De beste NFT markedsplassene

Om NFTs og markedsplasser
NFTs er unike digitale tokens som sikres på en blokkjede, og som kan kjøpes og selges av eierne på digitale markeder. I dag forbindes NFTs ofte med digital kunst, men NFTs kan også assosieres med for eksempel en fil, et fysisk objekt, en aksje, eller identiteten til en person.
I løpet av de siste par årene har NFT-markedsplasser skutt opp i stor fart, og NFTs begynner å se ut som de etter hvert bli fremtidens løsning for kopibeskyttelse av kunst, litt på samme måte som kryptovaluta av mange sees som fremtidens svar på penger og finans.

Kjøpe NFTs eller selge NFTs?
Mye av nyhetene man i dag ser rundt NFTs fokuserer på kjøp og investeringer i forskjellige digitale kunstverk. Samtidig byr de nye markedene som dukker opp overalt på nettet på spennende muligheter for designere, kunstnere, artister og andre som nå plutselig har fått tilgang til et åpent marked der folk over hele verden kan bidra som kjøpere og selgere. Den 12 år gamle Benyamin Ahmed som tjente 400,000 dollar på 2 måneder fra salg av NFTs er et eksempel på dette.
Hvorfor investeres så mye penger i NFTs?
Mike Winkelmann, som de fleste kjenner som Beeple, har solgt digital kunst i form av NFTs for rundt 70 millioner dollar. Han er slett ikke alene i å ha tjent millioner på salg av NFTs. Ifølge Reuters har det nemlig blitt solgt NFTs til en verdi av mer enn 2,5 milliarder dollar kun i løpet av den første halvdelen av 2021.
Dette er en utvikling som har kommet som en overraskelse på de aller fleste, og det verserer mange forklaringer for hva grunnen til denne utviklingen kan være. En av grunnene som har blitt brakt frem er stigningen i verdien til Bitcoin.
Den store stigningen har ført til at mange krypto-entusiaster befinner seg i en situasjon der de plutselig sitter på uventet store verdier. For noen kan dette være verdier som det kan være vanskelig å ta ut i fiat-valuta. NFTs er ett av de få investeringsalternativene utenfor kryptovaluta der man kan betale med kryptovaluta.
Covid-19, som har ført til mer aktivitet på internett og mindre tilgang til fysisk kunst er også en av faktorene som tror kan ha bidratt til den eventyrlige utviklingen. I tillegg virker det som at den store interessen rundt NFTs har en selvforsterkende effekt som for øyeblikket fører til stadig større interesse rundt NFTs.
Les mer: NFTs kort forklart

Husk på dette når du handler med NFTs
Opphavsrett
Etter at NFT-markedet har tatt av har det også blitt mer interessant for svindlere, falsknere og andre kriminelle. Dette betyr at det blir stadig viktigere å velge en plattform med skikkelig verifisering av de som legger ut NFTs for salg.
Det er i dag stadig vanligere at svindlere som utgir seg for å være eieren av en ekte NFT selger ulovlige kopier som de ikke eier opphavsretten til. Problemet her er at hvem som helst kan konvertere et bilde eller en video til en NFT og selge den uten at eieren er klar over det. En solid verifiseringsprosess kan redusere denne risikoen for deg enten du kjøper eller selger NFTs.
Regulering
NFTs er et relativt nytt område innen kryptoindustrien, og det er foreløpig lite klarhet rundt hvordan NFTs etter hvert kommer til å reguleres. For eksempel er en faktor som kompliserer situasjonen at det nå mulig å handle med andeler i NFTer på visse plattformer. Dette skaper ytterligere usikkerhet rundt NFTs og hvordan de etter hvert kommer til å reguleres.
Skatt
Det er viktig å huske at NFTs også er transaksjoner som du må ta med i beregningen når du skatter. Dersom verdien av dine NFTs øker er dette formue, og dersom du tjener penger på salg av NFTs er dette realisering av verdiene dine. En av risikoene med NFTs er at det fortsatt er mye som kan skje når det gjelder skatt ettersom denne industrien fortsatt er på et tidlig stadie.
Miljø
En av de tingene NFT-industrien har fått en del kritikk for er hvor mye energi som brukes i transaksjonene. Dette er forøvrig ikke kritikk som bare gjelder NFTs, men også Ethereum og andre proof-of-work blokkjeder generelt. Det forventes for øvrig at Ethereum sin overgang til Proof-of-stake vil forbedre denne situasjonen betraktelig.
Risikoen med lagring og vedlikehold av lenker
En ting som det er viktig å ha klart for seg når man kjøper NFTs er hva man faktisk kjøper. Det er mange som for eksempel ikke er klar over at kunstverket de kjøper ikke lagres på blokkjeden. Dette er fordi de fleste grafikkfilene vanligvis tar for mye plass til at de kan lagres inne i en av blokkene på blokkjeden.
Det som lagres på blokkjeden er derfor en lenke som fører deg til en annen server der bildet eller videoen er lagret. Ofte er det markedsplassen som tar seg av denne lagringen. Dette bringer med seg en rekke ulike risikofaktorer for kjøpere av NFTs.
For eksempel, hva skjer dersom markedsplassen blir hacket, blir nedlagt, eller rett og slett glemmer å fornye domenet linken i blokkjeden er basert på. De som har litt greie på IT vet at det er mye som kan gå galt med linker slik at de slutter å virke, og det samme gjelder derfor også for NFTs.

Hvordan velge rett NFT-markedsplass
Hvem som bruker markedsplassen er en av de viktige tingene du bør ha klart for deg når du velger en markedsplass. Her er det slett ikke alltid at den største markedsplassen er den beste for det du ønsker å kjøpe eller selge. Du finner også mindre kjente markedsplasser med unike nisjer som kanskje kan gi deg mer interessante NFTs og som, dersom du velger rett nisje, øker sjansene for at du finner det du leter etter.
Selgere bør også finne en plattform som handler med NFTs av en noenlunde lik størrelse, type og pris for å ha en best mulig sjanse for å bli solgt. Det kan for eksempel hende at en video ikke passer inn på en markedsplass som spesialiserer seg i digitale bilder.
Andre faktorer som kan være viktige for både kjøpere og selgere er for eksempel Hvilke betalingsmetoder markedsplassen er tilrettelagt for,
De beste NFT-markedsplassene
For de som ikke er kjent med kryptomiljøet og NFT-miljøet kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte dersom man ønsker å investere i NFTs. I avsnittet under har vi gått inn på en del av de mest populære NFT-markedsplassene.
1. OpenSea
OpenSea er kanskje den viktigste markedsplassen i NFT-økosystemet. På denne markedsplassen finner du digitale kunstverk fra de fleste andre plattformer. I tillegg er det også mulig å utstede dine egne NFT-samlinger på denne plattformen uten at det koster deg noe.
Opensea-markedsplassen er kompatibel med Ethereum(ERC-1155, ERC-721), Polygon og Tezos (coming soon). Den støtter også mange kryptovalutaer, inkludert ETH, WETH, DAI, USDC, MEME. Kryptolommebøkene som er kompatible med Opensea inkluderer MetaMask og WalletConnect.
Å registrere NFTs på OpenSea koster ingenting på forhånd. I stedet tar de et gebyr på 2.5% for hvert salg. Plattformen er åpen for alle, og salgene kan skje som forskjellige typer auksjoner, fastpris eller åpne tilbud. Den som lager NFTen kan også stille det inn slik at man kan tjene opptil 10% på senere videresalg.
2. Rarible
Den største forskjellen mellom Rarible og OpenSea er at man foreløpig må betale “gas fees” når man publiserer NFTs. I tillegg kommer et 2,5% marketplace fee. Rarible har sitt eget RARI token som brukes på plattformen. Andre støttede kryptovalutaer er ETH, WETH, DAI, ATRI.
Plattformen bruker Ethereum-blokkjeden, og er kompatibel med både ERC-1155 og ERC-721. Rarible støtter også en rekke kryptolommebøker inkludert MetaMask, Fortmatic, WalletConnect, Coinbase Wallet, MyEtherWallet og Torus.
Når det gjelder salg støtter Rarible både auksjoner og fastsatt pris. Når du lager NFTs har du også muligheten til å legge inn royalty ved videresalg ved hjelp av en smartkontrakt. Du kan også importere smartkontrakter fra andre steder.
3. SuperRare
SuperRare har posisjonert seg som en mer eksklusiv NFT-plattform, og de har en søknadsprosess som man må gjennomgå for å kunne selge NFTs på markedsplassen. Det er vanligvis venteliste på å registrere seg på SuperRare, og det er ikke alle som blir tilbudt plass.
Det er Ethereum-blokkjeden og nærmere bestemt ERC-721 standarden som brukes på SuperRare. Det er kun Ether som støttes som betalingsmiddel på denne markedsplassen. Støttede kryptolommebøker er MetaMask og Fortmatic.
NFTs selges til fast pris eller gjennom auksjoner på SuperRare-markedsplassen. Selgeren betaler både et 3% Minting Fee når de lager nye NFTs og et 15% Marketplace Fee. Ved videresalg av NFTs går 10% av royalty til kunstneren, mens 3% går til plattformen. Det går ikke an å importere egne smartkontrakter til SuperRare plattformen for å styre dette.
4. Foundation
Foundation er, i likhet med SuperRare, også en eksklusiv klubb. Forskjellen er at på Foundation så er det de eksisterende kunstnerne som må invitere inn nye kunstnere. I tillegg går det an å få hjelp av de som følger deg på twitter til å stemme deg inn.
Foundation benytter seg av ERC-721 standarden på Ethereum blokkjeden. Ether brukes også som betalingsmiddel på plattformen. Kryptolommebøkene som støttes er MetaMask og Torus.
NFTs selges ved auksjon på Foundation. Gebyrene for å bruke Foundation ligger på Ethereum Gas Fees pluss et 15% marketplace fee. Når et NFT blir videresolgt på Foundation eller OpenSea får kunstneren en royalty på 10%.
Smartkontrakter kan ikke importeres fra andre plattformer til Foundation. En av de tingene som gjør at Foundation skiller seg ut litt er at det er mulig for brukere å samarbeide om kjøp ved å bruke delt betaling.
5. Nifty Gateway
Nifty Gateway har fått mye omtale i media i det siste ettersom dette er ett av stedene der artisten Beeple(Mike Winkelmann) har solgt sine digitale kunstverk som NFTs for mange millioner dollar. Markedsplassen har også fått en del oppmerksomhet rett og slett fordi den eies av Winklevoss-brødrene som er kjent for sin fremtredende rolle innen kryptomiljøet.
Hvem som helst kan kjøpe NFTs på plattformen, men dersom du vil selge må du gjennom en søknadsprosess. En av de tingene som gjør Nifty Gateway forskjellig fra mange av de andre markedsplassene er at de for det meste mottar betaling med kredittkort, mens Ether også godtas for noen transaksjoner. Nifty Gateway bruker også Ethereum blokkjeden for NFTene sine
På Nifty plattformen selges NFTs i ulike typer auksjoner, eller til fast pris. Gebyrene til Nifty er relativt høye, med et 20% marketplace fee, men Beeple sin suksess har nok fått mange til å tenke at det likevel er verdt pengene. Kunstnere tjener også 5% royalty hver gang en NFT selges igjen.
Andre NFT-markedsplasser
Markedsplassene ovenfor er noen av de aller best kjente innen industrien, men det finnes fortsatt mange andre å velge mellom for å kjøpe eller selge NFTs. Noen av disse er MakersPlace(fokus på betaling via fiat-valuta), Ephimera(video og fotografi), Valuables by Cent(fokus på twitter tweets), Cargo(gaming, billetter og annet), Mintable (minting uten gas fees, Ethereum og Zilliqa blokkjeder), Screensaver (bygget på Ethereum sin miljøvennlige PoS blokkjede), og hic et nunc(mer miljøvennlig handel på Tezos-blokkjeden)
Oppsummering
For kjøpere er det ikke så mye å tenke på når det gjelder valg av NFT-markedsplass. Hovedsaken er å finne det stedet som har det du er ute etter å kjøpe. Her vil du naturligvis finne ut at noen av markedsplassene spesialiserer seg innen visse typer NFTs, slik som for eksempel bilder eller video. Dersom du finner den rette markedsplassen er sjansene naturligvis større for at du kommer til å finne det du leter etter.
Dersom du er ute etter å finne et sted å lage egne NFTs vil du ha litt mer å tenke på. Selv om prosessen med å lage NFTs er lettvint, er det mange av de populære markedsplassene som har relativt restriktive prosesser for å godkjenne nye kunstnere. Dette kan gjøre det vanskelig for nye kunstnere å komme inn på plattformene, men samtidig bidrar det til å beskytte både eksisterende kunstnere og kunder mot svindel og falskneri.
I tillegg er det en del andre ting både kunstnere og kjøpere har å huske på, inkludert Regulering av industrien, og hvordan den kan ha innvirkning på fremtidens marked, hvordan NFTs beskattes, og hvilken innvirkning den NFTen du velger har på miljøet. En annen risiko kjøpere og selgere bør huske på er det at bare en link til NFTen legges inn på blokkjeden. Dette kommer med et eget sett av egne risikoer.
Vanlige spørsmål
NFT står for “non-fungible tokens”, som betyr at de er unike, og kan representere et unikt objekt som ikke nødvendigvis kan sammenlignet med et annet NFT-token. NFT-tokens kan for eksempel brukes til å representere kunstverk, eiendommer, eller identiteten til en person.
NFTs er unike fra vanlige “fungible tokens”. Et NFT kan ikke uten videre erstattes med et annet NFT. Individuelle NFTs kan også ha veldig forskjellig verdi.
NFTs på en desentralisert blokkjede gjør det veldig vanskelig, for ikke å si umulig, å endre eierskapet av et NFT ved å manipulere eierinformasjonen i tokenet.
De fleste NFT-markedsplasser er i dag kjent for å bruke ERC-721 standarden. Denne standarden ble blant annet brukt for CryptoKitties. ERC1155, som er den oppdaterte versjonen, er nyere og oppgradert med standard for NFTs. Standarden er kompatibel med Ethereum-blokkjeden, og mange fordeler og tilleggsfunksjoner i forhold til ERC721.
For å lagre NFTs trenger du en kryptovlommebok. De fleste markedsplasser er i dag kompatible med en eller flere av de følgende kryptolommbøkene: Metamask, Enjin, Math Wallet, Trust Wallet, Torus, AlphaWallet, Fortmatic, WalletConnect, Coinbase Wallet, og MyEtherWallet.
Opensea.io, Rarible, SuperRare, Nifty Gateway, Foundation, MakersPlace, Ephimera, Valuables by Cent, Cargo, Mintable, Screensaver, og hic et nunc er noen av de best kjente markedsplassene for NFTs.