ledger
Hardware Wallet
Ledger Nano X
4 / 5

Ledger Nano X i korte trekk

Ledger Nano X er en hardware wallet som gjør det mulig å lagre kryptovalutaen din trygt på en maskinvare som ikke er tilkoblet internett. Dette regnes som den sikreste måten å oppbevare kryptovaluta på. Kryptolommeboken følger HD standarden og kan derfor gjenopprettes ved hjelp av en frøfrase dersom du mister den, eller dersom maskinvaren går i stykker.

Ledger er kompatibel med over 1500 kryptovalutaer, men en app må installeres i Ledger-enheten for hver kryptovaluta man skal bruke på enheten. Ledger Nano X har kapasitet til å installere 100 av disse appene på en gang.

Ledger Nano X kommer også med Bluetooth funksjonalitet for lettere administrasjon av kryptovaluta på farten ved hjelp av den mobile appen som heter Ledger Live. Ledger er også kompatibel med flere forskjellige hot wallets og desentraliserte kryptobørser.

Fordeler
 • Blant de aller mest populære løsningene sikker lagring av kryptovaluta
 • Støtter over 1500 coins og tokens
 • En av de beste tilgjengelige hardware wallet appene
 • Lagringsplass for rundt 100 apper (kryptovalutaer)
 • Liten, lett håndterbar og med stilig design
 • Mulighet for tilkobling med Bluetooth
 • Støtte for Android og iOS
 • Kan trygt brukes på datamaskiner med datavirus, malware eller spyware
 • Kan gjenopprettes med en frøfrase dersom den blir ødelagt eller stjålet Noe rimeligere enn hovedrivalen
Ulemper
 • Noen ser Bluetooth som en unødvendig sikkerhetsrisiko
 • Markant høyere pris enn enklere modeller som Ledger Nano S eller TREZOR One
 • Ikke open source
 • Noen brukere klager på manglende kundestøtte
Type Hardware wallets er den sikreste måten å lagre kryptovaluta på. Hardware wallets er aldri tilkoblet internett, og de er kun tilkoblet enheten din noen få minutter mens du sender kryptovaluta
Maskinvare (Hardware Wallet)
Pris Pris er omregnet fra dollar eller euro. Du kan i tillegg påregne noe ekstra utgifter i toll og MVA.
kr 1200,-
Støtter Støtter over 1500 kryptovalutaer og tokens
BTC, ETH, ERC-20 + 1500
ledger

Ledger Nano X

Anbefalt

Ledger Nano X Hardware Wallet – Hvor god er den?

Selskapet bak Ledger ble etablert i 2014, og har i dag over 130 ansatte. Produktene til ledger har blitt svært populære, og langt over 1 million av Ledger sine hardware wallets har blitt solgt i mer enn 165 land.

Les mer under for mer omfattende dypdykk i Ledger Nano X og hva den tilbyr.

Ledger Nano X

1Støttede kryptovalutaer

Ledger Nano X  støtter over 1500 kryptovalutaer og tokens. Men dette betyr ikke at du automatisk kan sette i gang med å motta tusenvis av forskjellige kryptovalutaer.

Ledger Nano X bruker små apper som du må installere på Ledger Nano X for å kunne utføre transaksjoner. Lagringskapasiteten til Ledger Nano X gjør det mulig å opptil 100 slike apper installert på en gang.

2Ledger Nano X Sikkerhet

Ledger Nano

Den første gangen du setter opp din Ledger Nano X vil du bli spurt om å sette opp en frøfrase (Seed Phrase) ny og unik frøfrase. Husk at Ledger aldri kommer med en frøfrase som allerede er forhåndsutfylt.

Etter at frøfrasen er utfylt vil denne ikke kunne bli vist igjen, så det er veldig viktig å skrive denne ned og oppbevare den på et sikkert sted.

For mange betyr dette å skrive ned frøfrasen på noe som tåler mer enn papir. Cryptosteel er i dag en av de mest populære metodene. Cryptosteel er designet for å sikre frøfrasen din mot flom, brann, tidens tann, nysgjerrige øyne og andre farer.

Du trenger ikke frøfrasen din for daglig bruk av Ledger Nano X, men den sikrer verdiene dine i tilfelle din Ledger Nano X skulle bli borte, eller bli ødelagt. Det er PIN-koden din som til daglig sikrer Ledger Nano X mot uautorisert tilgang. Du bruker også PIN-koden din hver gang du gjennomfører en transaksjon.

Ledger Nano X holder de private nøklene dine kryptert, og fullstendig adskilt fra nettverkstilkoblede enheter. Det er derfor en veldig sikker løsning, som så langt aldri har blitt hacket, selv ved hjelp av spyware-infiserte datamaskiner. Det er likevel alltid viktig å være forsiktig. Husk at det finnes mange alternative måter scammere kan bruke for å lure deg.

3Brukervennlighet

Det er ikke så stor forskjell på hvordan du kommer i gang med en Ledger Nano X og andre hardware wallets. Prosessen med å sette den opp kan gjøres på ca minutter.

Det som tar mest tid for de fleste er kanskje å skrive ned frøfrasen som vises på den lille skjermen til Ledger Nano X for å forhindre at spyware skal kunna få tilgang til den.

4Ledger Live Appen

En av de tingene som gjør at Ledger skiller seg ut fra konkurrentene sine er til Ledger produktene, som heter Ledger Live. Funksjonalitetene du finner i Ledger Live er mye mer komplette enn det du finner hos konkurrentene. Blant annet er det mulig å kjøpe og selge kryptovaluta inne i Ledger Live-appen.

Ledger Nano X lar deg bruke Ledger Live både på datamaskinen din, iPhone og Android. Den kan kobles til med USB-kabelen som medfølger i pakken, eller med Bluetooth. Brukergrensesnittet til Ledger Live er også relativt intuitivt og brukervennlig, slik at det passer for nybegynnere.

ledger live app

5Kompatibilitet med hot wallets

Mange liker hot wallets på grunn av brukervennlige brukergrensesnitt og interessante funksjoner. Problemet er risikoen med å har store verdier i en kryptolommebok som er tilkoblet internett. Ledger Nano X løser dette problemet ved å la deg koble seg til en rekke populære hot wallets.

På denne måten er det mulig å nyte fordelene med hot wallets, samtidig som verdiene dine er sikret av Ledger. Noen av de kompatible kryptolommebøkene er MyCelium, Electrum, MyEtherWallet, Binance DEX, Guarda Wallet, Metamask, Trinity Wallet, og mange flere.

6Instruksjoner for å sette opp Ledger Nano X

Under går vi gjennom prosessen med å komme i gang med Ledger Nano X steg for steg.

1. Ledger Live Installasjon

Nedlasting og Installasjon av Ledger Live på enheten din er det første steget for å for å komme i gang. Du trenger Ledger Live for å sette opp og administrere kryptovaluta i Ledger Nano X. Det er veldig viktig at du laster ned Ledger Live fra de offisielle sidene til Ledger, som er https://www.ledger.com/ledger-live.

Etter installasjonen kan du velge utseende på Ledger Live, før du trykker på “Get Started” og “Set up as a new device”, og “Ledger Nano X” for å fortsette.

2. Sett opp ny kryptolommebok

For å gå til det neste steget trenger du å koble til Ledger Nano X med den medfølgende USB kabelen. Du vil da bli vist en velkomstmelding på skjermen til Ledger Nano X, og må navigere til “Set up as a new device”, før du trykker på begge knappene samtidig for å bekrefte valget.

3. Valg av PIN-kode

Når du setter opp den nye kryptolommeboken din vil du bli bedt om å bruke knappene på Ledger Nano X til lage en PIN-kode med mellom 4 og 8 siffer, og bekrefte den. Det er denne du kommer til å bruke hver gang du bruker Ledger Nano X, så det kan være lurt å for sikkerhets skyld skrive denne ned på et sikkert sted.

4. Skriv ned frøfrasen (Recovery Phrase)

Frøfrasen, kalt “Recovery Phrase”, er det neste, og viktigste steget i prosessen. Det er denne sammensetningen av 24 tilfeldig valgte ord du kan bruke senere for å gjenopprette verdiene dine om det skulle bli nødvendig. Pass på at du holder frøfrasen hemmelig ettersom enhver som har frøfrasen din også har full tilgang til verdiene dine.

5. Sikkerhetssjekk og Integritetssjekk

Etter at du er ferdig med frøfrasen vil du gå gjennom en sjekkliste som hovedsaklig handler om å sjekke at du har laget din egen frøfrase og PIN-kode. Du vil deretter bli spurt om å koble fra, for så å plugge enheten inn igjen, skrive inn PIN-koden og fortsette til Ledger Manager for å kjøre en integritetssjekk som sjekker at din Ledger Nano X er ekte før du fortsetter til  Ledger Live.

6. Passord for Ledger Live

Start med å lage et sikkert passord for Ledger Live. Hvis du glemmer passordet er kryptovalutaen din fortsatt trygg, men du må da sette opp Ledger Live på nytt.

7. Oppdatering av Ledger Live Firmware

Ledger er i stadig utvikling, og du vil derfor ofte ha en mulighet til å oppdatere appen din med “update firmware” knappen når du logger inn.

8. Installasjon av kryptovaluta-apper på Ledger Live

Så snart du har Ledger Live kontoen din er det tid for å installere apper for kryptovalutaene du trenger på Ledger Nano X. Bekreft valgt kryptovaluta, åpne matchende kryptovaluta på Ledger Nano X, og bekreft ved å trykke på begge knappene for å starte synkronisering av kontoene dine.  Du kan når som helst slette appene uten at kryptovalutaen din forsvinner dersom du for eksempel må administrere mer enn 100 kryptovalutaer og ikke har plass til nok apper.

7Sending og mottak av kryptovaluta

Dersom du vil sende kryptovaluta velger du først “Send” Ledger Live-menyen. Velg deretter kontoen å sende fra, og Skriv inn adressen du sender til og trykk på “Continue”.  Det er anbefalt å skrive inn mottakeradressen ved hjelp av QR kode eller copy + paste for å unngå feil i adressen du sender til.

Du kan skrive inn en spesifikk sum å sende, eller velge “Send Max” knappen for å sende alt. En fordel med med Ledger Nano X er at du kan velge Network fee før du sender transaksjonen. Når dette er gjort plugger du inn Ledger Nano X for verifisering av transaksjonene. Du kan trykke på begge knappene på Ledger Nano X for å sjekke at transaksjonsdetaljene er korrekt, før du godkjenner eller kansellerer transaksjonen.

Du trenger ikke være tilkoblet internett for å motta transaksjoner med Ledger Nano X siden dette er transaksjoner som foregår på blokkjeden og ikke trenger å godkjennes med dine private nøkler.

For å få en adresse som du kan dele med andre for å motta kryptovaluta velger du “Receive” fra menyen i Ledger Live. Velg deretter hvilken konto du ønsker å motta kryptovaluta til. Følg instruksjonene for å vise mottakeradressen Ledger Nano X, slik at du kan sjekke at adressene matcher.

Vanlige spørsmål om Ledger Nano X

Hvor mange forskjellige kryptovalutaer kan du lagre i Ledger Nano X?

Ledger Nano S støtter over 1800 forskjellige coins og tokens. Du kan lagre appene for opptil 100 av disse på samme tid.

Hva skjer hvis Ledger Nano X blir ødelagt?

Kryptovalutaene dine er lagret på blokkjeden, og ikke i Ledger Nano X. Dersom Ledger Nano X blir ødelagt eller stjålet kan du derfor gjenopprette den, med alle verdiene dine, ved hjelp av frøfrasen din.

Er det mulig å hacke Ledger Nano X?

Nei, det har så langt ikke skjedd at Ledger Nano X har blitt hacket eksternt. Du bør likevel alltid være oppmerksom på de mange forskjellige metodene hackere bruker til å oppnå tilgang til verdiene dine.

Trenger jeg en hardware wallet?

Hardware wallets har mindre sjanse for å bli hacket, og er derfor et sikrere sted å lagre store mengder kryptovaluta. Dersom du derimot ikke har mye kryptovaluta er det kanskje ikke verdt den ekstra utgiften å kjøpe en hardware wallet med så mange gode software wallets tilgjengelige.

Trenger Ledger Nano X en internett-tilkobling?

Siden alle kryptovaluta-transaksjoner skjer på blokkjeden, betyr det at du når som helst kan motta transaksjoner uansett om du koblet til internett eller ikke. Du må være tilkoblet for å kunne bruke de private nøklene til å godkjenne utgående transaksjoner, men selv da vil ikke Ledger Nano X kobles til internett, og de private nøklene dine vil aldri deles med datamaskinen eller telefonen din.

Hva koster Ledger Nano X?

Ledger Nano X koster i overkant av 1200 kroner fra produsenten. Du kan i tillegg påregne noe ekstra utgifter i toll og MVA.

Ledger Nano X
ledger
Type Hardware wallets er den sikreste måten å lagre kryptovaluta på. Hardware wallets er aldri tilkoblet internett, og de er kun tilkoblet enheten din noen få minutter mens du sender kryptovaluta
Maskinvare (Hardware Wallet)
Støtter Støtter over 1500 kryptovalutaer og tokens
BTC, ETH, ERC-20 + 1500
Pris Pris er omregnet fra dollar eller euro. Du kan i tillegg påregne noe ekstra utgifter i toll og MVA.
kr 1200,-