Hva er metaverse, og hvorfor er det viktig for krypto?

Johannes Jønsson
Hva er Metaverse

Metaverse er et konsept som har blitt stadig mer populært i det siste. I denne artikkelen går vi inn på metaverse, og mer spesifikt følgende tema:

 • Hva metaverse er, og hvordan det henger sammen med kryptoindustrien.
 • Litt om problematikken rundt personvern i metaverse, og hvordan dette kan resultere i nye muligheter for blokkjeder.
 • Nye bruksområdene for NFTs i metaverse
 • Nåværende og fremtidig metaverse-teknologi
 • Bruk av metaverse i næringslivet 
 • Hvorfor stadig flere investerer i metaverse-relaterte krypto prosjekter
 • Risikoer og problemer med metaverse
 • En oversikt over noen av de mest lovende metaverse-prosjektene

Metaverse forklart

metaverse

I følge Investopedia kan metaverse best beskrives som en multidimensjonal digital alternativ virkelighet, der grensene mellom de virtuelle verden og virkelighetens verden viskes ut. Metaverse dannes ved hjelp av en kombinasjon av ideer og teknologier fra sosiale media, online gaming, utvidet virkelighet (AR), virtuell virkelighet(VR) og kryptovaluta. 

Hovedforskjellen mellom AR og VR er at AR legger visuelle elementer, lyd og lignende i det man ser og hører i virkeligheten. VR er en 100% virtuell, og uten elementer fra virkelighetens verden, men teknologien gjør at brukeropplevelsen oppleves som veldig virkelighetsnær.  

Det finnes forøvrig mye uklarhet i detaljene rundt akkurat hva metaverse er, hvordan det er sammensatt, og hva metaverse kommer til å bli i fremtiden. Deler av den planlagte utviklingen av Facebook sin versjon av metaverse bygger for eksempel, i følge Mark Zuckerberg sin egen metaverse introduksjonsvideo, på teknologi som enda ikke har blitt ferdig utviklet.

Metaverse og krypto-økonomien

Kryptovalutaer, som nåtidens beste løsning for digital valuta, er nesten en selvfølge som betalingsmiddel i metaverse, men i tillegg til kryptovaluta finnes det flere andre områder der blokkjeder, og andre teknologier som i dag er en del av kryptoindustrien, er ideelle løsninger for bruk i metaverse-løsninger. 

Metaverse, personvern, og nye muligheter for blokkjeder 

Når vi snakker om metaverse er det lett gjort å tenke på Facebook. Dette er tross alt giganten som til og med endret navnet sitt til “Meta” i et forsøk på å gjøre selskapet synonymt med metaverse…og kanskje også litt for å legge litt avstand mellom seg og de mange skandalene Facebook har hatt rundt behandling og bruk av personlige data og personvern, uklarhet rundt sensur og lignende. 

Det har i det siste blitt klart for mange at Facebook, Google, Microsoft og andre sentraliserte IT-giganter, som er under konstant press fra investorer, markedsførere, og uetiske regimer, kanskje ikke er de som er best egnet til å forvalte personlige data på en forsvarlig måte.

Samtidig vil et metaverse gi selskaper som Meta, gjennom de mange sensorene og andre teknologier, kunne få tilgang til utrolig mye mer informasjon om brukerne sine ved hjelp av metaverse. Med andre ord, metaverse er et potensielt mareritt for alle som er opptatt av personvern. 

Metaverse er i dag heldigvis under utvikling i mange forskjellige uavhengige prosjekter. Det er langt fra klart hvem som kommer til å dominere dette nye området, men vi ser her at flere av de nyeste og kanskje mest lovende prosjektene er desentraliserte prosjekter basert på blokkjedeteknologi

Desentraliserte prosjekter basert på blokkjedeteknologi har et viktig fortrinn foran tradisjonelle sentraliserte selskaper slik som Meta når det gjelder personvern. Her er det nemlig brukerne som eier og kontrollerer prosjektene gjennom eierskap og bruk av tokens. I tillegg bruker slike prosjekter ofte åpen kildekode, som gir mye større trygghet rundt informasjonen som går inn i (og ut av!) systemet.

Nye og spennende bruksområder for NFTs

Kilde: Nike kjøpte opp NFT studioet RTFKT

Non Fungible Tokens(NFTs), som er unike tokens sikret av en blokkjede, har blitt veldig populære i det siste, hovedsaklig i eierskap av kunst, så vel som i dataspill, det NFTs for eksempel i dag brukes til å representere objekter inne i spillet. 

I mange implementeringer av metaverse forventes det at NFTs kommer til å ha en lignende rolle. For eksempel vil en NFT kunne representere klærne man bruker på avatar-figuren sin, eller objekter man har i det virtuelle hjemmet sitt. 

Et annet område der NFTs forventes å bli brukt i stor grad er for å representere eierskapet av virtuelle eiendommer. Dette er ingen antagelse, men allerede et etablert faktum. For eksempel betalte noen nylig 450 000 dollar for å kjøpe en virtuell eiendom slik at de kunne bli den virtuelle naboen til Snoop Dogg i den virtuelle metaverse-verdenen kalt Sandbox. En annen populær virtuell metaverse-verden der man kan kjøpe virtuelle eiendommer er Decentraland.  

Teknologi og tilgang til metaverse

Wilder world

Metaverse handler om å lage en virtuell virkelighet, eller en utvidet virkelighet. Den beste og mest virkelighetsnære løsningen for dette er i dag med utstyr som VR-briller og diverse sensorer. Dette er et område som stadig er i utvikling, med stadig mindre og mer komfortable produkter på markedet. Likevel er ting som for eksempel “reisesyke” et vedvarende problem.

De fleste metaverse-løsningene er for øvrig fullt brukbare uten spesialutstyr, og kan brukes ved hjelp av smarttelefonen din eller en datamaskin. 

Med utviklingen av Neuralink og andre revolusjonerende teknologier som gjør det mulig for hjernen å kommunisere direkte med maskiner er det liten tvil om at også dette vil bli noe som kan bli aktuelt som en teknologi for tilgang til metaverse i fremtiden. 

Metaverse, virtuelle arbeidsplasser og forretninger

Kilde: Jobbe i Metaverse

COVID19 og de ekstreme tiltakene som har blitt iverksatt i mange land har ført til at mange bedrifter i dag ser seg om etter teknologiske løsninger som gjør det mulig å arbeide sammen uten fysisk kontakt. En god løsning på problemet ser ut til å kunne være kontorer i et metaverse som bruker VR eller AR teknologi. Ifølge Capgemini svarte 46% av deltakerne i en undersøkelse blant produksjonsbedrifter at VR sannsynligvis vil bli vanlig i organisasjonen deres i løpet av de neste tre årene.

Ett eksempel på en yrkesgruppe som kan oppnå høyere effektivitet er ingeniører. Det antas blant annet at ingeniører kan redusere tiden det tar å designe modeller med 10% ved bruk av AR og VR teknologi.  

Netthandel er også en industri der metaverse kommer til å bli veldig viktig. Så langt har det blitt vist at bruk av VR teknologi har potensiale til å øke konverteringsfrekvensen med hele 17%, og konsepter for virtuell shopping i metaverse finnes allerede. 

Et eksempel på dette er Zilliqa sitt Metapolis konsept som lanseres tidlig i 2022. Dette er en versjon av metaverse som er bygget på Zilliqa blokkjeden, og som gjør det mulig for forretninger, kunstgallerier, spill og så videre kan bygges opp i sin egen kuppel. Til sammen vil Zilliqa sitt metaverse utgjøre en slags virtuell by.    

Zilliqa sin kuppel-baserte versjon av metaverse vil gjøre det mulig å lage egne versjoner av metaverse inne i Metapolis-kupler. Disse vil kunne styre seg selv, og vil for eksempel kunne utstede sine egne NFTs og bruke hvilken som helst type kryptovaluta innenfor området sitt.

Hvorfor investere i metaverse-kryptovalutaer?

IIfølge Grayscale, som er blant de aller største investeringsfirmaene i kryptomarkedet, så regnes metaverse som en forretningsmulighet i størrelsesorden en trillion dollar per år, med 400 milliarder dollar i inntekter fra metaverse gaming alene allerede i 2025. 

Metaverse er den nyeste trenden innen kommunikasjonsteknologi, og det vi ser i dag er bare den første spede begynnelsen på den revolusjonen som kommer til å følge. De som er tidlig ute og investerer i de riktige prosjektene er naturligvis de som vil tjene mest på den eksponentielle veksten mange av disse prosjektene vil oppleve.   

Risikoer og ulemper med Metaverse

Metaverse er en fantastisk forretningsmulighet for investorer, og det er liten tvil om at en eller flere former av metaverse kommer til å bli en viktig del av samfunnet vårt i fremtiden. Samtidig er dette en teknologi og en industri som er på et veldig tidlig stadie. Dette betyr at stor potensiell profitt kommer med stor risiko.

Det er per i dag umulig å vite hvilke av disse investeringene som kommer til å ende opp som “den neste Facebook” og hvilke som kommer til å ende opp som “den neste MySpace”. Dersom du betaler penger for en virtuell eiendom i et metaverse som aldri tar av og blir populært vil du naturligvis tape alt. Det samme gjelder dersom du kjøper tokens fra et prosjekt som ikke ender opp med å bli populært. 

Mye kan skje over de neste årene, og mye avhenger av teknologier som per i dag ikke engang er ferdig utviklet, og som det kan ta flere år å utvikle. VR og AR er spennende allerede i dag, men det vil kreves mange forbedringer før en brukeropplevelse kan oppnås som gjør at metaverse blir godtatt av massemarkedet. 

Det gjenstår fortsatt å løse problemer slik som for eksempel å lage praktiske VR-briller, og løsninger som ikke ender opp med å gjøre brukerne reisesyke eller føle fysisk ubehag ved langvarig bruk. Det er foreløpig også vanskelig å finne AR-briller som man kan bruke på offentlige steder uten å risikere å bli stemplet som en supernerd.

Oppsummering og tips

For de som ønsker å få mest mulig ut av en investering i metaverse, og som ikke er redd for litt risiko, er dette sannsynligvis det ideelle tidspunktet for å investere i metaverse-relaterte kryptoprosjekter før de stiger altfor mye i popularitet og verdi. Under har vil lagt til en liste av noen av de metaverse-prosjektene som ser lovende ut. 

the sandbox
 • Decentraland, bruker MANA tokens som blant annet er tilgjengelige på Coinbase og Binance.
 • TokenTraxx, bruker Zilliqa tokens, og vil brukes til å administrere eierskap av musikk i metaverse. 
 • Metapolis, bruker Zilliqa tokens. Bruk av andre tokens er også mulig inne i individuelle områder innenfor den virtuelle verdenen Metapolis. Du kan blant annet kjøpe Zilliqa tokens på Binance og Coinbase. 
 • The Sandbox er et VR spill bruker SAND tokens som er et Ethereum ERC20 token. SAND tokens er blant annet tilgjengelige på Kraken, Crypto.com og Binance. 
 • Axie Infinity er et VR spill som bruke1r AXS tokens som er et Ethereum ERC20 token. AXS tokens kan blant annet kjøpes på Coinbase, KuCoin og Binance.
 • Wilder World – Foto-realistisk 3D virtuell verden.
 • Chromia er en blokkjede som blant annet spesialiserer seg i VR spill slik som for eksempel det populære spillet My Neighbor Alice. CHR tokens kan blant annet kjøpes på Binance, KuCoin og Huobi.
 • My Neighbor Alice er et populært VR spill som bruker Chromia blokkjeden. ALICE tokens er selges på Binance. 
 • Star Atlas er et VR strategispill som bruker ATLAS tokens. Star Atlas er bygget på Solana blokkjeden. ATLAS tokens kan blant annet kjøpes på Binance.  
 • Solana er en blokkjede som er bygget for ekstrem hastighet og skalering, og er derfor en ideell teknologi for bruk i VR spill og andre metaverse-løsninger. SOL tokens er i dag blant markedets mest populære, og kan blant annet kjøpes på Binance, Huobi, Bitfinex og Coinbase.
 • Enjin, som bruker ENJ tokens, er en unik plattform basert på Ethereum ERC20. Enjin har en unik virtuell markedsplass som lar brukerne kjøpe og selge virtuelle varer i form av NFTs for ENJ tokens. Du kan blant annet kjøpe ENJ tokens på Coinbase og Kraken.  

Hvorvidt noen av prosjektene ovenfor er interessante for investeringsporteføljen din er naturligvis noe du selv må evaluere, inkludert risikoen prosjektene representerer, men denne listen kan i alle fall være et godt utgangspunkt for å starte med research for å finne potensielle metaverse-relaterte investeringer.  

Kjøpe Kryptovaluta? Les vår guide her

Vanlige spørsmål om Metaverse

Hva er metaverse?

Metaverse er en digital alternativ virkelighet, der grensene mellom de virtuelle verden og virkelighetens verden viskes helt eller delvis ut.

Hvordan er metaverse sammensatt?

Metaverse er sammensatt av en kombinasjon av ideer og teknologier fra sosiale media, online gaming, utvidet virkelighet (AR), virtuell virkelighet(VR) og kryptovaluta.

Hva har metaverse å gjøre med krypto økonomien?

Kryptovaluta er så langt den mest passende betalingsformen som har blitt utviklet for metaverse. Blokkjede-baserte NFTs spiller også en viktig rolle i mange metaverse prosjekter i dag.

Hvorfor er desentraliserte metaverse-prosjekter bedre på personvern?

I desentraliserte prosjekter basert på blokkjedeteknologi er det brukerne som eier tokens som kontrollerer prosjektene. Det er også vanlig at slike prosjekter bruker åpen kildekode, som gir mye større tillit og trygghet rundt behandling av personlig informasjon.

Hvorfor bør jeg investere i metaverse?

Metaverse er den nyeste trenden innen kommunikasjonsteknologi, og er kanskje verdt så mye som en trillion dollar i året i fremtiden. De som er tidlig ute og investerer i de riktige prosjektene vil sitte igjen med stor gevinst.

Hvordan kommer jeg i gang med å investere i metaverse?

Det finnes en rekke tokens som kan brukes for å investere i metaverse-relaterte kryptoprosjekter. I denne artikkelen har vi inkludert en liste med mange av de prosjektene som er mest aktuelle i dag.

I denne guiden