NBX
Børs
Norwegian Block Exchange (NBX)
4 / 5

Sammendrag

Det er mye som skjer i markedet for kryptovaluta i Norge, og Norwegian Block Exchange (NBX) er ett av de selskapene som ligger lengst fremme når det gjelder å gi nordmenn et sikkert, profesjonelt og brukervennlig norsk alternativ til de store internasjonale kryptobørsene.

Fordeler
 • Trygghet garantert av det norske Finanstilsynet
 • Integrasjon med BankID og det norske bankvesenet gir lynrask og lettvint overføring av penger
 • Handel i norske kroner
 • Ekstra lettvint registrering og verifisering for nordmenn med BankID
 • Fullt integrert med norske banker
 • Verktøy for forenklet skattemelding
 • Tilbyr egne versjoner for nybegynnere og viderekomne
 • Registrert hos Finanstilsynet i Norge
 • Handel med kryptovaluta direkte i norske kroner
Ulemper
 • Lite utvalg av kryptovalutaer
 • Ikke mulighet for kjøp med kredittkort
 • Relativt høye gebyrer i forhold til internasjonal standard
 • Fortsatt relativt få tjenester tilgjengelige i forhold til internasjonale konkurrenter
Tradingpar Tilbyr handel med 25 tradingpar, 8 forskjellige kryptovalutaer, og 4 fiat-valutaer som inkluderer NOK, SEK, DKK og EUR.
25
Tjenester Kryptobørs, fiat-kjøp med BankID, API, affiliate program, oppbevaringsløsninger, bonuspoeng hos Norwegian Air Shuttle
Børs
Innskudd/Uttak Ingen gebyr på innskudd fra NBX. Gebyr på innskudd i SEK og DKK kan forekomme fra noen banker. Gebyr på uttak i norske kroner ligger på 50 kroner, med et minimumsbeløp på 500 kroner.
0 NOK / 50 NOK
Gebyr Kjøp 0,5% Salg 0,5%
0.5%
Betalingsmetoder Ulike betalingsmuligheter tilgjengelig
NBX

Norwegian Block Exchange (NBX)

Anbefalt

NBX anmeldelse

Norwegian Block Exchange(NBX) er en norsk kryptobørs med hovedkvarter i Oslo. NBX ble grunnlagt av Bjørn Kjos i 2018, som et spin off fra flyselskapet Norwegian Air Shuttle. Kryptobørsen ble i utgangspunktet utviklet med det som mål å introdusere betaling med kryptovaluta i luftfartsindustrien for å redusere transaksjonskostnader på betalinger.

NBX er langt fra Bjørn Kjos sitt første prosjekt innen finansindustrien, han var nemlig også grunnleggeren av den digitale banken Bank Norwegian i November 2007, som i dag har mer enn 1,7 millioner kunder i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland og Spania. NBX sin bonusordning der tradere får bonuspoeng på Norwegian Air Shuttle stammer sannsynligvis fra Bank Norwegian som har brukt et lignende insentivsystem for sine kunder.

NBX åpnet først dørene for kunder i 2020, to år etter grunnleggelsen, etter grundig utvikling, nøye testing og uavhengige sikkerhetsrevisjoner. Til tross for sin relativt korte historie har NBX allerede greid å opparbeide seg en solid kundemasse på mer enn 16 000 kunder, og et handelsvolum på mer enn en milliard norske kroner. Teamet til NBX består i dag av mer enn 30 ansatte.

NBX Norwegian block Exchange

1Enkel registrering og verifisering på NBX

Registrering og verifisering på NBX er veldig lettvint, særlig for nordmenn som kan benytte seg av verifisering med BankID.

NBX registrering

Når du trykker på registreringsknappen på NBX-hjemmesiden er det første du trenger å gjøre å skrive inn e-postadressen din og velge et sikkert passord. Du må deretter åpne e-posten din for å verifisere e-postadressen din ved å trykke på bekreftelseslenken du mottar via e-post fra NBX. Du kan deretter logge inn på innloggingssiden til NBX med din nylig registrerte e-postadresse og passordet du valgte.

NBX registrering

Etter registreringen vil du bli bedt om å gå gjennom en enkel KYC prosess. Her må du besvare noen spørsmål angående politisk eksponerte personer og midlene dine sin opprinnelse, samt at du enkelt og greit kan verifisere identiteten din med BankID.

Bedriftskontoer starter også med prosedyren ovenfor. Når stegene over er unnagjort finnes det en egen prosedyre for åpning av en bedriftskonto.

2Teamet bak NBX

NBX er stiftet av Bjørn Kjos og flere av hans familiemedlemmer, med Stig Aleksander Kjos-Mathisen som administrerende direktør. Med seg på laget har de mer enn 30 ansatte og en rekke banker og investeringsselskaper, inkludert Sparebanken Øst, Observatoriet Invest, Dasha Group, Nye KM Aviatrix Invest, Nye GKB Invest, Kei Invest, Snefred Invest, Tom Oil og Sam Eiendomspartner.

3Gebyrer, innskudd og uttak

NBX har et klart og gjennomsiktig system når det gjelder gebyrer. Her finnes det ingen skjulte gebyrer eller triks. Du betaler rett og slett bare et gebyr på 0,5% enten du selger eller kjøper kryptovaluta.

Det finnes ingen gebyrer på innskudd av kryptovaluta på NBX. Det samme gjelder innskudd av NOK ved hjelp av innenlands bankoverføring og EUR ved hjelp av SEPA-overføring. Gebyr på innskudd i SEK og DKK varierer litt ettersom bankene har varierende gebyr på dette. For slike innskudd tar NBX ingen gebyrer selv, men du vil måtte betale gebyrene til banken du bruker.

Gebyrene og minimumsgrensene for uttak av kryptovaluta er forskjellig for hver valuta og kan finnes på kundestøtte sidene til NBX. Gebyr for uttak av EUR er 5 EUR, med 50 EUR som minimums uttak. NOK har et gebyr på 50 kr for uttak, mens SEK og DKK begge har et gebyr på 75 kr. Minimumsbeløpet for uttak er 500 kr for både NOK, DKK og SEK.

4Tilgjengelige kryptovalutaer og fiat valutaer

NBX har markeder for mange av de kryptovalutaene som er populære i Norden i dag. De kryptovalutaene som handles per i dag inkluderer Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), Cache Gold Token (CGT), Chainlink (LINK), Ethereum (ETH), Polygon (MATIC), Uniswap (UNI) og USD Coin (USDC). Det legges stadig til flere kryptovalutaer i utvalget til NBX.

En av de store fordelene skandinaver som bruker NBX har er at de har muligheten til å handle med kryptovaluta direkte uten at pengene må veksles inn i for eksempel USD eller EUR før du kan begynne å handle. Dette er fordi NBX allerede tillater handel direkte med både NOK, SEK, DKK og EUR.

Kryptovalutaene ovenfor kan handles i tradingpar som enten kan være krypto til krypto eller fiat til krypto. Per i dag tilbyr NBX totalt 25 forskjellige tradingpar.

5Tjenester og funksjonaliteter

Under finner du en gjennomgang av de viktigste tjenestene og funksjonalitetene til NBX. Det er viktig å huske på at NBX er en ny kryptobørs, så her kan vi regne med at nye funksjonaliteter er på vei. Følg med på bloggen til NBX for å være oppdatert på de nyeste utviklingene.

Maker- og Taker ordre

En grunnleggende funksjonalitet som NBX tilbyr er standard maker- og taker ordre. Maker-ordre betyr at ordrer for salg, som ikke umiddelbart fylles, blir plassert i ordreboken til kryptobørsen. Dette fører til at likviditeten på kryptobørsen økes. Maker-ordren forblir i ordreboken til en taker-ordre som matcher prisen plasseres, eller til tidsrammen utløper.

En Taker-ordre er en ordre som umiddelbart matches med en maker-ordre i ordreboken.

Resultatet av en taker-ordre er at likviditeten på kryptobørsen reduseres.

API

Det blir i dag stadig vanligere at handel med kryptovaluta automatiseres. Dette er også noe som aktivt støttes av de fleste kryptobørser i form av en tilgjengelig Application Programming Interface (API).

API tilkoblinger brukes blant annet av tradere som driver med arbitrage trading, der en valuta kjøpes og selges samtidig på ulike kryptobørser for å dra fordel av forskjeller i prisene på ulike børser. Arbitrage er nyttig fordi det bidrar til å oppnå relativt like priser i markedet på tvers av forskjellige kryptobørser.

APIen til NBX gir blant annet brukeren automatisk tilgang til offentlig tilgjengelige sanntids- og historiske markedsdata fra ordrebøkene til NBX, og transaksjonene i brukerens konto. NBX sin API er sikker, og er kompatibel med flere forskjellige standarder som kan brukes for å integrere APIen inn i et program..

Limit Order

Limit order er en funksjonalitet som lar deg angi en fremtidig pris etter eget ønske for kjøp eller salg av en valuta. Når du legger inn en limit order vil transaksjonen kun bli gjennomført dersom du får en pris som er lik eller bedre enn den grenseprisen du har satt. En populær bruk av limit order er for å kjøpe lavere eller selge høyere enn den gjeldende markedsprisen.

Market Order

Market order er en transaksjon der du kjøper eller selger til gjeldende pris i markedet. Dette er en type ordre du gjerne bruker dersom det å kunne gjennomføre transaksjonen fort er viktigere enn å få en spesiell pris, for eksempel for å begrense større tap, eller dersom den nåværende prisen er attraktiv og du trenger å kjøpe før den går opp.

En ting som er viktig å ha i bakhodet for de som utfører store transaksjoner med market order er at du her kan risikere at transaksjonen fullføres i flere deler, og at den siste delen av transaksjonen kan ende opp med å utføres til en høyere pris. Dette kan forhindres ved å dele opp transaksjonen eller ved å bruke limit order funksjonen.

6Sikkerhet og rykte

NBX er blant de aller tryggeste kryptobørsene man kan bruke som nordmann. NBX er en norsk kryptobørs, som betyr at de er registrert hos, og reguleres av, det norske Finanstilsynet. De er dermed pålagt å iverksette alle de nødvendige tiltakene Finanstilsynet krever for å sikre rettighetene til brukere av norske kryptobørser.

I tillegg til å ha utviklet en sikker løsning for lagring av kundene sin kryptovaluta har NBX også integrert Ledger Vault. Dette er oppbevaringsløsning som forsikrer at kryptovaluta lagres med høyeste mulige grad av sikkerhet. NBX deltar også i Ledger sin Crime Insurance Pool som i dag kan dekke opptil 150 millioner dollar i situasjoner der forsikringen gjelder.

7Oppsummering

NBX er en norsk kryptobørs, og er laget for å best mulig være tilpasset behovene til norske individuelle tradere og bedrifter. kryptobørsen har et foreløpig begrenset utvalg av populære kryptovalutaer, men disse kan til gjengjeld handles direkte i Norske, svenske, og danske kroner såvel som i Euro, som gjør at man slipper unødvendig veksling.

Man slipper også internasjonale pengeoverføringer, og kan i stedet overføre norske kroner direkte fra banken ved hjelp av BankID. I mange tilfeller vil pengene være tilgjengelige nærmest umiddelbart.

NBX er en av de tryggeste kryptobørsene å handle på for nordmenn. Den reguleres strengt av det norske Finanstilsynet, og er i tillegg til dette forsikret  i Ledger sin Crime Insurance Pool. NBX drives også av velkjente og troverdige personligheter med høy profil innenfor Norsk næringsliv.

Vanlige spørsmål om NBX

Hva er NBX?

NBX er et økosystem som er bygget for å muliggjøre kryptovaluta-transaksjoner mellom kjøpere og selgere.

Hvilke kryptovalutaer er tilgjengelige på NBX?

Kryptovalutaene som er tilgjengelige på NBX er per i dag Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), Cache Gold Token (CGT), Chainlink (LINK), Ethereum (ETH), Polygon (MATIC), Uniswap (UNI) og USD Coin (USDC). Nye kryptovalutaer legges regelmessig til i markedsplassen til NBX.

Er verdiene mine trygge på NBX?

NBX regnes som en veldig trygg kryptobørs for nordmenn ettersom den reguleres av det norske Finanstilsynet. Midlene som oppbevares på NBX er også forsikret i Ledger sin Crime Insurance Pool.

Hva er fordelene med NBX?

Tryggheten med å bruke en norsk kryptobørs er en viktig fordel med NBX. I tillegg går det an å handle direkte med norske, svenske og danske kroner. Innskudd og uttak er veldig enkelt for nordmenn, som kan gjøre dette direkte i nettbanken.

Hva er ulempene med NBX?

NBX har foreløpig et begrenset utvalg av kryptovalutaer å velge mellom dersom man sammenligner med store internasjonale kryptobørser.

Dette er forståelig ettersom dette fortsatt er en relativt ny kryptobørs, og de jobber stadig med å forbedre utvalget.

Gebyrene til NBX er også noe høyere enn det man ser på større internasjonale kryptobørser. Giring og marginhandel, futures og lignende avanserte tjenester som har blitt vanlige internasjonalt er fortsatt fraværende på NBX.

Norwegian Block Exchange (NBX)
NBX
Tradingpar Tilbyr handel med 25 tradingpar, 8 forskjellige kryptovalutaer, og 4 fiat-valutaer som inkluderer NOK, SEK, DKK og EUR.
25
Tjenester Kryptobørs, fiat-kjøp med BankID, API, affiliate program, oppbevaringsløsninger, bonuspoeng hos Norwegian Air Shuttle
Børs
Innskudd/Uttak Ingen gebyr på innskudd fra NBX. Gebyr på innskudd i SEK og DKK kan forekomme fra noen banker. Gebyr på uttak i norske kroner ligger på 50 kroner, med et minimumsbeløp på 500 kroner.
0 NOK / 50 NOK
Gebyr Kjøp 0,5% Salg 0,5%
0.5%
Betalingsmetoder Ulike betalingsmuligheter tilgjengelig