Guide til å kjøpe NFTs

Johannes Jønsson Forklart
Kjøpe NFTs

Om NFTs

NFTs har mye til felles med kryptovaluta, og er et område innen blokkjede-teknologi som har fått utrolig mye oppmerksomhet i det siste. De er i stor grad basert på den samme teknologien som kryptovaluta, og lagres til og med på de samme blokkjedene. Likevel er det ett viktig punkt der NFTs skiller seg ut, og det er at hver NFT er unik og kan ha sine egne egenskaper og unik verdi, mens hver enhet av kryptovaluta er identiske og har lik verdi.

Colored Coins, som var basert på Bitcoin-blokkjeden, ble lansert allerede i 2012, og regnes som forgjengeren til dagens NFTs. Spells of Genesis, som ble lansert i 2015, regnes som det første blokkjede-baserte spillet. Dette spillet brukte Bitcoin NFT teknologi, og beviste potensialet til teknologien innen spill. 

Det var likevel ikke før CryptoKitties, basert på Ethereum sine ERC-721 tokens, kom ut at det det fulle potensialet til NFTs i spill ble klart. CryptoKitties, spillet som lar deg kjøpe, samle, avle og selge virtuelle katter, endte allerede i 2017 opp med å bli så populært at det skapte store kapasitetsproblemer på Ethereum-blokkjeden.

BAYC NFT
BAYC

Identifikasjon på nettet er et annet eksempel på alternativ bruk av NFTs. Identifikasjonssystemer basert på NFT-teknologi gjør det for eksempel mulig å bevise hvem man er på nettet uten at man trenger å dele sensitiv personlig informasjon slik som navn, adresse, ID-dokumenter og lignende. Dermed reduseres risikoen for identifikasjonstyveri betraktelig. 

Det er i det siste NFTs som har med kunst å gjøre som har fått mest oppmerksomhet, og som nærmest har eksplodert i popularitet, med NFTs som er solgt for millioner av dollar. Likevel er NFTs en veldig fleksibel teknologi som har mange bruksområder utenfor kunst. 

Du trenger kryptovaluta for å kjøpe NFTs

nft krypto

En ting som er viktig å få med seg er at du som regel trenger kryptovaluta som GAS fees for å gjennomføre NFT-transaksjoner. Hvilken kryptovaluta du trenger kommer an på hvilken blokkjede NFT-markedsplassen din er på. Et unntak for denne regelen er Markedsplassen Nifty Gateway som er lagt opp slik at du kan kjøpe NFTs direkte med USD.

Det vil som regel være en liten mengde kryptovaluta som trengs for GAS fees, men med de prisene vi i det siste har sett på Ethereum, som fortsatt er den mest populære blokkjeden for NFT-markedsplasser, kan dette likevel vise seg å bli en stor utgift. Det er for øyeblikket veldig stor forskjell mellom de forskjellige blokkjedene når det gjelder hvor mye transaksjonene koster, så husk å ta dette med i beregningen når du velger hvor du vil kjøpe NFTs. 

Valg av markedsplass

Ettersom NFTs er unike vil det naturligvis også bety at hver NFT-markedsplass har et forskjellig utvalg av NFTs. Av denne grunn er det vanlig at mange ser hvilken NFT-markedsplass de skal velge som viktigere enn hvilken blokkjede markedsplassen befinner seg på. Under finner du en oversikt over viktige blokkjeder som støtter NFTs, og noen av de populære markedsplassene som bruker disse blokkjedene.

BlokkjedeMarkedsplasser
EthereumOpenSea, Axie Marketplace, Larva Labs(CryptoPunks), NBA Top Shot Marketplace, Rarible, SuperRare, Foundation, Nifty Gateway, Mintable, Nifty Gateway, MakersPlace, Axie Infinity,  KnownOrigin, Refinable, PlayDapp
ThetaTheta Drop
Binance Smart chainBinance NFT Marketplace, BakerySwap, Refinable, NFTrade, Treasureland
SolanaMagiceden, Solanart, Refinable, DigitalEyes, Solvia, Metaplex, FTX, Sollectify, Solible, 
TronTron NFT Marketplace, TPunks, TronMeebits, Kraftly
EosioAtomic Hub NFT Marketplace
PolygonOpenSea, Refinable, NFTrade, PlayDapp, ZestyMarket, Treasureland, Coinvise 
AvalancheNFTrade, Snowflake, NFT Key, Yeti Swap, Kalao
ZilliqaZilswap
FlowBloctoBay
TezosHic et Nunc, TEZOS.ART, Objkt, Byteblock, Bazaar, MinterPop, Muralis
CardanoCNFT, Tokhun, 
PolkadotXPOP NFT Marketplace

Lagring av NFTs

ledger

Når du kjøper en NFT trenger denne å lagres. Lagring av NFTs består egentlig av to deler. Den første delen er eierskapsinformasjonen som lagres i form av et kryptografisk token på den blokkjeden som brukes av NFT-markedsplassen du handler fra. Den andre delen er resten av dataene som utgjør den faktiske NFTen, slik som for eksempel grafikkfiler, lydfiler, data, eller i noen tilfeller til og med et fysisk objekt eller en eiendom.

Lagring av eierskapsinformasjonen skjer inne på blokkjeden. Som en del av eierskapsinformasjonen inkluderes en lenke til et annet lagringssted. Hvor dette lagringsstedet befinner seg kan variere mellom forskjellige NFT-markedsplasser. 

I utgangspunktet ble disse ofte lagret på sentraliserte servere, som drives av markedsplassen, eller en tredjepart slik som for eksempel AWS. Etter hvert har det imidlertid blitt vanligere å lagre NFTs på InterPlanetary File System(IPFS), som er en desentralisert lagringstjeneste. Lagring på IPFS regnes som sikrere enn bruk av en sentralisert lagringsmetode.

Når du skal bruke din NFT trenger du en kryptolommebok som er kompatibel med NFTs. Her kan du velge mellom både nettbaserte hot wallets og sikrere cold wallets som holder nøklene til dine NFTs offline. Noen av de mest populære kryptolommebøkene som brukes for NFTs inkluderer Ledger, Trezor, KeepKey, Coinomi, Coinbase, SafePal S1, Blockchain.com, WalletGenerator, Exodus, Electrum, Metamask, Trust Wallet, Phantom, Solflare, Math Wallet, og Token Pocket.

Les mer: Beste Kryptolommebøker

Hvorfor kjøpe NFTs

kjøpe nft

Allerede i 2020 opplevde NFT-markedet en vekst som som var høyere enn Bitcoin. Dette nye markedet er i dag verdt mer enn 7 milliarder dollar. For mange handler investering i NFTs om å komme seg inn i et nytt vekstmarked. for andre handler NFTs om å kunne eie noe som er unikt, og som du kan bevise er ditt. 

Etter de siste måneders drama i aksjemarkedet har GameStop også blitt et veldig populært selskap blant mange aksjeeiere. Dette selskapet har dratt nytte av populariteten sin til å hente inn ny kapital. Dette er penger som de blant annet har brukt på å bygge opp en splitter ny divisjon som driver med utvikling av en NFT markedsplass der brukere kan kjøpe gaming-relaterte NFTs, slik som for eksempel avatar-kostymer og våpen.

Det totale markedet for samlerobjekter regnes i dag for å ligge på rundt 370 milliarder dollar. Dette er et marked som det er stor sannsynlighet for at kommer til å bli digitalisert i nær fremtid. Dette er en trend som er i tråd med utviklingen i markedet generelt, og vi kan derfor si at det er store sjanser for at NFTs fortsatt er på et veldig tidlig stadie i utviklingen, med gode sjanser for videre prisstigninger i markedet. 

Risikoer

Det finnes naturligvis mange risikoer med å kjøpe NFTs. Først og fremst er det ikke alltid lett å vite hvilke NFTs som er verdifulle ettersom dette er veldig subjektivt. Det finnes også en viss juridisk usikkerhet rundt NFT-markedet, samt at de fleste NFTs er veldig lette å kopiere. 

Markedet for NFTs er også fortsatt relativt lite og kan dermed lettere manipuleres ann andre mer etablerte markeder. Hacking kan også i større grad være en fare i NFT-markedet ettersom mange NFTs fortsatt i stor grad lagres på sentraliserte servere utenfor blokkjeden de sikres av. 

I noen tilfeller kan man også risikere å miste sin NFT dersom markedsplassen der man kjøpte den avsluttes, og serveren der NFTene lagres stenges ned. Man kan også risikere å miste tilgang til en NFT dersom nettadressen til kunstverket flyttes, slik at den ikke stemmer overens med den nettadressen som er lagret på blokkjeden. 

Svindel er også noe man skal være obs på når man bruker NFT-markedsplasser. Det hender for eksempel at svindlere selger digitale produkter som de ikke selv eier, uten tillatelse fra eieren. Dersom du kjøper verdifulle NFTs er det derfor viktig å verifisere identiteten til selgeren før du fullfører transaksjonen. Mange NFT-markedsplasser kan hjelpe med dette.

Oppsummering

Alt i alt er NFTs en ny og spennende industri, som har potensielt store vekstmuligheter innen mange forskjellige forretningsområder, og stort potensiale for eventyrlig profitt. Likevel er dette også en veldig ny industri, med en rekke risikoer. Det er også store sjanser for turbulent prisutvikling. NFTs er en spennende forretningsmulighet så lenge man husker på at risikoen er høy.

Hør Petter Northug fortelle om hans første kjøp av NFT

Vanlige spørsmål om å kjøpe NFT

Hvordan virker NFTs

NFTs fungerer teknisk sett i stor grad på samme måte som kryptovalutaer, men bruksområdene er veldig forskjellige. Dette kommer av at hvert NFT-token er unikt, og dermed kan brukes til å representere unike objekter, enten disse er digitale eller fysiske.

Hvor kan jeg kjøpe NFTs?

NFTs kan kjøpes på NFT-markedsplasser. Det finnes veldig mange av disse, men noen av de mest kjente er Opensea.io, Rarible, og Foundation.

Hva er NFTs?

NFT er kort for “non-fungible token”, som betyr et unikt token. Dette er en type token der ingen tokens er like, og der alle tokens har ulik verdi. En NFT brukes i dag som oftest til å representere eierskap av et unikt objekt, slik som for eksempel et kunstverk, en eiendom, eller identiteten til en person. 

Hvilke blokkjeder støtter NFTs?

De viktigste blokkjedene som i dag støtter NFTs er Ethereum, Theta, Binance Smart chain, Solana, Tron, Eosio, Polygon, Avalanche, Zilliqa, Flow, Tezos, Cardano og Polkadot.

Trenger jeg kryptovaluta for å kjøpe en NFT?

Ja, i de aller fleste tilfeller trenger du kryptovaluta. Om ikke annet trengs dette for å betale GAS fees for transaksjonen når du overfører eierskapet av NFTen.

Hvordan lagres NFTs?

Eierskapsinformasjonen til en NFT lagres på en blokkjede. Inne på blokkjeden finner du også en link til en ekstern lagringsplass for grafikkfiler, lydfiler og lignende. Det varierer hvor dette lagres.

Noen markedsplasser bruker sentraliserte servere, mens andre benytter seg av den desentraliserte lagringstjenesten IPFS

I denne guiden