Hva er Altcoins?

Johannes Jønsson Forklart
hva er altcoins

Om altcoins

Altcoins, eller “alternative coins” som ordet kommer av, er alternative kryptovalutaer til Bitcoin. I dagens marked, der bitcoin sin dominans i markedet sakte men sikkert reduseres, er dette et uttrykk som man ikke hører så ofte som før. Det er også et uttrykk som ikke alle er enige om betydningen av.

I denne artikkelen vil du få bedre forståelse for altcoins, hva disse er, og hvorfor de er så viktige for krypto-økonomien. Vi vil også gå inn på hvordan du bruker altcoins, samt å gjøre deg kjent med noen av dagens viktige altcoins.   

hva er altcoins

Historien til Altcoins

Det var Namecoin som oppstod som den første altcoin i 2011. Namecoin består av koden til Bitcoin med noen små endringer og tilleggsfunksjonalitet lagt til. Selv om Namecoin bruker den samme prosedyren som Bitcoin for mining så bruker Namecoin en egen blokkjede, og det er derfor den regnes som en altcoin.

Formålet til Namecoin er å drive et desentralisert og usensurerbart register for nettadresser med det som formål å oppnå bedre frihet og personvern på nettet. Dette formålet er naturligvis også veldig forskjellig fra Bitcoin.  

Etter dette fikk vi Litecoin, som også er en versjon av Bitcoin med en del justeringer som blant annet gjorde det mulig å oppnå en bedre transaksjonshastighet enn Bitcoin. Av andre altcoins som er verdt å nevne er  Dogecoin, en versjon av Litecoin som rett og slett ble introdusert som en spøk i 2013, og Ripple, som siktet seg inn på å optimalisere eksisterende finanssystemer. 

Lanseringen av Ethereum i 2015 var en av de viktigste hendelsene innen altcoin-markedet. Det åpnet nemlig kryptomarkedet opp for smarte kontrakter, og dermed oppstod etter hvert desentraliserte apper, og etter hvert Desentralisert Finans(DeFi).

Ethereum sine ERC-20 tokens åpnet også for en eksplosjon innen antallet altcoins ettersom det ble veldig lettvint å opprette tokens på Ethereum-blokkjeden. Ethereum lanserte også ERC-721 standarden som gjorde det mulig å utstede unike tokens på Ethereum-blokkjeden. Dette førte blant annet til det veldig populære CryptoKitties-prosjektet, og senere til det sterkt voksende NFT-markedet vi i dag ser rundt kunst og lignende. 

Siden introduksjonen av ethereum har mange konkurrenter oppstått, men det er fortsatt Ethereum som dominerer kryptomarkedet når det gjelder smartkontrakter, DeFi, og NFT-markedet.

altcoins

Slik virker Altcoins

Ettersom altcoins rett og slett refererer til alle kryptovalutaer som ikke er Bitcoin betyr det at det ikke finnes noe enkelt svar på spørsmålet om hvordan altcoins virker. Hver altcoin har sin mer eller mindre unike virkemåte. Under går vi inn på noen av de forskjellige typene altcoins som finnes.

I starten så vi altcoins som i stor grad virket på samme måte som Bitcoin, slik som for eksempel Namecoin, Litecoin og Dogecoin, men med veksten i økosystemet fikk vi også mange nye og mer innovative altcoin. Noen eksempler på disse er Ethereum som satte i gang smartkontrakt-revolusjonen, Monero med sin fokus på personvern, og IOTA som introduserte Tangle-teknologien som et alternativ til blokkjeder.

Altcoins introduserte også flere alternativer til Bitcoin sin Proof of Work (PoW) konsensus algoritme. Disse inkluderer Proof of Stake, Delegated Proof of Stake, Leased Proof of Stake og Masternode Proof of Stake.

I tillegg er stablecoins, slik som for eksempel USDT og USDC, en helt egen kategori av altcoins. Denne typen altcoins gjør det mulig for kryptoinvestorer å sikre seg mot de store svingningene i kryptomarkedet. Stablecoins er i mange tilfeller ikke desentraliserte, men drives av bedrifter som garanterer verdien til stablecoins ved hjelp av valuta eller andre lignende verdier.

DAI er på den annen side et eksempel på en ny og innovativ desentralisert stablecoin med verdi som er bundet til USD, men som er backet av en rekke forskjellige typer kryptovaluta, og der verdien balanseres automatisk ved hjelp av smartkontrakter slik at verdien per DAI alltid ligger på 1 USD. Stablecoins bruker vanligvis en tokens på Ethereum-blokkjeden eller en lignende blokkjede for å enkelt utstede tokens for 

Altcoins sin rolle

Vi har i dag et altcoin-marked med tusenvis av forskjellige coins og tokens, men hvordan og hvorfor skjedde egentlig dette?

Splittelser i Bitcoin

Bitcoin er ikke den samme som den var da ideen om Bitcoin ble publisert av Satoshi Nakamoto i Oktober 2008. Bitcoin er et levende prosjekt, og kryptovalutaen blir stadig oppgradert for å kunne    dekke behovene til en stadig større og mer variert brukermasse.

Det er miljøet rundt Bitcoin, tradisjonelt sett bitcoin miners, som bestemmer hvilke oppgraderinger som skal gjennomføres på Bitcoin-blokkjeden. Dette fører til stadige “forks” i Bitcoin-blokkjeden.

Forks er ikke et problem i seg selv med mindre uenighet oppstår, men oppgraderinger i Bitcoin-blokkjeden har flere ganger ført til så stor uenighet at blokkjeden og kryptovalutaen har blitt splittet, og nye versjoner av Bitcoin har oppstått. Disse er Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, og til slutt Bitcoin SV, som er en fork av Bitcoin Cash.

Det er i dag også uenighet om hvordan altcoins defineres, og dermed hvorvidt disse forgreningene skal regnes som en del av Bitcoin eller som altcoins. En definisjon sier at alle kryptovalutaer som inneholder den opprinnelige genesis blokken fortsatt regnes som bitcoin, mens den andre definisjonen regner alt unntatt Bitcoin Core(BTC) som altcoins.

Nye funksjonaliteter og bruksområder

Bitcoin var revolusjonerende teknologi når den ble innført. Bitcoin åpnet også øynene for mange når det gjaldt hva som virkelig er mulig med distributed finance. Ny innovasjon har ført til etterspørsel etter nye altcoins med kreative funksjonaliteter som åpner for nye muligheter.

I tillegg brukes altcoins for en rekke innovative nye bruksområder, slik som for eksempel stablecoins som investorer kan bruke for å sikre seg mot svingninger i markedet, eller exchange tokens og andre økosystem-tokens som kan brukes for å betale for tjenester og få rabatter på kryptobørser, eller for å stemme på utviklingen av et økosystem.

Hvordan du investerer i altcoins

Å investere i altcoins er ikke vanskeligere enn å investere i Bitcoin. Det første du trenger å gjøre er å velge hvilken plattform du vil bruke for å investere. Dersom du allerede har en altcoin i tankene er det første du bør sjekke at denne handelsplattformen faktisk tilbyr den relevante kryptovalutaen som en del av utvalget sitt.

Det neste du bør sjekke er hvordan og hvor mye handelsplattformen tar seg betalt for tjenestene sine i form av gebyrer og avgifter. Du bør her også ta i betraktning hva du får igjen for pengene. Har du for eksempel tilgang til verktøy for analyse eller muligheter for social trading?

En av våre favoritter for handel med altcoins er eToro. Plattformen har en brukermasse på hele 6 millioner brukere, og er veldig brukervennlig. Den gir deg et stort utvalg med relativt lave gebyrer. På eToro har du også muligheten til å dra fordel av kunnskapene til erfarne tradere ved hjelp av “copytrading”-funksjonen.

Under finner du en rask gjennomgang av prosessen for å komme i gang med å investere i altcoins på eToro.

Steg 1: Registrering av eToro-konto og KYC

Det første du trenger å gjøre for å opprette konto på eToro er å velge brukernavnet og passordet ditt. Deretter skriver du inn e-postadressen, telefonnummeret og navnet ditt. Registreringen er fullført når du har bekreftet e-postadressen ved hjelp av den tilsendte linken.

Etter at du har fullført den enkle registreringen, spør eToro deg noen enkle spørsmål om kunnskapsnivået ditt, og hvordan du planlegger å bruke eToro. Når du har besvart spørsmålene vil du ha muligheten til å gjøre innskudd på opptil 20 000 kroner før du må gjennom den fullstendige KYC prosessen.

Det kan likevel være lurt å gjennomføre KYC prosessen før du begynner med seriøse investeringer ettersom KYC-prosessen uansett må gjennomføres før du kan ta ut penger fra eToro.

Steg 2: Innskudd

Når du skal gjøre innskudd på eToro-kontoen din trykker du på den blå knappen “Deposit funds”. Du kan velge mellom forskjellige innskuddsmetoder inkludert SEPA bankoverføring, kredittkort/debetkort(VISA, MasterCard, Discover), Klarna, PayPal og Neteller. Hvis du har muligheten til å overføre penger i USD er dette en fordel ettersom du da slipper å betale gebyr for omveksling.

Steg 3: Investere i altcoins

Når du har gjort innskudd på eToro-kontoen din kan du velge “Trade markets” fra menyen øverst. Velg deretter “Crypto” for å legge inn ordrer for kjøp eller salg av ulike altcoins. Du vil også her finne andre kryptovaluta-relaterte produkter å investere i.

Populære altcoins

I følge Coinmarketcap finnes det i dag 11 650 kryptovalutaer. For nybegynnere kan det være vanskelig å vite hvilke av disse som er verdt å investere i. Da kan det være lurt å starte med å investere i kryptovalutaer som allerede har en høy markedsverdi. Disse finner du som regel på toppen av listen til Coinmarketcap.

Noen av de kryptovalutaene som du for tiden finner i her er Ethereum, Cardano, Binance Coin, Tether og Ripple. Andre populære altcoins er Solana, Dogecoin, Polkadot, USD Coin, Uniswap og Litecoin. 

Hvorfor Investere i Altcoins?

Det er mange fordeler med å investere i altcoins, men det innebærer også noen viktige ulemper. En av fordelene for de som kjøper altcoins som en investering er at mange altcoins (naturligvis med unntak av stablecoins) har større prissvingninger enn det Bitcoin har.

Dette betyr at du som trader kan tjene mye penger på kort tid dersom du er flink til å forutse bevegelsene i markedet, særlig dersom du har muligheten til å handle med giring. Samtidig betyr dette naturligvis også en like stor risiko dersom du tar feil.  

En annen viktig grunn til å investere i altcoins er at man har muligheten til å komme inn tidlig mens kryptovalutaen fortsatt er billig. Dette betyr at man kan nyte godt av veksten fra et lavt nivå, og tjene mye penger dersom kryptovalutaen blir populær. Dette er en potensielt stor forskjell fra Bitcoin, der man nå må kjøpe til en veldig høy pris.

Vanlige spørsmål om altcoins

Hva er altcoins?

Altcoins er en forkortelse for Alternative Coins og er et samleord som betyr kryptovalutaer som ikke er Bitcoin.

Hvorfor finnes altcoins?

Bitcoin var gnisten som skapte et helt økosystem rundt desentralisert finans, men det ble fort klart at det finnes en rekke funksjoner som Bitcoin ikke er egnet for. Altcoins har for det meste blitt utviklet for å fylle roller der Bitcoin ikke strekker til, eller for å forbedre ting, slik som for eksempel transaksjonshastighet, energiforbruk eller personvern.

Hvorfor investerer folk i Altcoins?

Altcoins gir investorer en mulighet til å kjøpe relativt billige kryptovalutaer som, dersom de blir bredt akseptert i kryptomarkedet, kan oppleve eventyrlige prisstigninger. Noen altcoins, slik som for eksempel stablecoins, er også en måte for kryptoinvestorer å redusere eller spre risikoen sin på.

Hvordan virker Altcoins?

Hver altcoin har sin mer eller mindre unike virkemåte. Noen av variasjonene går på transaksjonshastighet, elektrisitetskonsum, tilgjengelighet av smartkontrakter, personvern, konsensus-algoritme og mer.

Hva er altcoins sin rolle i kryptomarkedet?

En oppblomstring av innovasjon i kryptomiljøet har ført til etterspørsel etter nye altcoins med kreative funksjonaliteter som åpner for nye muligheter. Altcoins, i tilfelle stablecoins, brukes av tradere for å sikre seg mot store svingninger i markedet.

I denne guiden