Dette betyr at NFTer fører til høyere etterspørsel etter ETH i markedet. I tillegg har høyt profilerte NFT-kunstnere og kjendiser begynt å bruke Ethereum sine NFT tokens, som har ført til økt oppmerksomhet rundt Ethereum.

Inflasjon og ETH pris

I motsetning til Bitcoin som har en mengde som er begrenset til 21 millioner, har ikke Ethereum en beholdning som er begrenset. Ether blir jevnt utstedt fra utvinning av blokker i blokkjeden, men dette betyr likevel ikke at Ethereum har stor inflasjon.

I Ethereum bestemmes hvor mye som utbetales for blokkene i blokkjeden gjennom såkalte “Ethereum Improvement Proposals”. Ett slikt forslag er EIP-1559 som fra Juli 2021 vil introdusere en ny praksis med at Ether ødelegges når det har blitt brukt til å betale for GAS. Dette forslaget inkluderer også en fleksibel blokkstørrelse som vil sørge for at blokker blir større i perioder med stor pågang på nettverket.

Siden EIP-1559 kommer til å bidra til å fjerne Ether fra markedet på en kontinuerlig basis regner mange med at dette kommer til å bidra til å øke verdien på Ether. En annen hendelse som mange tror vil ha en stor innvirkning på Ethereum prisen er Ethereum sin overgang fra Proof of Work til Proof of Stake.

Effekten av Proof of stake implementeringen kan virke positivt eller negativt alt etter om overgangen går knirkefritt eller opplever problemer.

Ethereum sine industripartnere

En av de faktorene som kommer til å være viktig for å oppnå en høyere Ethereum pris er i hvor stor grad bedrifter bruker Ethereum blokkjeden og relaterte apper og smartkontrakter til å løse virkelige problemer. Så langt har Ethereum greid å få en imponerende liste av partnere ombord.

På listen finner du kjente navn som Amazon Web Services, BNP Paribas, Citigroup, Comcast, Foxconn, Google, Intel, JP Morgan Chase, Microsoft, Samsung og Siemens. Aktivitetsnivået på Ethereum-blokkjeden har gjort Ethereum til den mest aktivt brukte blokkjeden.

Effekten av Ethereum 2.0 på ETH kurs

Ethereum skal snart legge om blokkjeden sin fra Proof of Work til Proof of stake(PoS) ). Oppgraderingen har mange grunner, deriblant reduksjon av kostnaden på transaksjoner og økning av kapasiteten til blokkjeden

Omleggingen til PoS vil også føre til en drastisk reduksjon av Ethereum sin bruk av elektrisitet. Overgangen fra PoW til PoS har allerede vært i gang siden 2020, med en gradvis implementering som gjøres i flere stadier. Full implementering av PoS planlegges for en gang i løpet av 2021 eller senest 2022. Implementeringen av Ethereum 2.0 forventes, dersom den går som planlagt, å resultere i en økning i verdien på Ethereum.

Konkurranse

Ethereum var først ute med en god ide, men har i dag mye konkurranse. Blant annet har både Charles Hoskinson og Gavin Wood, som var med i det opprinnelige Ethereum-teamet, gått sine egne veier og startet populære konkurrenter til Ethereum.

3ETH Pris

En kryptovaluta i stadig sirkulasjon

En av de tingene som er spesielt med Ethereum er at blokkjeden er veldig aktiv. Faktisk er Ethereum mer aktiv enn BTC. Dette kommer av at kanskje så mye som rundt 60% av bitcoin er bundet opp i langsiktige investeringer. Med en begrenset tilførsel og en total mengde begrenset til 2 millioner bidrar dette til å presse BTC-prisen oppover i raskt tempo.

Verdiveksten i BTC, som er så elsket av mange, er også en av problemene som så langt har forhindret at Bitcoin har blitt en effektiv Peer to Peer kryptovaluta. Folk vil rett og slett ikke gi slipp på sine dyrebare BTC. Ethereum er derimot en kryptovaluta i stadig sirkulasjon.

Grunnen til den store aktiviteten på Ethereum blokkjeden er at folk ikke bare kjøper Ethereum for å holde på dem som en investering, men også for å bruke dem til å drive smartkontrakter, desentraliserte apper, DeFi-,prosjekter og mer.

4Når bør man kjøpe Ethereum

I et fritt marked er det naturligvis umulig å si med sikkerhet når det er en god tid å kjøpe (eller selge) Ethereum. Likevel finnes det noen hendelser som man kan se det som sannsynlig at kommer til å resultere i høyere ETH kurs. Dette gjelder for eksempel de gangene nye teknologier introduseres, eller når Ethereum publiserer nyheter om store nye samarbeidsavtaler med privat nærlingsliv eller lignende.

Når du kjøper ETH kan det derfor lønne seg enten å komme slike hendelser i forkjøpet, eller vente til etter ting har roet seg, med å kjøpe Ethereum. Tider med usikkerhet og dårlige nyheter er ofte den beste tiden å kjøpe. Husk likevel at all kryptovaluta er risikabelt, så du bør aldri investere mer enn det du kan tåle å tape.

5Ofte stilte spørsmål

Hvilke faktorer har innvirkning på Ethereum prisen?

Tilbud og etterspørsel har naturligvis stor betydning for Ethereum prisen. I tillegg er aktiviteten på Ethereum blokkjeden en viktig faktor ettersom mer Ether trengs for å betale for Ethereum GAS i tider med mye trafikk. Nye teknologier og prosjekter innen ERC20, NFT, smartkontrakter og DeFi områdene er også drivere av ETH prisen.

Konkurranse fra andre kryptovalutaer virker naturligvis inn på Ethereum prisen. Det samme gjelder inflasjon og stabilitet i relevante fiat-valutaer. Store teknologiske oppgraderinger, slik som for eksempel Ethereum 2.0 er også forventet å påvirke prisen til Ethereum.

Hva er ERC20 tokens?

ERC721 tokens er unike tokens, også ofte kalt NFT (non fungible tokens). NFT tokens kan brukes til å utstede kunst, identifisere eierskap av eiendom, eller samlerobjekter. ERC721 utstedes også på Ethereum blokkjeden, og trenger Ethereum GAS for å utføre handlinger.

Når er det lurt å kjøpe Ethereum?

Når det er lurt å kjøpe kommer i stor grad an på økonomien din. Det er likevel ofte lurt å ikke la seg rive med og kjøpe når mye positivt skjer og mange andre også kjøper. Kjøp heller rundt dårlige nyheter og når det er nedgang i markedet.

Hva er arbitrasje?

Arbitrasje er når du kjøper og selger samtidig i to eller flere forskjellige markeder for å utnytte små prisforskjeller mellom de ulike markedene for profitt. Arbitrasje hjelper til med å jevne ut prisene naturlig mellom forskjellige markeder.

Ethereum
eth
logo
Pris Nåværende pris
kr 17,838.10
Prisendring 24t Prisending de siste 24 timer
kr -253.86
-1.42%
Volum 24t Hvor mye som ble handlet i løpet av de siste 24 timene.
kr 108,196,102,948.00
Markedsverdi Den totale markedsverdien som sirkulerer.
kr 2,145,966,836,972.00
Forsyning Mengden coins som sirkulerer på markedet og er i offentlige hender.
120,225,540.83 eth

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.

Investere i CFD: Dette er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. 82% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos denne tilbyderen.