Hvordan kjøpe kryptovaluta?

Johannes Jønsson Forklart
hvordan kjøpe kryptovaluta

Guide til kjøp av krypto

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.

Hvordan kjøpe kryptovaluta – 3 enkle steg for å komme i gang

Mange tror fortsatt at det er vanskelig å kjøpe kryptovaluta, og at kryptovaluta er en type investering som kun passer seg for folk med teknisk bakgrunn. Dette er i dag langt fra sannheten. Mange handelsplattformer tilbyr i dag forenklede prosesser for investering i Bitcoin og andre kryptovalutaer som gjør det lett for nybegynnere å investere uten å trenge å forstå seg på kryptolommebøker og andre litt mer tekniske konsepter rundt kryptovaluta. 

En av de enkleste og mest brukervennlige tjenestene du kan bruke for å komme i gang med å handle kryptovaluta er Firi. Av denne grunn er også Firi en av de mest populære handelsplattformene i norge for å kjøpe kryptovaluta, med god likviditet og et godt utvalg av kryptovaluta-baserte tradingpar.

Steg 1: Registrering av Firi konto

registrering på firi

Registrer deg og åpne konto:

Prosessen for å opprette konto hos Firi er veldig enkel.

Det første du trenger å gjøre er å registere konto.

Det er viktig å huske på at du må være over 18 år for å opprette en konto på Firi

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.

Steg 2: Verifiser kontoen din

Når du har registrert deg på Firi, vil du bli bedt om å logge inn med BankID for å verifisere kontoen din. Dette gjør du ved å klikke på «Bekreft identitet» og deretter følge instruksjonene for å verifisere deg selv.
Du vil også bli bedt om å fylle ut en del spørsmål som er rettet mot arbeidsforhold, lønn, utdanning og erfaring med trading. Dette gjøres for å gi Firi en bedre forståelse av deg som investor, og for å hjelpe deg med å ta informerte beslutninger når du handler på plattformen.

Når dette er gjort, vil kontoen din være verifisert, og du kan sette inn midler og begynne å handle på plattformen.

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.

Steg 3: Sett inn midler på kontoen din

Når kontoen din er verifisert, må du sette inn midler på kontoen din for å kunne begynne å handle. Firi aksepterer flere forskjellige betalingsmetoder, som bankoverføring, kredittkort og debetkort. Når midlene er satt inn på kontoen din, kan du begynne å handle.

Steg 3: Start handel

For å starte handel på Firi, må du logge inn på kontoen din og velge den investeringsmuligheten du ønsker å handle med. Du vil se en rekke forskjellige investeringsalternativer, inkludert kryptovalutaer, aksjer, råvarer og indekser. Når du har valgt investeringsalternativet, vil du se markedsinformasjonen og handelsprisene.

Steg 4: Fullfør handel

For å fullføre en handel på Firi, må du velge beløpet du vil investere og trykke på «Kjøp» eller «Selg» -knappen, avhengig av om du ønsker å kjøpe eller selge. Firi vil deretter utføre handelen for deg, og investeringen din vil bli lagt til eller trukket fra kontoen din, avhengig av utfallet av handelen.

Oppsummert er det enkelt å fullføre opprettelsen av en konto på Firi, og du kan begynne å investere på plattformen i løpet av kort tid. Det er viktig å huske på at investeringer alltid innebærer risiko, og at det er viktig å gjøre grundig research og ta informerte beslutninger når man invester.

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.

Hvorfor handle kryptovaluta

De fleste populære kryptovalutaer har opplevd en utrolig vekst de siste årene. Veksten i kryptomarkedet har i veldig mange tilfeller forbigått alt hva du kan forvente deg fra aksjemarkedet eller andre lignende investeringer, og vekst på flere tusen prosent over et år er fortsatt ikke uvanlig.

Selv om mange institusjonelle investorer og andre profesjonelle investorer allerede investerer i Bitcoin og andre kryptovalutaer, er vi fortsatt på et relativt tidlig stadie der flertallet av småinvestorer enda ikke har begitt seg inn i kryptomarkedet. Av den grunn er det sannsynlig at veksten i kryptomarkedet kommer til å fortsette.

En annen grunn til at interessen i kryptomarkedet sannsynligvis kommer til å stige er situasjonen i fiat-markedet. I mange viktige markeder, det viktigste av disse er naturligvis Dollar-markedet, finner du nå en situasjon der myndighetene tar på seg stadig mer gjeld.

Det begynner å se stadig mer sannsynlig ut at denne gjelden kommer til å måtte betales med fiat -valuta som utstedes av myndighetene, og som derfor kommer til å føre til inflasjon. Denne trenden har allerede startet med USD. Kryptomarkedet, og særlig deflasjonsvalutaer slik som Bitcoin, er naturlige løsninger for å sikre deler av verdiene sine mot inflasjon. 

Begrens dine kryptovaluta kjøp til så mye som du har råd til å tape

Selv om kryptovaluta i dag ser ut som en fantastisk investering er det i dag ingen som vet hvor dette etter hvert kommer til å bære hen. Noen advarer mot at kryptomarkedet kan være en boble i likhet med dot com boblen på slutten av 90-tallet. Du bør derfor aldri kjøpe kryptovaluta for mer penger enn det du har råd til å tape.

Hvordan velge handelsplattform

Du har mange forskjellige handelsplattformer å velge mellom når du kjøper kryptovaluta. De viktigste tingene  å tenke på når du velger en handelsplattform er hvilken type handelsplattform du trenger og begrensningene denne har, om en har et godt rykte, om den tilbyr den kryptovalutaen du er ute etter, og om den er tilrettelagt for betalingsmåten du foretrekker.

Les mer: Topp 5 Kryptbørser

Typer handelsplattformer

Meglerplattformer

Dersom kryptovaluta er nytt for deg er det beste sannsynligvis å se seg etter en meglerplattform. Dette er en tjeneste som lar deg kjøpe kryptovaluta til en fastsatt pris som ligger litt over markedsprisen på en kryptobørs.

Fordelen med meglerplattformer er at de gjør kjøp av kryptovaluta lekende lett, og for det meste eliminerer risikoen for alle slags feil som nybegynnere kan gjøre på en litt mer avansert handelsplattform. Coinbase, Coinmama og Binance har noen av de best kjente meglertjenestene internasjonalt, mens Kaupang Krypto er en kjent norsk megler.

Kryptobørser

For de som er noe mer erfarne er kryptobørser ofte det beste alternativet. Her nyter du generelt sett godt av både lavere priser og lavere gebyrer enn det du får på meglertjenester. Dette er fordi kryptobørsen fasiliterer transaksjoner direkte mellom kjøper og selger, og har derfor ikke dan markedsrisikoen som en megler tar på seg.

Det finnes i dag både sentraliserte og desentraliserte kryptobørser, og hvordan disse drives og fungerer for deg som bruker er veldig forskjellig. Sentraliserte kryptobørser har en sentral ordrebok der kjøp og salg koordineres ved hjelp av interne systemer. Sentraliserte kryptobørser er også registrerte bedrifter som drives av ansvarlige team. Sentraliserte kryptobørser mottar ofte betaling i fiat-valuta, og er derfor forpliktet til å ha KYC/AML prosesser.

Desentraliserte  kryptobørser fungerer slik at de bruker en smartkontrakter for kjøp og salg av kryptovaluta, og transaksjonen går direkte mellom kjøper og selger, slik at de ikke trenger KYC/AML-prosesser. Dette betyr også at desentraliserte kryptobørser vanligvis ikke kan håndtere fiat-valuta. Desentraliserte kryptobørser drives ikke av et eget team, og har ikke en spesifiser eier, men drives som et kollektivt samfunn som styres av brukerne.

FIri, NBX, Bitruption, Skilling og BitNord er norske kryptobørser som kan brukes av de som ønsker å kjøpe kryptovaluta for norske kroner. Mange nordmenn velger også å bruke internasjonale kryptobørser slik som Kraken, Bitstamp, CEX.io, Coinbase Pro eller Binance. Binance har også en desentralisert kryptobørs kalt Binance DEX. Andre kjente desentraliserte kryptobørser er Bancor, Uniswap, SushiSwap, PancakeSwap, med flere.

P2P plattformer og kjøp fra privatpersoner

Du kan også faktisk enkelt handle kryptovaluta med hvem som helst med såkalte P2P (peer-to-peer) transaksjoner. P2P-transaksjoner har en del fordeler, men det er fortsatt vanskelig for mange å komme i kontakt med noen som ønsker å kjøpe eller selge til enhver tid.

P2P-plattformer løser dette problemet ved å hjelpe med å introdusere kjøpere og selgere med hverandre for private transaksjoner. Slike transaksjoner kan vanligvis gjøres med hvilken som helst betalingsmåte som kjøper og selger blir enige om. LocalBitcoins, Paxful, Hodl Hodl og Wall of Coins er i dag noen av de mest populære P2P-plattformene.

Restriksjoner og krav

Før du bestemmer deg for en handelsplattform bør du sette deg inn i restriksjonene og kravene den har. For eksempel er verifisering av konto/KYC ofte, men ikke alltid, et krav. Dersom du ikke er oppmerksom på dette risikerer du å finne det ut etter at du har satt inn penger, og ikke får dem ut igjen uten å gå gjennom besværlige KYC prosesser der det spørres om privat informasjon du kanskje ikke ønsker å oppgi.

Norske kryptobørser harfor øvrig alle den begrensningen at de ikke kan selge deg kryptovaluta med kredittkort. Du har heller ikke tilgang til giring på norske kryptobørser, og det relativt lave handelsvolumet betyr et mye mindre utvalg av altcoins.    

Rykte

Eksemplene på folk som har mistet pengene sine etter å ha brukt uprofesjonelle handelsplattformer er mange. Samtidig er det viktig å huske at noen negative omtaler på nettet ikke nødvendigvis betyr en dårlig kryptobørs. Du bør alltid vurdere bakgrunnen for omtalene, og for eksempel huske at kryptobørser ofte ender opp mellom barken og veden i situasjoner der de må håndheve myndighetene sine strenge KYC/AML regler som veldig ofte irriterer brukere.

Hvor profesjonell responsen til kundestøtten er på en omtale, og hvor hurtig responsen deres er gir deg i ofte et bedre bilde av hvor seriøse en handelsplattform er enn selve omtalen. Husk også at det er naturlig for kundestøtten til kryptobørser å bli nedrent av brukere i tider med store svingninger i markedet, så tidspunktet på en omtale kan derfor også være viktig.

En av de beste måtene å vurdere omdømmet til en kryptobørs er kanskje å finne artikler i seriøse og uavhengige media, og finne ut hvordan de omtales der, for så å se hvordan dette korresponderer med eventuelle omtaler du finner på nettet. 

Betalingsmåter

Det varierer mye fra plattform til plattform hvilke betalingsmåter som er tilgjengelige. Du bør derfor sjekke at den betalingsmåten du ønsker å bruke er tilgjengelig på den plattformen du velger. Unger går vi nærmere inn på noen av de vanligste betalingsmåtene som brukes for kjøp av kryptovaluta.

Kredittkort og PayPal

Kredittkort er fortsatt en av de vanligste betalingsmåtene generelt sett, og er også vanlig for betaling av kryptovaluta. PayPal er også brukt for handel med kryptovaluta, men antallet steder der PayPal kan brukes er veldig begrenset.

Ett av de største problemene med både kredittkort og PayPal som betalingsløsning for kryptovaluta er “chargebacks”. På grunn av risikoen for chargebacks tar de fleste handelsplattformer litt ekstra for kryptovaluta-kjøp via kredittkort eller PayPal. Kort forklart er problemet at kryptovalutatransaksjoner er endelige, mens transaksjoner med PayPal eller kredittkort kan bli påklaget, og kan ofte reverseres.

En av de største fordelene med kredittkort eller PayPal er at disse er blant de aller hurtigste måtene å overføre penger på. Likevel kan det være vanskelig å finne kryptobørser som godtar kredittkort som betaling. Dersom det er snakk om PayPal blir det enda vanskeligere. P2P plattformer slik som Localbitcoins og Paxful er blant de plattformene der du kan bruke PayPal.

Kontanter

Det er selvfølgelig fullt mulig å kjøpe kryptovaluta med kontanter, men da trenger du å komme i direkte kontakt med noen som selger kryptovaluta for kontanter, og dette er ofte den største utfordringen.

For å hjelpe folk med å komme i kontakt med hverandre har en rekke plattformer blitt opprettet. Noen av disse inkluderer LocalBitcoins, Paxful, Hodl Hodl og Wall of Coins. Kontanter kommer med sine egne unike risikoer som inkluderer ran og lignende.

Kryptolommebøker

Når du kjøper kryptovaluta må denne alltid oppbevares i en kryptolommebok. Dette kan være en kryptolommebok du kontrollerer eller en kryptolommebok som for eksempel kontrolleres av en handelsplattform. Les under for å finne ut om noen av de viktigste tingene å tenke på når du velger kryptolommebok.

Les mer: Anbefalte kryptolommebøker

Støttede kryptovalutaer

Selv om det begynner å bli vanlig med kryptolommebåker som støtter et stort antall kryptovalutaer er det fortsatt stor forskjell på hvilke kryptolommebøker som støtter hvilke kryptovalutaer. Du bør derfor forsikre deg om at den kryptolommeboken du velger faktisk støtter de kryptovalutaene du trenger å lagre.

Kostnad og lagrede verdier

Mange av kryptolommebøkene i markedet er i dag gratis. Disse er vanligvis hot wallets, som er tilkoblet internett. Dette kan være en praktisk løsning som er enkel å bruke, og er ofte å foretrekke for nybegynnere, eller dersom du ikke har så store mengder kryptovaluta å lagre. Hvis du har store mengder kryptovaluta er det derimot sterkt anbefalt at du investerer i en hardware wallet, som koster litt, men som holder kryptovalutaen din sikrere. 

Hvor hyppig bruk det er snakk om

Alle kryptolommebøker kan motta kryptovaluta når som helst. Dette er fordi innkommende transaksjoner ikke trenger de private nøklene som lagres i lommeboken din. For å sende kryptovaluta ofte er det enkleste å bruke en brukervennlig hot wallet på telefonen din. For “HODLere” som for det meste har innkommende transaksjoner, kan en litt mindre praktisk, men sikrere hardware wallet være en god løsning.

Brukervennlighet

Hot wallets som ofte er både praktiske og brukervennlige anbefales for nybegynnere, men du børt ta steget til en litt mer komplisert hardware wallet når du lagrer store verdier. Noen hot wallets kan også integreres med hardware wallets, slik som for eksempel Exodus som er kompatibel med TREZOR hardware wallet.

Anonymitet og personvern

Mange kryptolommebøker er designet for å være 100% anonyme, og krever derfor ingen som helst registrering eller identifikasjon. Andre kryptolommebøker krever at du registrerer deg, og er derfor ikke å foretrekke for brukere som er opptatt av anonymitet.

Kontroll

Mange eiere av kryptovaluta sverger til mantraet “your keys, your coins”, og vil alltid holde det meste av kryptovalutaen sin på egne kryptolommebøker som de selv kontrollerer. Samtidig finnes det i dag stadig flere kryptoinvestorer som ønsker å ta del i kryptomarkedet uten å sette seg inn i for mye av det tekniske. Handelsplattformer som firi gir deg muligheten til å velge om det er firi eller deg selv som håndterer kryptolommeboken din.

Oppsummering

De eventyrlige resultatene man har kunnet oppnå med investeringer i kryptomarkedet har lokket stadig flere inn i det relativt nye kryptomarkedet. I tillegg er det å kjøpe kryptovaluta i dag mye lettere enn det var for noen år siden, og de som ikke er interesserte i å sette seg inn i så mye teknisk, har nå muligheten til å investere i kryptovaluta uten å sette deg inn i alt det tekniske.

Det finnes i dag en rekke ulike handelsplattformer, inkludert sentraliserte og desentraliserte kryptobørser, meglere og OTC meglere, eller P2P-nettverk, som du kan bruke til å kjøpe kryptovaluta. I tillegg kan du alltid kjøpe kryptovaluta for kontanter fra venner og kjente, eller investere i kryptovaluta indirekte gjennom en rekke investeringsprodukter. 

I tillegg til kunnskapsnivået ditt er betalingsmåten også for mange en viktig faktor når de velger en handelsplattform. For mange nybegynnere en meglertjeneste ofte det beste stedet å starte. Dersom du er relativt ny når det gjelder kryptovaluta kan det også lønne seg å bruke en av de tjenestene som du finner i denne artikkelen for å unngå ubehagelige overraskelser.

Ofte stilte spørsmål om å kjøpe kryptovaluta

Hvordan kan jeg kjøpe kryptovaluta?

Kryptovaluta kan kjøpes ansikt til ansikt, via P2P-nettverk, kryptobørser eller meglere. Det er også mulig å investere indirekte i kryptovaluta gjennom fond, indekser, CFDer eller lignende produkter.

Er det mulig å handle kryptovaluta med kontanter?

Ja, Mycelium Local Trader er en av tjenestene som lar deg møte selgere ansikt til ansikt og betale med kontanter. Det finnes også samfunn på Reddit og Facebook der du kan finne selgere. Tjenesten Wall of Coins lar deg kjøpe kryptovaluta for kontanter ved hjelp av Western Union, mens mange P2P-plattformer også gjør det mulig å betale med kontanter.

Hvor kan jeg handle kryptovaluta?

Du kan handle kryptovaluta gjennom kryptomeglere, på kryptobørser, gjennom P2P nettverk, elle direkte fra privatpersoner.

Kan jeg kjøpe kryptovaluta med kredittkort eller PayPal?

Ja, men det er litt begrenset hvor dette er mulig. firi, Binance, Coinbase og Coinmama er noen av de mest populære handelsplattformene der du kan bruke kredittkort. Firi lar deg også bruke Vipps som betalingsmiddel. En viktig fordel med kredittkort og Vipps transaksjoner er at de ofte er raskere, slik at du kan slå til mens muligheten er der.

Trenger jeg en kryptolommebok?

Ja og nei. Fra et teknisk synspunkt så må de private nøklene dine lagres et sted, slik at all kryptovaluta trenger en form for kryptolommebok.

Samtidig er dette ikke noe du nødvendigvis selv trenger å håndtere. Det finnes i dag en rekke handelsplattformer som lar deg gjøre alt det du trenger å gjøre uten at du trenger å ha din egen kryptolommebok.

I denne guiden