kraken
Børs
Kraken
4 / 5

Sammendrag

En av verdens eldste og største kryptobørser. I motsetning til mange andre kryptobørser så er Kraken faktisk kjent for å ha god kundestøtte som også inkluderer 24/7 live chat.

Fordeler
  • Erfaren kryptobørs med god sikkerhet og godt rykte
  • 1 EUR minimumsinnskudd og lave gebyrer
  • Stort utvalg av kryptovalutaer og trading par
  • Fiat-kjøp tilgjengelig
  • Stor brukermasse og god likviditet
  • Opptil 50X giring
  • Kjent for god kundestøtte
Ulemper
  • Du må veksle om til og fra norske kroner
  • Ingen forenklet meglertjeneste, og egner seg derfor bedre for de med mer erfaring
  • Noen klager om mye nedetid for kryptobørsen
Tradingpar Kraken tilbyr for øyeblikket handel med 80 forskjellige kryptovalutaer, og 375 forskjellige tradingpar.
374
Tjenester Kryptobørs, fiat-kjøp, meglertjenester, mobil app, API, indisier, Giring og marginhandel, futures
Børs
Innskudd/Uttak På Kraken sin Instant Buy plattform er gebyret fra Kraken mellom 0,9% og 1,5%, pluss gebyrene fra banken som ligger på 3.75% + €0.25.
1.5% - 3,75%
Gebyr Selgere betaler gebyrer som ligger på mellom 0.0% og 0.16%, mens kjøpere betaler gebyrer på mellom 0.10% og 0.26% for transaksjoner.
0.0% - 5.25%
Betalingsmetoder
kraken

Kraken

Anbefalt

Kraken anmeldelse

Kraken, som ble startet i 2011 i San Francisco, og som er en av de eldste kryptobørsene, rangerer i dag blant de kryptobørsene med største handelsvolum og best likviditet.

Nordmenn kan sette inn penger gratis på Kraken med SEPA overføring. Kraken, som har en klar fokus mot det profesjonelle markedet har lave gebyrer og mange avanserte funksjonaliteter som erfarne tradere elsker, men som kan gjøre at Kraken kanskje føles litt vel komplisert for nybegynnere.

Kraken er en av de mest respekterte kryptobørsene i verden. Den er også en av de kryptobørsene som kan skilte med mest variasjon og likviditet, men selv om det her er snakk om en gammel kryptobørs er Kraken langt fra gammeldags. Kraken er blant annet den første kryptobørsen som har fått tillatelse til å starte sin egen kryptobank.

Kraken er en av favorittene blant profesjonelle tradere. Dette kommer blant annet av at de har mange avanserte tjenester som du ikke finner mange andre steder, inkludert giring og marginhandel, og futures trading. Kvalifiserte tradere har også mulighet til å bruke høy giring på opptil 50% på Kraken.

Selv om Kraken først og fremst er fokusert mot mer erfarne tradere har de også i det siste introdusert en enkel app, og en instant buy tjeneste, som lar de med mindre erfaring kjøpe bitcoin og annen kryptovaluta gjennom en enkel meglertjeneste.

1Registrering på Kraken

Kraken opererer med tre forskjellige nivåer for registrering. Disse nivåene kalles “Starter”, “Intermediate” og “Pro”. Forskjellene mellom de forskjellige nivåene har for det meste å gjøre med begrensninger for innskudd og uttak. På “starter” kontoen kan du også bruke Kraken uten å registrere deg med ID, men da har du ikke mulighet til å gjøre innskudd eller uttak i fiat-valuta.

Innskudd og uttak

På Kraken kan du kjøpe kryptovaluta både med annen kryptovaluta og med forskjellige typer fiat-valuta. På grunn av de mange valgmulighetene kan systemet virke komplisert, men dersom du fokuserer på den betalingsmetoden du planlegger å bruke vil du se at det egentlig er relativt enkelt.

Hos Kraken sorteres innskuddsmetodene etter hvilken valuta som brukes. Dette er fordi ikke alle innskuddsmetoder er tilgjengelige for alle valutaer. Euro kan settes inn på Kraken via SEPA-overføring, Wire Transfers, og SWIFT. US Dollars kan overføres via lokale wire transfers i USA, eller via SWIFT internasjonalt. Britiske pund kan også overføres via wire transfer. Både Japanske Yen og kanadiske dollar kan bare settes inn innenlands via lokale bankoverføringer.

Når det gjelder uttak av kryptovaluta så er det en enkel sak, mens uttak av fiat-valuta er en like komplisert prosess som innskudd.

2Kort om Kraken

Historien til Kraken startet i 2011 etter at Jesse Powell besøkte Mt. Gox og så behovet for en mer profesjonelt drevet kryptobørs. Den endelige bekreftelsen på at han hadde rett kom i 2014 da det ble offentlig kjent at Mt. Gox hadde vært kontinuerlig hacket siden 2011 i hva som er historiens største Bitcoin hack, og som resulterte i tyveri av rundt 740,000 bitcoins.

Kraken, som ble registrert i San Francisco i 2011 under firmaet Payward, Inc, brukte to år på planlegging og utvikling av profesjonelle systemer og prosedyrer før de åpnet dørene for tradere i 2013, og da Mt. Gox endelig kollapset i 2014 stod Kraken klar til å ta i mot alle de kryptoinvestorer som flyktet til sikkerhet.

I dag er Kraken en av de aller største kryptobørsene målt i volum og likviditet, og har kunder fra de fleste statene i USA, fra Canada, Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa. Kraken ble særlig populær blant europeiske kunder da de, som en av de første innen industrien, gjorde det mulig å bruke SEPA overførsel.

3Tjenester og funksjonalitet

Instant Buy – Meglerfunksjon

Instant buy er meglertjenesten til Kraken som gjør det mulig for investorer å gjennomføre forenklede kjøp, salg eller veksling av kryptovaluta. Dette er en god løsning for nybegynnere som kanskje vil føle at Kraken Pro er litt for komplisert, men samtidig ligger prisene her noe høyere enn på Kraken Pro.

Kraken Pro

Kraken Pro er den delen av Kraken-plattformen som er spesialdesignet for profesjonelle tradere. Her finner du lavere priser, og en rekke avanserte verktøy for profesjonell trading, i tillegg til funksjonaliteter slik som futures trading, giring og marginhandel.

Giring og marginhandel

Du kan drive marginhandel for nesten alle de kryptovalutaene som er tilgjengelige på Kraken. I de fleste tilfeller er giring på opptil 5x tilgjengelig, men for kvalifiserte tradere utenfor USA er det også mulig å handle med giring på opptil 50x.

Når det gjelder ordretyper og tilpasning av tid og andre valg som er tilgjengelige for marginhandel har Kraken blant de aller beste utvalgene i industrien. for marginhandel betaler du et “open fee” på mellom 0,01% og 0,02% alt etter hvilken kryptovaluta det gjelder. Du betaler deretter det samme igjen per 4 timer.

Futures

I 2019 introduserte Kraken en egen futures trading plattform. For å starte med å bruke denne plattformen må du først bekrefte at du ønsker å aktivere futures trading. I tillegg må du fylle ut et spørreskjema. Basert på denne informasjonen kategoriseres tradere på Kraken sin futures trading plattform som “Retail Trader”, “Professional Trader” eller “Regulated or Large Undertaking”.

“Retail tradere” med begrenset erfaring vil bare få tilgang til 2x giring hos Kraken. Dette er for å unngå at uerfarne brukere lider altfor store tap. De mer erfarne traderne kan få opptil 50x giring, som innebærer en stor risiko..

Mobile apper

Kraken har tre forskjellige mobile apper. En av disse, Kraken Pro appen, er laget for margin trading, og gir deg de avanserte funksjonalitetene til Kraken-kryptobørsen. Kraken futures-appen er laget for futures trading og lar deg bruke opptil 50x giring.

Den siste og nyeste appen kalles bare Kraken app, og er en mobilapp designet med tanke på å gi nybegynnere en enkel måte å kjøp og salg av kryptovaluta på. Kraken app er designet med tanke på nybegynnere. Appene finnes for både Android og iOS telefoner.

Støttede kryptovalutaer

Kraken tilbyr for øyeblikket handel med 80 forskjellige kryptovalutaer, og 375 forskjellige tradingpar. Du har også muligheten til å handle med 12 forskjellige fiat-fiat tradingpar. De fiat-valutaene som er tilgjengelige er US Dollar, Euro, Britiske Pund og Australske dollar. Du kan når som helst finne en oppdatert liste over tradingpar og støttede valutaer på sidene til Kraken.

Kraken Bank

Kraken er så langt den første kryptobørsen som har fått lisens til å drive verdens første krypto-bank. Kraken Bank er basert i Wyoming, USA, og er foreløpig begrenset for amerikanere fra 49 av de amerikanske statene. Foreløpig vil bankens tjenester ikke være tilgjengelige for nordmenn.

4Gebyrer

Kjøp og salg på Kraken følger den vanlige maker/taker modellen der kjøpere betaler gebyrer som er litt høyere enn selgere. Selgere betaler gebyrer som ligger på mellom 0.0% og 0.16%, mens kjøpere betaler gebyrer på mellom 0.10% og 0.26% for transaksjoner.

I tillegg har Kraken rabatter for tradere med høyt volum. Rabatten beregnes basert på den totale trading-aktiviteten de siste 30 dager. Dersom du har veldig høyt volum kan du regne med å betale mellom 0,00% og 0,10% i gebyrer, mens volum tilsvarende mindre enn $50,000 i verdi kan forventes å måtte betale mellom 0,16% og 0.26% i gebyrer.

På Kraken sin Instant Buy plattform er gebyret fra Kraken mellom 0,9% og 1,5%, pluss gebyrene fra banken som ligger på 3.75% + €0.25.

Det finnes også mange forskjellige gebyrer for innskudd, uttak og rollover fees. Disse varierer en del alt etter hvilken valuta det gjelder. du kan finne ut mer om gebyrene til kraken på nettsidene deres.

5Sikkerhet og rykte

Bakgrunnen til Kraken var å tilby et mer seriøst og sikkert alternativ i et marked der sikkerhet ikke ble tatt på alvor, og der normalen var å drive lite profesjonelt. Dette ryktet som et seriøst og sikkert alternativ er noe Kraken har greid å holde på frem til i dag. Så langt er det ikke kjent at Kraken noen gang har blitt hacket, og den rangerer helt klart blant de sikreste og mest profesjonelle kryptobørsene i verden.

Kraken er også en av de eldste og mest erfarne kryptobørsene. Dette betyr at de har hatt lengre tid på seg enn sine nyere konkurrenter til å utvikle og innarbeide gode sikkerhetsrutiner. Det betyr også at de nå har flere ressurser til å betale for sikkerhetsrelaterte kostnader.

Kundestøtte

Kundestøtte er en ting mange klager på hos mange av de velkjente kryptobørsene. For mange er dette ikke noe som har stor innvirkning på brukeropplevelsen fra dag til dag, men de gangene du faktisk av en eller annen grunn trenger å kontakte kundestøtten kan det å møte på dårlig og treg kundestøtte være utrolig frustrerende. Kraken pleide å være plaget av noen av disse problemene, men ikke nå lenger.

I dag har Kraken et stort team med kunnskapsrike medarbeidere som er tilgjengelige både via support ticket som ofte besvares innen en time, og via 24/7 live chat. I tillegg kan du finne svaret på mange spørsmål på hjelpesidene til Kraken eller på Twitter.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Kraken?

Kraken er en kryptobørs som fokuserer tjenestene sine mot profesjonelle tradere og institusjonelle investorer.

Hvor mange forskjellige kryptovalutaer handles på Kraken?
Har Kraken en mobil app?

Ja, Kraken har mobile apper for både Android og iOS slik at du kan følge med på hva som skjer, og kan kjøpe og selge kryptovaluta på farten.

Hva koster det å bruke Kraken?

Selgere betaler gebyrer på mellom 0.0% og 0.16%, mens kjøpere betaler mellom 0.10% og 0.26% for transaksjoner på Kraken Pro. Kraken Instant Buy tar mellom 0,9% og 1,5%, pluss gebyrene fra banken som ligger på 3.75% + €0.25.

Er Kraken trygg å bruke?

Ja, Kraken er en av de sikreste og mest profesjonelle kryptobørsene i verden.

De er en av de eldste kryptobørsene, så de har mye erfaring med hva som kreves for å holde kryptobørsen sikker, og har hatt nok av tid til å innarbeide gode sikkerhetsrutiner. De har også de ressursene de trenger til å betale for skikkelig sikkerhet.

Kraken
kraken
Tradingpar Kraken tilbyr for øyeblikket handel med 80 forskjellige kryptovalutaer, og 375 forskjellige tradingpar.
374
Tjenester Kryptobørs, fiat-kjøp, meglertjenester, mobil app, API, indisier, Giring og marginhandel, futures
Børs
Innskudd/Uttak På Kraken sin Instant Buy plattform er gebyret fra Kraken mellom 0,9% og 1,5%, pluss gebyrene fra banken som ligger på 3.75% + €0.25.
1.5% - 3,75%
Gebyr Selgere betaler gebyrer som ligger på mellom 0.0% og 0.16%, mens kjøpere betaler gebyrer på mellom 0.10% og 0.26% for transaksjoner.
0.0% - 5.25%
Betalingsmetoder