Hva er P2E (play to earn)?

Guro Forklart

Med introduksjonen av kryptovaluta og Play to earn spill har det å spille dataspill har gått fra å være et rent tidsfordriv til noe man faktisk kan tjene penger på. I denne artikkelen går vi inn på følgende tema relatert til P2E:

  • Bakgrunnsinformasjon for Gaming industrien, P2E spill og metaverse
  • En forklaring av hva P2E er og hvordan det henger sammen med kryptovaluta
  • En oversikt over en del nevneverdige P2E prosjekter
  • En oversikt over hvordan man tjener kryptovaluta på P2E spill
  • Kort om hvordan man kommer i gang med P2E

Gaming – en industri i sterk vekst

Dataspill, som tidligere for det meste ble sett på som en hobby for spesielt interesserte, er nå et tidsfordriv for massene med over 3,2 milliarder brukere over hele verden. Det har naturlig nok derfor også utviklet seg til en massiv global gaming industri som allerede i 2019 ble regnet som den mest lukrative delen av underholdningsbransjen med inntekter på nesten 150 milliarder dollar. COVID-19 pandemien har siden ført til voksende interesse i gaming, og derfor ytterligere akselerert vekst.

P2E spill eller metaverse?

Metaverse har i den siste tiden blitt et populært uttrykk som brukes for å beskrive alt fra sosiale media til play to earn spill og virtuelle arbeidsplasser. Så hva er egentlig forskjellen på metaverse og blokkjedebaserte P2E spill?

Først og fremst er det viktig å forstå at noen P2E spill helt klart ikke er metaverse plattformer, dette gjelder for eksempel spill som Gods Unchained og Cryptokitties. Andre spill, slik som for eksempel Decentraland og The Sandbox faller klart inn i metaverse kategorien, samtidig som de har mange funksjonaliteter som gjør at de fortsatt regnes som play to earn spill. 

Realiteten er at metaverse er et konsept med uklar definisjon. Likevel er de fleste enige om at metaverse er et slags virtuelt univers. Vi kan derfor godt si at metaverse er et konsept som har større omfang enn for eksempel et P2E spill, siden et metaverse for eksempel kan inneholde både det virtuelle kontoret ditt, en sosial møteplass, i tillegg til spill og annen underholdning.

Med andre ord er grensene mellom hva som kan regnes som metaverse og hva som er et play to earn spill uklare. Et gode eksempler på dette er Decentraland og The Sandbox som vi vil gå litt nærmere inn på i denne artikkelen. Disse er to eksempler på plattformer som gjerne regnes for å falle inn i både P2E spill og metaverse kategoriene.  

Play to Earn(P2E) kort forklart

Play to Earn er et relativt nytt konsept innenfor gaming. P2E har vokst i takt med introduksjonen av multiplayer plattformer, og går ut på at de brukerne som bidrar med verdiskapende aktiviteter inne i spillet blir belønnet. Introduksjonen av kryptovaluta har åpnet for mange nye og spennende muligheter rundt P2E. Det er særlig utviklingen av NFTs som har hatt en stor innvirkning på gaming og play-to-earn. NFTs kan nemlig for eksempel brukes til å representere unike gjenstander inne i spillet, som kan kjøpes og selges på markedsplassen.  

En av de mest omdiskuterte soft forks var for eksempel SegWit. Dette var en Bitcoin oppgradering som gjorde det mulig å flytte signaturen ut av blokkene i blokkjeden og over til en egen kanal. Dermed ble rundt 60% av plassen i blokkene frigjort og kunne brukes til å inkludere mange flere transaksjoner, og dermed forbedre kapasiteten til bitcoin nettverket betraktelig.

P2E og kryptovaluta

P2E-modellen og kryptovaluta er en perfekt kombinasjon ettersom det i stor grad forenkler nettbaserte transaksjoner. I tillegg gjør smartkontrakter det mulig å automatisere transaksjoner. Smartkontrakter kan også brukes til å lage blokkjedebaserte spill.

Foruten smartkontrakter er det sannsynligvis non-fungible tokens(NFTs) som spiller den viktigste rollen i henhold til blokkjedebaserte spill. NFTs er unike tokens som kan utstedes med unikt innhold og ulik verdi. NFTs kan brukes til å representere objekter inne i spillet. Slike objekter kan være alt fra våpen og eiendommer til virtuelle katter. NFTs betyr dermed at brukere enkelt kan utveksle objekter i form av tokens. Tokens kan lagres i spillet eller i en kryptolommebok som støtter den gjeldende blokkjeden. NFTs gjør det også mulig med kjøp og salg av spillobjekter utenfor selve spillet, slik som for eksempel på en offentlig NFT-markedsplass.

NFT-teknologien åpner også for at virtuelle gjenstander fra ett spill kan brukes også i andre spill dersom spillet støtter dette. 

Nevneverdige Blokkjedebaserte spill og P2E kryptovalutaer

Det finnes i dag mange nevneverdige spill som er bygget på blokkjeder, og der NFTs og P2E, og kryptovaluta er en essensiell del av konseptet. I avsnittet som følger går vi inn på noen av de mest nevneverdige blokkjedebaserte spillene, som er CryptoKitties, Cryptoblades, Axie Infinitiy, Gods Unchained, Decentraland og the Sandbox.

Noen andre nevneverdige P2E spill og nettverk som interesserte kan sjekke er i tillegg Gala Games Network, The Worldwide Asset eXchange(WAX), MyNeighborAlice, WEMIX Network, Illuvium og UFO Gaming.

CryptoKitties

Når man snakker om blokkjedebaserte spill er det nesten umulig å komme utenom CryptoKitties. CryptoKitties som ble utviklet av den kanadiske bedriften Dapper Labs i 2017, er et blokkjedebasert spill som lar spillerne kjøpe, samle og avle virtuelle katter som kalles CryptoKitties.

CryptoKitties var blant de første eksemplene på suksessfull bruk av NFT-teknologi, og regnes som det første suksessfulle blokkjedebaserte Play to Earn spillet. Faktisk var dette spillet så suksessfullt at de førte til overbelastning på Ethereum-blokkjeden da det ble introdusert. Verdien av CryptoKitties kommer an på hvor sjeldne de er, og ble i 2018 solgt for priser på opptil 172 000 dollar. 

Cryptoblades

Cryptoblades er et NFT-basert rollespill som ble utviklet av Riveted games. Spillet, som ble lansert på Binance Smart Chain, lar brukere kjempe med hverandre å tjene SKILL tokens. SKILL tokens kan brukes til å lage våpen, kjempe mot nye motstandere og tjene flere SKILL tokens.

I Cryptoblades kan brukere selge sine selvlagde produkter på Cryptoblades NFT marketplace. Det er også mulig å selge SKILL tokens til andre for profitt. Teamet bak Cryptoblades har også utviklet Cryptoblades Kingdoms. Dette er et NFT-basert spill der brukere blant annet kan eie og utvikle virtuelle landområder.

Axie Infinity

Axie Infinity, som er utviklet av den vietnamesiske utvikleren Sky Mavis, er et spill som minner litt om Pokemon. Spillet handler om søte vesen kalt Axies som spillerne avler eller kjøper og utfører utfordringer med. Du kan også kjempe mot andre spillere og bli betalt i Axie Infinity sin egen kryptovaluta som heter AXS.

Axie Infinity har utviklet seg til å bli et av de mest populære spillene når det gjelder play-to-earn, med over 1 million aktive brukere. Frem til Mars 2022 har den totale mengden transaksjoner med Axies nådd vel over 4 milliarder dollar.

Gods Unchained

Gods Unchained ble introdusert i 2018 ble utviklet av brødrene James og Robbie Fergusson. Spillet er et digitalt kortspill som bruker Immutable sin layer 2 løsning på Ethereum blokkjeden for sterkt reduserte kostnader på transaksjoner med spillet sine NFT-baserte kort.

Kortene du spiller med kan kjøpes og selges for GODS tokens, som er spillet sin interne kryptovaluta. Deltakerne tjener penger ved å vinne GODS tokens som senere kan selges på kryptobørser i bytte med for eksempel fiat valuta.

Decentraland

Decentraland er en virtuell verden, eller metaverse, der eiendom er definert ved hjelp av Ethereum NFT tokens kalt LAND-tokens. Eiendom kan kjøpes og selges av spillernen ved hjelp av Decentraland sin egen kryptovaluta kalt MANA. Decentraland bruker Polygon sin Layer 2 solution for å kunne oppnå lave transaksjonskostnader.

I Decentraland sin virtuelle verden kan brukere blant annet tjene spillets MANA kryptovaluta ved å gjennomføre forskjellige utfordringer laget av andre spillere, eller ved å selge eller leie ut virtuelle eiendommer.

The Sandbox

The Sandbox er et metaverse spill som ble startet av Marcus Bläsche, Jerome Wong, Sebastian Borget og Serena Tabacchi, men som i dag har et stort internasjonal team i arbeid.      

I The Sandbox er det mulig å tjene penger på forskjellige måter. Du kan for eksempel lage objekter som du markedsfører på markedet til The Sandbox, bygge spill som du kan tjene penger på, eller rett og slett spille og tjene SAND.

The Sandbox bruker to forskjellige typer tokens. Disse er SAND, som er spillets betalingstoken. LAND er det andre tokenet som brukes. LAND er deler av The Sandbox som det går an å eie. LANDS kan brukes til å organisere spill, bygge hus, organisere sosiale tilstelninger eller mer. I tillegg kan eiere av LAND også delta i styringen av den desentraliserte The Sandbox plattformen.

Både SAND og LAND er basert på den relativt nye Ethereum ERC-1155 token standarden, som betyr at den samme standarden kan brukes for både utility tokens og NFTs.

Hvordan tjene penger på P2E spill

Play to earn betyr at man kan tjene penger på å spille, men akkurat hvordan dette faktisk skjer kan variere litt. Det finnes likevel mange likheter mellom de forskjellige blokkjedebaserte play to earn spillene på dette området.

Først og fremst er det vanlig at P2E spillene benytter seg av både utility tokens, som er de tokenene man betaler med, og NFTs som er de tokenene man betaler for. Det er NFT tokens som for eksempel representerer objekter i spillet.

I de fleste spillene vil du bli belønnet i form av spillets egen kryptovaluta når du oppnår seiere, fullfører oppgaver eller lignende. Med andre ord får du betalt for å spille spillet, og desto mer erfaren du blir, desto mer tjener du.

En annen måte man kan tjene penger på er ved å lage objekter, i form av NFTs, som kan selges i markedsplassen til spillet eller i en ekstern markedsplass. Slike objekter kan for eksempel være utstyr, våpen, klær eller lignende.

I mange P2E spill kan man kjøpe virtuell eiendom. Slike virtuelle eiendommer kan leies ut til andre brukere som for eksempel ønsker å holde tilstelninger der, eller kan selges for profitt når etterspørselen etter populære eiendommer stiger. Mange bedrifter har allerede investert i kjøp av virtuell eiendom i metaverse spill slik som for eksempel The Sandbox og Decentraland.

Man kan også tjene penger i P2E spill er ved å designe egne spill, eller virtuelle tilstelninger som folk betaler for å ta del i. En annen ting mange så langt har tjent penger på er naturligvis verdiøkningen til de ulike NFTene som finnes inne i spillet, og til og med spillets egen kryptovaluta.

Spillene sine egne kryptovalutaer, som blant annet brukes for kjøp av NFTs inne i spillet, er gjerne også begrenset i mengde, og har derfor en tendens til å stige i verdi ettersom spillene blir mer populære og tiltrekker seg flere og mer engasjerte brukere. 

Hvordan komme i gang

Hvordan man kommer i gang med P2E kommer naturligvis an på hvilket spill du bestemmer deg for å satse på, så det første steget er å gjøre en avgjørelse der. Når du vet hvilket spill du ønsker å satse på vil du også kunne finne ut hvilken type kryptovaluta du trenger for å komme i gang. I mange tilfeller vil for eksempel litt Ether være nødvendig, om ikke annet for betaling av transaksjonskostnader men dette gjelder slett ikke alltid. 

Du vil også i mange tilfeller trenge en kryptolommebok som støtter den plattformen og blokkjeden spillet ditt bruker. I mange tilfeller vil dette være MetaMask Wallet, men dette kan også variere litt alt etter hvilket spill du spiller.

I mange tilfeller trenger du deretter kjøpe litt av spillets kryptovaluta for å komme i gang. Dette kan trenges for å for eksempel kjøpe spillekort, virtuell eiendom, eller virtuelle spillobjekter slik som for eksempel våpen, klær eller lignende.

Noen ganger kan det også koste kryptovaluta å delta i utfordringer som du senere kan tjene penger på. Binance er en av de kryptobørsene som har størst utvalg i kryptovalutaer, og kan derfor være et praktisk sted for mange å starte, men det finnes også mange andre gode alternativer.

Vanlige spørsmål om Play to Earn

Hva er Play to Earn?

Hva er Play to Earn?

Play to earn er et system som belønner de brukerne som bidrar med verdiskapende aktiviteter inne i et spill eller et metaverse.

Hvordan kan jeg tjene penger på P2E spill?

I play to earn spill betales vanligvis spillerne for seiere, når de fullfører fullfører oppgaver eller lignende. Du kan også ofte tjene penger ved å lage dine egne NFT objekter, slik som for eksempel klær, utstyr eller våpen, som kan selges på den interne markedsplassen til spillet eller på en ekstern markedsplass. I tillegg tilrettelegger noen P2E spill for at du kan organisere virtuelle tilstelninger eller andre aktiviteter.

Hvordan kan jeg bruke pengene utenfor spillet?

Tokens fra de best kjente P2E spillene er vanligvis tilgjengelige for kjøp og salg på en rekke kryptobørser. Der går det også lett an å veksle om spillet sin kryptovaluta med fiat valutaen du trenger for dine daglige behov.

Hva er forskjellen på P2E spill og metaverse?

Ikke alle P2E spill lager en virtuell verden. Gods Unchained og CryptoKitties er gode eksempler på spill som ikke har en virtuell verden som del av konseptet sitt. På den annen side er spillene The Sandbox og Decentraland typiske metaverse spill, som skaper en virtuell verden som brukerne kan utforske.

Hva trenger jeg for å komme i gang med P2E spill?

Finn først ut hvilket spill du vil satse på. Deretter trenger du vanligvis en kompatibel kryptolommebok(ofte er MetaMask et bra valg) og litt kryptovaluta for å komme i gang.

I denne guiden