electrum
Software Wallet
Electrum
4 / 5

I denne anmeldelsen

Electrum er en Bitcoin-lommebok som kun kan brukes for Bitcoin, og som tilbyr en rekke spesialiserte funksjonaliteter. For eksempel sørger cold storage-funksjonaliteten for å kryptere de private nøklene dine, og oppbevare disse offline mens de andre funksjonalitetene er tilkoblet internett. 

Electrum kan også gi deg et ekstra nivå av sikkerhet ved å bruke Ledger, TREZOR og KeepKey sine hardware wallets som alle er kompatible med Electrum. Du kan også sikre deg mot tap av nøkler og andre uønskede hendelser ved hjelp av multisig-funksjonaliteten til Electrum. 

Fordeler
  • Android og iOS app
  • Tapt eller ødelagt kryptolommebok kan gjenopprettes med frøfrasen
  • Kompatibel med Ledger, TREZOR og KeepKey hardware wallets
  • Fokus på transaksjonshastighet, enkelhet, og effektiv ressursbruk.
  • Multisig-funksjonalitet, 2-faktor autentisering og cold storage funksjon for bedre sikkerhet
Ulemper
  • Støtter ingen altcoins
  • Tilkoblet internett
  • Regnes ikke som brukervennlig nok for nybegynnere
Type Electrum er en software wallet, også kalt en hot wallet, som er internett-tilkoblet, og som du kan bruke på datamaskinen din eller telefonen din.
Programvare (Software wallet)
Pris Transaksjonsgebyr på ca 0,2 millibitcoin
Gratis
Støtter Electrum er en bitcoin-lommebok som bare støtter Bitcoin (BTC).
Bitcoin
electrum

Electrum

Anbefalt

Electrum anmeldelse

Electrum er en liten, lettvint og sikker kryptolommebok som har en rekke avanserte funksjoner som er nyttige for erfarne bitcoin-brukere som har behov for litt mer enn kun de grunnleggende funksjonalitetene man finner i de fleste multivaluta-lommebøkene.

Les videre for å finne ut hvorfor erfarne bitcoin-brukerne foretrekker Electrum.

1Litt Bakgrunn om software wallets

Software wallet teknologien

Electrum er en såkalt HD Wallet som er laget etter BIP32-standarden. HD wallets bruker en unik  “frøfrase” som kan brukes til å gjenopprette kryptolommeboken med alt innholdet. Dette lar deg dermed mulig å forhindre tap av bitcoins dersom datamaskinen din går i stykker eller blir stjålet. I Electrum sitt tilfelle består frøfrasen av 12 tilfeldig valgte ord.

I HD-lommebøker er nøklene satt opp som en slags tre-struktur der hver hovednøkkel har flere undernøkler. BIP32 og tre-strukturen gjør engangsnøkler mulig, slik at personvernet ditt kan ivaretas bedre på blokkjeden.

Alltid tilgjengelig

Siden internett-tilkoblede software wallets kan brukes på både datamaskiner og smarttelefoner betyr det at du alltid har rask tilgang til å gjennomføre bitcoin-transaksjoner når som helst, hvor som helst. Det er en stor fordel for de som bruker kryptovaluta daglig, og som trenger å ha muligheten til å gjennomføre umiddelbare transaksjoner.

Software Wallets – hva er risikoene?

Software wallets er den mest populære løsningen for lagring av kryptovaluta, og selv om Electrum er en av favorittene er den heller ikke uten risikoer. Når en kryptolommebok er lagret på en datamaskin eller mobiltelefon som er tilkoblet internett gir det hackere en større åpning, for eksempel gjennom malware og svakheter på datamaskinen din.

2Produktinformasjon

Electrum, som ble designet av tyskeren Thomas Voegtlin, med hjelp fra en rekke andre utviklere, har vært i markedet siden 2011. I dag er Electrum fortsatt som en av de klart mest populære bitcoin-lommebøkene. Rundt 10% alle bitcoin-transaksjoner utføres i dag med Electrum-kryptolommeboken.

En Bitcoin-lommebok designet for hastighet og enkelhet

Fokusen til Electrum-kryptolommeboken er først og fremst på hastighet og effektiv ressursbruk. Men den kan også skilte med en rekke nyttige funksjonaliteter som dekker behovene til erfarne bitcoin-brukere. For eksempel har Electrum et nettverk av servere som verifiserer transaksjonene dine for deg på bitcoin-blokkjeden.

En annen nyttig funksjonalitet som mange avanserte brukere setter pris på er multisig funksjonaliteten som gjør det mulig å kreve flere signaturer for å godkjenne en transaksjon. Multisig funksjonalitet brukes som effektiv beskyttelse mot farer som tap på grunn av tyveri, tapte eller ødelagt hardware, malware og virus, elle såkalte evil maid attacks. Det sikrer også mot tap på grunn av tapte passord og frøfraser.

Sikkerhet

Når det gjelder sikkerhet er Electrum i en klasse for seg blant software wallets. Kryptolommeboken er utstyrt med en “cold storage” funksjon, som betyr at de private nøklene krypteres og lagres offline selv om resten av funksjonalitetene i kryptolommeboken er tilkoblet. De private nøklene dine lagres i kryptert form på enheten din, og ikke på serveren til Electrum.

Å lagre nøklene på sin egen maskinvare innebærer naturligvis risikoer for at harddisken din kan gå i stykker eller bli stjålet. Med Electrum er dette ikke noe du trenger å bekymre deg for så lenge du har tatt vare på frøfrasen din, ettersom du kan bruke denne til å gjenopprette innholdet i kryptolommeboken din.

En valgfri tilleggsfunksjonalitet du kan bruke for å oppnå ekstra sikkerhet med Electrum et 2-faktor autentisering fra TrustedCoin. Dette er en tjeneste som bygger på multisig-funksjonaliteten til Electrum.

Tjenesten virker slik at TrustedCoin sin server holder en av nøklene dine, og signerer på dine vegne ved hjelp av en Google Authenticator app på telefonen din. Slik sikrer du deg mot hackere siden kun en av nøklene befinner seg i Electrum-lommeboken på datamaskinen din.

Du kan også bruke Electrum i kombinasjon med en rekke hardware wallets, inkludert Ledger, KeepKey og TREZOR for et ekstra nivå med sikkerhet.

Network fees

De store svingningene i bitcoin network fees de siste årene har gjort dette til en relativt viktig detalj når du velger kryptolommebok. Med Electrum har du full frihet til å bestemme ønsket network fee for hver transaksjon, alt etter hvor fort du ønsker at transaksjonen skal gjennomføres.

Electrum støtter også Replace By Fee funksjonaliteten, slik at du kan prøve igjen med et høyere network fee hvis en transaksjon ikke gikk gjennom på første forsøk. I tillegg kan du også sende bitcoin til flere adresser i en og samme transaksjon med Electrum. Dette er en annen måte å redusere transaksjonskostnadene dine på.

Electrum har også sine egne gebyrer. For hver transaksjon krever Electrum et lite transaksjonsgebyr på ca 0,2 millibitcoin.

Kompatible operativsystemer og Tor nettverket

Du kan laste ned Electrum-kryptolommeboken for de mest populære operativsystemene, inkludert Linux, OSX, Windows og Android. I tillegg har Electrum en funksjonalitet som gjør det mulig å koble den sammen med Tor Nettverket. Dette dette gjør at du kan forbedre personvernet ved å holde IP adressen din anonym når du bruker den offentlige blokkjeden.

Støttede kryptovalutaer

Electrum er en bitcoin-lommebok som bare støtter Bitcoin (BTC). Dette betyr også at den heller ikke støtter  Bitcoin Cash, Bitcoin SV eller andre forgreninger av den opprinnelige bitcoin-blokkjeden. Det finnes en annen versjon av Electrum, kalt Electron Cash, som støtter Bitcoin Cash. Det finnes også andre klonede versjoner som støtter andre forgreninger av bitcoin-blokkjeden.

Brukervennlighet

Målgruppen til Electrum er erfarne Bitcoin-brukere. Den kan derfor virke litt komplisert å sette seg inn i for nybegynnere. Den mangler blant annet en brukervennlig onboardings-prosess. Dersom du har spørsmål vil du likevel finne svar på det aller meste på dokumentasjonssidene til Electrum. Det er også hjelp å få fra Electrum samfunnet på Reddit, som er veldig aktivt.

3Slik starter du med Electrum

Installasjon av Electrum er litt mer krevende enn det du vil oppleve med andre software wallets. Før du kan skrive ned frøfrasen din og velger passordet ditt må du velge server, gi navn til .dat filen for de private nøklene, velge mellom legacy og segwit, velge mellom eksisterende kryptolommebok og ny lommebok, og velge mellom standard, 2-faktor, og multisig lommebok.

For nybegynnere som ikke har erfaring med Bitcoin og kryptovaluta kan dette føles litt overveldende, men for erfarne bitcoin-brukere er dette ikke særlig komplisert. Under følger en mer detaljert gjennomgang av prosessen.

Nedlasting

Electrum

Det første steget for å sette opp en Electrum-lommebok er å laste ned installasjonsfilen. Pass på at du laster ned filene fra sidene til Electrum på https://electrum.org/#download. På nedlastingssiden vil du finne versjoner for Linux, Windows, OSX og Android.

Installasjon

Electrum

Når installasjonen er ferdig kan du velge plassering for wallet-filen din, eller trykke “next” for å velge standard plassering.

Velg type lommebok

Electrum

Når du starter med installasjonen av Electrum må du velge mellom standard, 2-faktor eller multisig-lommebok, eller import av bitcoin-adresser. Standard er det mest aktuelle valget for de fleste nybegynnere. Dersom du skal bruke Electrum i kombinasjon med en hardware wallet slik som TREZOR, Ledger eller KeepKey må du velge “Import av bitcoin-adresser eller private keys”.

Frøfrasen ( Seed Phrase)

Electrum

I det neste steget må du skrive ned frøfrasen (recovery seed). Denne tilfeldig sammensatte kombinasjonen av 12 ord er din backup som kan brukes til å gjenopprette kryptolommeboken din. Pass på at du lagrer frøfrasen din på et sikkert sted der ingen uvedkommende har tilgang til den. Enhver person som har frøfrasen din vil ha full tilgang til dine Bitcoins.

For å forsikre at du har skrevet ned frøfrasen korrekt vil du bli spurt om å bekrefte den før du kan gå videre til å lage et passordet for kryptering av wallet-filen din. Du kan hoppe over dette, men det er anbefalt at du gjør dette for å forhindre at eventuelle hackere skal kunne få tilgang til filen på datamaskinen din.

Motta Bitcoin

Electrum

For å kunne motta en bitcoin-transaksjon trykker du først på “receive”, som vil vise deg adressen du kan bruke for innkommende bitcoin-transaksjoner. Her kan du skrive inn summen og skrive en beskrivelse for å holde styr på hva betalingen dreier seg om. Husk at du kan lage så mange mottaksadresser du vil, og at det er god praksis å bare bruke adresser en gang.

Forsikre deg om summen er satt til mBTC eller BTC. I Electrum vises summene som standard i millibitcoin (mBTC). Dersom du vil endre på dette kan det gjøres i “tools” og “Preferences”.

Sende Bitcoin

Electrum

Under “view” i menyen i Electrum-lommeboken finner du en liste av kontakter. Her kan du legge til adresser du sender til ofte.

Electrum

Gå til “send” fanen for å sende bitcoin-transaksjoner. I “Pay to” feltet kan du skrive inn de første bokstavene for å få opp forslag fra de lagrede kontaktene dine, eller lime inn bitcoin-adressen dersom den ikke er lagret i kontaktlisten. Du kan velge å skrive inn mengden som skal sendes enten i BTC-feltet eller i feltet for fiat-valuta.

Glidebryteren under bruker du for å velge hvor mye du vil betale i network fees for transaksjonen. Transaksjoner med høyere network fees vil bli behandlet fortere. Før transaksjonen din utføres vil du bli bedt om å bekrefte både beløp og network fee.

4Oppsummering

Electrum er hovedsaklig designet med de mer sofistikerte brukerne av bitcoin i tankene. Den fokuserer derfor på å best mulig kunne dekke behovene til disse brukerne ved å tilby avanserte funksjonaliteter slik som for eksempel multisig, 2FA autentisering, sammenkobling med cold wallets, verifisering av transaksjoner, muligheten til å sette ønsket network fee for transaksjonene, og sending til flere adresser i en transaksjon.

En liten ulempe med Electrum er at den kun kan brukes for Bitcoin. I tillegg kan den føles litt komplisert for nybegynnere.

Ofte stilte spørsmål om Electrum

Hva er Electrum?

Electrum er en kryptolommebok som bare er kompatibel med Bitcoin, men som til gjengjeld gjør det mulig å bruke mange avanserte bitcoin-funksjonaliteter.

Går mine Bitcoins tapt hvis jeg mister datamaskinen med Electrum-lommeboken min?

Nei, dine Bitcoins er sikret på blokkjeden. Du kan lett bruke frøfrasen din til å gjenopprette transaksjonene og verdiene dine.

Hvor sikkert er det å bruke Electrum?

Med Electrum kontrollerer du selv de private nøklene dine, som oppbevares i kryptert form lokalt på datamaskinen din. Electrum er omtrent så sikker som en kryptolommebok kan bli uten å være en cold wallet. Dersom du skal lagre store mengder Bitcoin anbefales det likevel at du investerer i en hardware wallet. Electrum er kompatibel med alle de vanligste hardware wallets.

Hvor sikkert er det å bruke Electrum?

Med Electrum kontrollerer du selv de private nøklene dine, som oppbevares i kryptert form lokalt på datamaskinen din. Electrum er omtrent så sikker som en kryptolommebok kan bli uten å være en cold wallet. Dersom du skal lagre store mengder Bitcoin anbefales det likevel at du investerer i en hardware wallet. Electrum er kompatibel med alle de vanligste hardware wallets.

Hva er prisen på Electrum?

Electrum fungerer ved å ta et lite transaksjonsgebyr på ca 0,2 millibitcoin per transaksjon.

Hvor laster jeg ned Electrum?

Electrum kan laste ned fra electrum.org. Pass på at du laster ned Electrum fra denne siden. Det finnes nemlig scammere som har satt opp falske nettsider som utgir seg for å være Electrum wallet, men som er satt opp for å stjele dine Bitcoins.

Electrum
electrum
Type Electrum er en software wallet, også kalt en hot wallet, som er internett-tilkoblet, og som du kan bruke på datamaskinen din eller telefonen din.
Programvare (Software wallet)
Støtter Electrum er en bitcoin-lommebok som bare støtter Bitcoin (BTC).
Bitcoin
Pris Transaksjonsgebyr på ca 0,2 millibitcoin
Gratis