miraiex
Børs
Firi
4 / 5

Sammendrag

Firi er den klare markedslederen blant norske kryptobørser, men kryptomarkedet er internasjonalt og det er veldig mange nordmenn som bruker kryptobørser som er basert i utlandet. I denne artikkelen går vi nøye gjennom Firi, hvilke tjenester denne kryptobørsen tilbyr, og de viktigste styrkene og svakhetene med denne kryptobørsen.

Når du har lest denne artikkelen vil du ha den informasjonen du trenger for å selv kunne gjøre en kvalifisert vurdering med henhold til om dette er en kryptobørs som bør være en del av kryptovaluta-strategien din. Du vil også ha en god forståelse for hvordan du registrerer deg, kjøper, og lagrer kryptovaluta på Firi.

I vurderingen vår har vi gått i dybden på hvordan brukervennligheten er, hvilke kryptovalutaer man kan handle med, hvilke funksjonaliteter du har tilgang til, hvordan brukerne opplever kundestøtten, og hvor sikker kryptobørsen er. Selv om Firi har et par viktige svakheter ser vi likevel mange gode grunner for hvorfor Firi burde være en del av kryptovaluta-strategien til mange nordmenn.

Fordeler
 • Veldig god sikkerhet
 • God kundestøtte
 • Lettvint registrering ved hjelp av Vipps eller E-mail, og Bank-ID
 • Trading på farta med Android og iOS app
 • Fullt integrert med norske banker
 • Verktøy for forenklet skattemelding
 • Tilbyr egne versjoner for nybegynnere og viderekomne
 • Registrert hos Finanstilsynet i Norge
 • Handel med kryptovaluta direkte i norske kroner
Ulemper
 • Begrenset utvalg av kryptovalutaer
 • Relativt høye gebyrer i forhold til mange internasjonale kryptopobørser
 • Ingen giring og marginhandel
Tradingpar På Firi har du muligheten til å handle med Bitcoin(BTC), Maker Dao(DAI), Ethereum(ETH), Litecoin(LTC), Cardano(ADA) og Ripple(XRP).
6
Tjenester Kryptobørs, Forenklet kjøp og salg av kryptovaluta, mobile apper, kjøp og salg via API
Børs
Innskudd/Uttak Firi har gebyr på uttak. Disse gebyrene kommer an på network fees for de forskjellige valutaene.
0 NOK / 45 NOK
Gebyr Firi tar en kurtasje på 0,7%
0.5%
Betalingsmetoder
miraiex

Firi

Anbefalt

Firi anmeldelse

Kryptobørsen Firi (Gamle MiraiEx) er et attraktivt alternativ til internasjonale kryptobørser siden de er spesialtilpasset behovene til brukere i det norske markedet. På Firi tilbys handel med et begrenset antall kryptovalutaer i norske kroner. Disse kryptovalutaene er foreløpig begrenset til Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin, Dai, USDC, Cardano, Polkadot og Solana.

Plattformen, som kan brukes både på datamaskin eller gjennom Android eller iOS app, har både en forenklet versjon som passer for nybegynnere, og en mer avansert kryptobørs med mer data tilgjengelig for de som er mer erfarne. For tradere med dataprogrammerings-kunnskaper er kryptobørsen også tilrettelagt for handel via API. Verktøyet for forenklet skattemelding er også et velkomment verktøy for profesjonelle tradere.

Vi synes gebyrene på 0,7% er noe i høyeste laget dersom du for eksempel sammenligner med Binance sin 0,1%. Det at du slipper å veksle om kroner er her selvsagt et viktig punkt å ta med i betraktningen. En annen ting å huske på er at det for mange kan være både sikrere og mer lettvint å handle med en norsk bedrift som driver etter norske regler.

1Slik kommer du i gang på 2 minutter

De som allerede har erfaringer med registrering på internasjonale kryptobørser er kjent med at denne prosessen kan være plagsom for å si det mildt. Prosessen kan også ofte ta så lang tid å fullføre at du risikerer å gå glipp av gode muligheter i markedet.

Registrering på Firi er en mye enklere sak. Kontoen kan enkelt opprettes ved hjelp av Vipps, og signeres med BankID i den enkle prosessen som du finner ut mer om under. Hele prosessen er veldig rask, og tar for de fleste bare et par minutter.

MiraiEx Vipps

Overføring av informasjonen din fra Vipps

Siden Firi samarbeider med Vipps kan du velge å registrere deg med Vipps. Dette forenkler prosessen mye siden Vipps allerede har det aller meste av informasjon som Firi er pålagt å innhente. Når du registrerer deg med Vipps godkjenner du at den nødvendige informasjonen automatisk innhentes fra Vipps profilen din.

Registrering uten Vipps

Fordelen med registrering ved hjelp av Vipps er at du slipper unna både utfylling av kjedelige skjema og verifisering av e-post. Dersom du ikke har Vipps-konto, eller dersom du ikke ønsker å bruke Vipps-kontoen din til registreringen har du selvsagt muligheten til å registrere deg uten Vipps. Da må du forberede deg på å skrive inn en del mer informasjon manuelt, i tillegg til at du vil bli nødt til å bekrefte e-posten din.

MiraiEx registrering MiraiEx registrering

Signering med BankID

Så snart du er ferdig med registreringen må du fylle ut skjemaet for kundekontroll med informasjon som staten krever at finansinstitusjoner innhenter fra kundene sine. Du bruker BankID for signering av skjemaet.

MiraiEx BankID

Innskudd

Etter signering kan du allerede fritt starte med overføring av penger. Open Banking systemet gjøre at du kan overføre penger nesten umiddelbart med straksbetaling uten at du engang trenger å logge inn i nettbanken din.

Alt du trenger å gjøre er å velge banken din, gi tilgang til kontoen din ved hjelp av BankID, skrive inn beløpet du ønsker å overføre, og signere med BankID for å fullføre overføringen. Dersom banken din støtter straksbetaling vil pengene dine vanligvis være inne på Firi-kontoen din innen en time.

MiraiEx Innskudd

2Kort om Firi

Norges største kryptobørs i dag er den norske kryptobørsen Firi eies og driftes av Mirai Technologies AS i Oslo. Firi har allerede mer enn over 40 000 kunder, og handelsvolum på over 1,1 milliarder Kroner siden kryptobørsen startet.

Firi er registrert som tjenestetilbyder for Vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta hos Finanstilsynet. For oss nordmenn innebærer dette litt ekstra sikkerhet i forhold til utenlandske kryptobørser som ofte er registrert på steder der rettighetene til brukerne av tjenesten ofte er nærmest fraværende.

I Norge er derimot påkrevd å klarlegge alt når det gjelder ansvar. Det er Thuc Tuan Hoang som er pådriveren bak prosjektet, og som har ansvaret som daglig leder. I styret finner du Øyvind Kvanes, Ingar Steffen Bentsen, Øystein Stray Spetalen og Espen Sunde Malmo.

3Tjenestene til Firi

Tilrettelagt for nordmenn

Firi har en rekke funksjonaliteter som er tilrettelagt for både nybegynnere og erfarne tradere. Det som går igjen som en trend når det gjelder tjenestene til Firi er at de fokuserer på å dekke de behovene som er viktigst for norske brukere.

Forenklet kjøp og salg

Det er en del å sette seg inn i når man er ny og begynner med handel av Bitcoin og andre kryptovalutaer. Firi har derfor utviklet en tjeneste som gjør det mulig å kjøpe og selge kryptovaluta gjennom en forenklet prosess.

Den forenklede prosessen gir nye brukere en mulighet til å investere i kryptovaluta uten å trenge å sette seg inn i avanserte trading-funksjonaliteter som ofte kan virke unødvendig forvirrende for nybegynnere. Forenklet kjøp og salg er også et bra utgangspunkt for for de som ønsker å “teste vannet” før de hopper uti og begynner med mer avansert handel.

MiraiEx kjøp salg

Avansert handel

Forenklet kjøp og salg gir ikke erfarne tradere alle de funksjonene de er vant med. MiraiEx har derfor utviklet en “Avansert handel” som en tjeneste for mer erfarne tradere. Her har du tilgang til all den informasjonen du vanligvis finner på en kryptobørs.

MiraiEx handel

Utvalg av kryptovalutaer

På MiraiEx har du muligheten til å handle med Bitcoin(BTC), Maker Dao(DAI), Ethereum(ETH), Litecoin(LTC), Cardano(ADA) og Ripple(XRP). Dette er et snevert utvalg i forhold til de store internasjonale kryptobørsene som ofte har flere titalls, eller i noen tilfeller flere hundre forskjellige kryptovalutaer. Til gjengjeld har du her tilgangen til å gjøre transaksjonene i disse kryptovalutaene direkte i norske kroner uten fordyrende omveksling.

Dette kan være en grunn til at noen velger å bruke MiraiEx som en slags mellomledd der de for eksempel kan kjøpe LTC som med veldig lave network fees kan sendes til hvilken som helst kryptobørs, for eksempel Binance, som har et stort utvalg av altcoins.

Lagring av kryptovaluta

Kryptovaluta må lagres i en kryptolommebok. MiraiEx håndterer denne delen for deg så lenge du har kryptovalutaen din inne på kryptobørsen. Dette gjør de ved å gi deg personlige kryptolommebøker inne på Firi. Du trenger ikke bekymre deg for dette siden det skjer helt automatisk i bakgrunnen.

Det finnes flere gode grunner for å lagre kryptovalutaen din på kryptpobørsen. For det første slipper du å selv sette deg inn i kryptolommebøker og sikker lagring. I tillegg har du fleksibiliteten til å selge fortere dersom dette skulle bli nødvendig. Du sparer også gebyrer du ellers ville betalt dersom du tar ut og setter inn kryptovalutaen din.

Dersom du foretrekker å bruke en ekstern kryptolommebok kan du når som helst overføre kryptovalutaen din til den kryptolommeboken du ønsker. For mange er det for eksempel naturlig å overføre deler av verdiene sine til en cold wallet, som ikke er tilkoblet internett, og som derfor er nærmest umulig å hacke.

En såkalt Paper Wallet er ett av alternativene her. Dette er rett og slett en rekke koder som du skriver ut på papir, og som du kan oppbevare i safen din eller i et bankhvelv. Et annet alternativ som i dag er veldig populært, og som regnes som enda litt sikrere er å bruke en hardware wallet slik som Ledger Nano S, Ledger Nano X, TREZOR T, og TREZOR One.

Dersom du bruker kryptovaluta til daglig er det ofte å foretrekke å bruke en hot wallet. Noen av de mest populære kryptolommebøkene av denne typen er Exodus, Electrum og Edge. Hot wallets wallets er ofte mer praktiske og lettere å bruke, men de regnes som litt mindre sikre ettersom de er tilkoblet internett.

Husk at du heller ikke nødvendigvis trenger å velge. Det er for eksempel vanlig blant mange profesjonelle kryptoinvestorer å bruke både hot wallets, slik som for eksempel exchange wallets eller software wallets, og cold wallets, slik som hardware wallets eller paper wallets.

Hjelp med skattemeldingen

For de som frykter at en investering i kryptovaluta skal skape et mareritt når det er tid for skattemeldingen er det heldigvis ingen grunn for panikk. Det var lenge stor uklarhet om hvordan man skulle skatte for kryptovaluta, og mye måtte gjøres manuelt i starten, men nå er det meste klart, og prosessen har blitt veldig mye lettere.

De som er kunder hos Firi har også tilgang til Firi sitt verktøy for skatteberegning. Dette er et genialt verktøy som tar seg av det aller meste for deg, slik at alt du trenger å gjøre er å føre inn de klargjorte tallene i skattemeldingen din, og laste opp vedlegget som du eksporterer fra verktøyet til Firi

Mobile apper

Kryptovalutamarkedet er kjent for sine plutselige drastiske svingninger. Dette byr på store muligheter for profitt, men også tap om man ikke er forsiktig. Med Firi er det mulig å laste ned apper for både iOS og Android, slik at du kan holde øye med markedet også mens du er på farta. Firi appene lar deg enkelt handle og overføre kryptovaluta, og få full oversikt over kontoen din hvor som helst og når som helst.

API

Avanserte tradere med inngående kunnskap om dataprogrammering bruker ofte automatiserte transaksjoner via API for handel med trading bots og andre trading-strategier som for eksempel market-making eller arbitrasje. Firi er fullt tilrettelagt for tilgang til handel via API. Firisin API gjør det mulig å utføre kjøps- og salgsordrer eksternt uten å måtte bruke Firi.

MiraiEx API

4Kundestøtte og rykte

Firi er generelt kjent for å ha god kundestøtte. Facebook-siden til Firi, som følges av mer enn 3000 personer, oppdateres regelmessig, og har en hel del aktivitet. Kundene på Facebook-siden virker engasjerte, og har en positiv dialog med kundestøtten. Firi sin kundestøtte er også aktiv, og ser ut til å besvare de fleste spørsmål innen kort tid. Firi har ellers rykte på seg for å være et særdeles praktisk og brukervennlig alternativ for norske brukere.

5Sikkerhet

MiraiEx Sikkerhet

Den største delen av kryptovalutaen som Firi lagrer for deg lagrer de på cold wallets med multisignatur tilgang. Dette sikrer kryptovalutaen din mot uautoriserte transaksjoner, hacking, og tap av private nøkler til kryptolommebøkene. Det er kun begrensede mengder av kryptovaluta som trengs for daglige transaksjoner som holdes i hot wallets. Disse befinner seg på de sikre serverne til MiraiEx.

På grunn av at størstedelen av kryptovalutaen holdes på cold wallets kan det av og til ta opptil 24 timer dersom det gjøres uttak av større beløp. Dette er fordi transaksjonen av sikkerhetsmessige grunner må håndteres manuelt fra en cold wallet med signaturer fra flere ansvarlige medarbeidere. Du kan finne ut mer om hvordan Firi sikrer kundene sine midler på nettsidene til Firi.

Firifølger strenge regler som er satt av Finanstilsynet når det gjelder både oppbevaring av kryptovalutaen din og utføring av transaksjoner. Dette betyr strengere kontroll og mindre sjanser for at kontoen din kan bli offer for uautoriserte transaksjoner. I tillegg kjører Firi 2-faktor autentisering på kontoen din for å gjøre det vanskeligere for hackere å få tilgang.

6Innskudd, uttak og gebyrer

Firi tar en kurtasje på 0,7%. Dette gjelder for alle transaksjoner, både kjøp og salg. Den samme kurtasjen gjelder for alle kryptovalutaer som handles på Firi.

Firi har også gebyr på uttak. Disse gebyrene kommer an på network fees for de forskjellige valutaene. Under finner du oversikten over gebyrene til Firi. Du finner denne oversikten og en liste av

Handling Valuta Gebyr Minimumsuttak
Handel på exchange Alle markeder 0,7%
Innskudd Alle Gratis
Uttak NOK 45 NOK 500 NOK
Uttak BTC 0,00025 BTC 0,001 BTC
Uttak ETH 0,005 ETH 0,01 ETH
Uttak XRP 2,0 XRP 25 XRP
Uttak LTC 0,005 LTC 0,02 LTC
Uttak DAI 5,00 DAI 20 DAI
Uttak ADA 2,00 ADA 20 ADA
 • Kunder kan ta ut verdier på opptil NOK 300.000 per 24 timer.
 • Innskudd med straksoverføring tar vanligvis opptil en time. Andre bankoverføringer tar vanligvis 1-2 virkedager.
 • Uttak kan kun gjøres til en norsk bankkonto

Vanlige spørsmål om Firi

Hvordan er utvalget av kryptovalutaer på Firi?

Firi har et begrenset utvalg av kryptovalutaer. Det er for øyeblikket bare mulig å handle med Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin, Dai, USDC, Cardano, Polkadot og Solana. Disse handles til gjengjeld i norske kroner.

Har Firi en mobil app?

Firi har apper tilgjengelige for iOS og Android som lar deg handle, overføre og få full oversikt over kryptovaluta-beholdningen din hvor som helst og når som helst.

Hvordan er gebyrene på Firi?

Firi har en enkel og oversiktlig gebyrstruktur. De tar 0,7% i kurtasje på alle kjøp og salg, uansett kryptovaluta.

Firi en trygg kryptobørs å bruke?

Som en bedrift som er registrert hos Finanstilsynet må Firi forholde seg til strenge retningslinjer som forsikrer profesjonalitet, sikkerhet og integritet. For nordmenn er Firi derfor en sikrere kryptobørs enn mange av de utenlandske alternativene.

Hvordan setter jeg inn penger på Firi?

Du kan enkelt sende penger til Firi med nettbank. Du har også muligheten til å sende kryptovaluta til Firi. Det er ikke mulig å betale med kredittkort på Firi.

Firi
miraiex
Tradingpar På Firi har du muligheten til å handle med Bitcoin(BTC), Maker Dao(DAI), Ethereum(ETH), Litecoin(LTC), Cardano(ADA) og Ripple(XRP).
6
Tjenester Kryptobørs, Forenklet kjøp og salg av kryptovaluta, mobile apper, kjøp og salg via API
Børs
Innskudd/Uttak Firi har gebyr på uttak. Disse gebyrene kommer an på network fees for de forskjellige valutaene.
0 NOK / 45 NOK
Gebyr Firi tar en kurtasje på 0,7%
0.5%
Betalingsmetoder