Hva er Shitcoins?

Johannes Jønsson Forklart
hva er shitcoins

Dersom du har lest litt om kryptovaluta, særlig dersom du har vært innom Reddit eller lignende, er sjansene store for at du har kommet borti uttrykket shitcoins. I denne artikkelen forklarer vi dette uttrykket, og hvordan du bør forholde deg til denne typen kryptovalutaer.  

Om shitcoins

I følge Urban Dictionary er en “Shitcoin” en kryptovaluta med lite eller ingen verdi, som vanligvis i stor grad kopierer eksisterende kryptovalutaer, slik som for eksempel Bitcoin. Det finnes i dag tusenvis av kryptovalutaer, og det er ingen tvil om at mange av disse faller under kategorien “shitcoins”.

Din Bitcoin kan være andres shitcoin

Samtidig finnes det ingen objektiv standard for hva en shitcoin egentlig er, og hva som sees som en shitcoin er derfor veldig subjektivt. For eksempel er BitMEX CEO Arthur Hayes kjent for å ha kalt både Bitcoin Cash og Ether for shitcoins, og det er relativt bred enighet i kryptomiljøet om at ingen av disse to lett kan karakteriseres som shitcoins.

Fra spøk til alvor

I noen tilfeller er det slik at noe som i utgangspunktet starter som en typisk shitcoin under de rette omstendigheter faktisk kan vise seg å bli en seriøs investering. Et eksempel på dette er Dogecoin som rett og slett ble startet som en spøk av Jackson Palmer, en ingeniør fra Adobe, I samarbeid med Billy Markus, som sier han brukte 3 timer på å utvikle prosjektet.

Det som skjedde senere tok utviklerne på senga. Etter mange år med en relativt stabil pris tok interessen for Dogecoin plutselig helt av, blant annet på grunn av støtte fra Elon musk, og fornyet interesse i kryptomiljøet. Det gikk faktisk så langt at Dogecoin, som selv i stor grad er en kopi av Bitcoin, ble kopiert av en annen “shitcoin” kalt Shiba Inu.

I dag ligger Dogecoin på 8. plass blant de største kryptovalutaene i verden, og har en markedsverdi på til sammen vel over 40 milliarder US Dollar.  

Dogecoin prishistorikk de siste 12 mnd

Hvordan identifisere hva som er en shitcoin

Shitcoins er kryptovalutaer som ikke har et klart formål, som ikke bringer forbedringer inn i kryptomarkedet, og som dermed ofte ikke kan brukes til noe. Men om det er en ting Dogecoin har lært oss så er det at hva som kan regnes som en forbedring kan være så mangt. I Dogecoin sitt tilfelle kan det se ut til at dette kan være humor og lekenhet.

For de som har appetitt for høyere risiko er viktig å ikke avskrive prosjekter som shitcoins for tidlig. Husk at prosjekter trenger tid på seg til utvikling og til å opparbeide interesse i markedet. Likevel finnes det noen tegn som gir deg en god indikasjon på at du har å gjøre med en shitcoin. Disse er:

  • Teamet leverer ikke som de lovet
  • Prosjektet er ikke klare på funksjonaliteten til kryptovalutaen
  • Prosjektet er ikke klare på formålet til kryptovalutaen
  • Mystiske utviklere som holder identiteten sin hemmelig
  • Store deler av prosjektet er kopiert fra et annet prosjekt
  • Har veldig få investorer og lav likviditet på kryptobørsene

Høy risiko – høy avkastning

Først og fremst er det slett ikke sikkert at en kryptovaluta er uten fremtid i markedet selv om noen kaller den en shitcoin. Her er det viktig at du gjør deg opp din egen mening om hvorvidt kryptovalutaen er ubrukelig eller ikke.

Dersom kryptovalutaen fortsatt er på et tidlig stadie i utviklingen kan det hende at en interessen for prosjektet kommer til å ta av på et senere tidspunkt. Dersom dette skjer, slik som det for eksempel skjedde med Verge (XVG) som steg flere tusen prosent i løpet av et par måneder, kan investorene i kryptovaluta-prosjektet lett mangedoble verdien av investeringen sin.

Investorer som investerer i “shitcoins” har på den måten mye til felles med investorer som investerer i oppstartsbedrifter. De investerer i en stor portefølje av prosjekter, og de trenger bare en eller to moderate suksesser for å gå med overskudd. Dersom ett av prosjektene i porteføljen tar helt av har de skutt gullfuglen.

Slik får du tak i shitcoins 

Det kan godt sies at, siden definisjonen på hva som er en shitcoin er så subjektiv, så er shitcoins egentlig ikke er noe annet enn altcoins som fortsatt har en lav verdi og liten likviditet. Dette betyr at du får tak i slike investeringer på en rekke kryptobørser, inkludert Binance og Bittrex, som handler med små og nystartede kryptovalutaer.

Les mer: Hva er altcoins

Slik trader du shitcoins

Shitcoins er kjent for å oppleve store svingninger i verdien. Handel med shitcoins kan derfor være lukrativt for day-traders som har god forståelse for markedet. Handel med shitcoins er også veldig risikabelt dersom du ikke vet hva du gjør på, og selv de som har god innsikt ender ofte opp med uventede tap.  

Dersom du bestemme deg for å trade shitcoins trenger du å ha selvbeherskelse og is i magen. Før du setter i gang med å kjøpe en shitcoin er det viktig at du setter det inn i den for å finne ut hva det kortsiktige og langsiktige potensialet til kryptovalutaen er. Dette er noe mange rett og slett ikke gidder å gjøre, og da skjer det lett at man brenner seg.

Dersom du føler deg noenlunde overbevist om at kryptovalutaen kan øke i verdi bør du begynne med å investere litt i kryptovalutaen. Følg deretter med på trenden til kryptovalutaen. Dersom den går ned kan du vurdere å ta tapet, eller vente på bedre tider. Dersom det ser ut som om kryptovalutaen trender oppover kan det lønne seg å kjøpe litt mer.

Det viktigste når du handler med denne typen kryptovalutaer er å bli revet med i oppturen og tro at den kommer til å fortsette. Pass derfor på at du setter deg selv klare regler for når du skal selge, og at du følger dem. Dette kan for eksempel være at du i alle fall tar ut nok til at det dekker den utgiften du hadde i utgangspunktet, slik passer du på at du ikke ender opp med å tape alt dersom prisen plutselig stuper igjen.

Les mer: Hvordan kjøpe kryptovaluta

Oppsummering

Shitcoins er et uttrykk som ofte blir slengt rundt i kryptomiljøet, og når man hører navnet er det vanskelig å tenke seg at noe positivt kan komme ut av å investere i denne typen kryptovalutaer. Her må man først og fremst forstå at shitcoins er et veldig subjektivt begrep, og at både Ethereum, Bitcoin Cash og Dogecoin har blitt kalt shitcoins til tross for at disse alle er verdt milliarder av dollar.

I bunn og grunn er shitcoins bare kryptovalutaer som har lav verdi og liten likviditet. Dette betyr at de enten er på et tidlig stadie i utviklingen sin, eller at det er lite interesse for prosjektet. Denne typen prosjekter innebærer alltid en høyere risiko for at de blir nedlagt slik at verdien forsvinner.

Samtidig koster det lite å kjøpe denne typen kryptovalutaer, og dersom du kan tåle risikoen finnes det også mange eksempler på folk som har fått en gevinst på mange tusen prosent på såkalte shitcoins. Investering i shitcoins kan derfor være en interessant trading-strategi, men husk at dette er en strategi som innebærer stor risiko, og kanskje litt mer arbeid enn andre strategier.  

Vanlige spørsmål om shitcoins

Hva er shitcoins?

Shitcoins er kryptovalutaer som ikke har et klart formål, som ikke bringer forbedringer inn i kryptomarkedet, og som dermed ofte ikke kan brukes til noe. På den annen side er dette veldig subjektivt, slik at mange i dag også ser shitcoins som et samleord for kryptovalutaer med lav verdi og liten likviditet.

Hvor finner man shitcoins?

Du finner slike kryptovalutaer på Binance, Kucoin, gate.io og andre kryptobørser som er kjent for å handle med små og nystartede kryptovalutaer.

Hvorfor investerer folk i shitcoins?

Såkalte shitcoins har veldig høy volatilitet og kan derfor i noen tilfeller gi eventyrlige gevinster, noen ganger på flere tusen prosent, for de som investerer i dem og vet hva de holder på med…eller er heldige.

Hva er shitcoins sin rolle i kryptomarkedet?

Shitcoins, dersom man ser på dem som kryptovalutaer med liten verdi og liten likviditet, kan være kryptovalutaer som enten er på et tidlig stadie eller som av en eller annen grunn er mindre populære. Denne typen investeringer er populære blant krypto investorer som foretrekker kryptovalutaer med høy volatilitet.

Er Dogecoin en shitcoin?

Det er liten tvil om at Dogecoin ble startet som en shitcoin, men på grunn av tilfeldigheter og et aktivt miljø rundt prosjektet ser det ut som om Dogecoin nå faktisk har endt opp med å bli en seriøs kryptovaluta.. eller en såkalt memecoin.

I denne guiden