Hva er P2P-krypto-plattformer

Johannes Jønsson Forklart

P2P (Peer-to-Peer) plattformer er, i likhet med kryptobørser, plattformer som setter kjøpere i kontakt med selgere. Likevel er det store forskjeller mellom disse to typene handelsplattformer. 

P2P plattformer virker slik at de setter kjøper og selger i direkte kontakt med hverandre. Kjøper og selger vil deretter selv bli enige om en pris og betalingsmåte. 

P2P-plattformer gir større frihet og fleksibilitet enn andre handelsplattformer med tanke på forhandling av pris og betalingsmetoder.

Ulempene med P2P-plattformer er at transaksjoner er mer tidkrevende. Du har også større risiko for å bli svindlet, og har mindre personvern på grunn av direkte kontakt mellom kjøper og selger.

Under finner du litt grunnleggende informasjon om noen av de mest populære P2P markedsplassene.

Binance P2P

Binance P2P er en integrert del av Binance plattformen der privatpersoner hvor som helst kan utføre transaksjoner seg i mellom for kjøp og salg av en rekke typer kryptovaluta. Tjenesten støtter mer enn 150 forskjellige betalingsmåter, og det er opp til partene i transaksjonen hvilken som brukes. Gebyrene til Binance P2P er blant de laveste i markedet.  

LocalBitcoins

Den finske plattformen LocalBitcoins, har vært tilgjengelig for P2P transaksjoner for Bitcoin siden 2012. Tjenesten setter kjøpere og selgere av Bitcoin i direkte kontakt med hverandre. For å sikre transaksjonen bruker LocalBitcoins en escrow funksjonalitet. Du kan velge mellom en mengde forskjellige betalingsmetoder på Localbitcoins. Hvilken du kan bruke vil til syvende og sist komme an på hva selgeren aksepterer. 

Localbitcoins har, etter press fra myndighetene introdusert KYC prosedyrer for brukerne sine. Dette regnes av mange som et steg tilbake for LocalBitcoins ettersom det gjør prosessen for å komme i gang med tjenesten mer tungvint. En annen begrensning med Localbitcoins er at de bare fokuserer på Bitcoin.  

Paxful

Paxful er en annen populær P2P plattform som gjør det mulig for kjøpere og selgere å handle direkte med hverandre. Paxful har stort utvalg av kjøpere og selgere med hele 5 millioner brukere. 

Fordelene og ulempene med Paxful er for det meste de samme som med LocalBitcoins, men Paxful har et noe større utvalg av betalingsmetoder, med hele 350 å velge mellom. Det vil uansett være opp til kjøper og selger hvilken betalingsmetode som brukes. 

Paxful har introdusert KYC på plattformen sin. Dette var ifølge deres egne forklaringer for å få bukt med svindel på plattformen. Paxful har også escrow tjenester for å begrense risikoen for at folk blir scammet. 

Hodl Hodl

Hodl Hodl regnes som en av de få plattformene der du fortsatt slipper slitsomme KYC prosedyrer. Hodl Hodl sier selv at registreringen bare tar 3. Når vi prøvde stemte dette helt. 

Tjenesten setter kjøper og selger i kontakt med hverandre, mens kryptovalutaen sitter på en escrow adresse til betaling er mottatt. Gebyret til Hodl Hodl er 0,3%.  

Wall of Coins

Wall of Coins Er en P2P-plattform som minner en del om Hodl Hodl. De krever ingen kompliserte brukerkontoer eller KYC, og du kan gjøre unna et kjøp i løpet av ca 15 minutter. Du må fortelle plattformen hvor du befinner deg. Dette er fordi tjenesten finner aktuelle steder der du kan betale for kjøpet i kontanter. Disse vil for eksempel være Western Union eller en lokal bank. 

I denne guiden